Sümeg

2017.03.17. 18:51

Kincseket rejt a város

Sümeg - A város elhelyezkedése, épített és természeti környezete potenciális lehetőségeket rejt.

Tóth B. Zsuzsa

Okosan kell bemutatni és hasznosítani, ráállva az örökség gazdálkodásra. Egy ilyen kis település nem teheti meg, hogy skanzen szerűen nézegesse a romos épületeit. Az ehhez hasonló és a teljes visszaépítés közti állapot lenne szerencsés a mi esetünkben, hogy a történelmi időket idézzék vissza a felújított helyek.

Erről beszélt a Városépítészeti séták Veszprém megyében rendezvénysorozat legutóbbi helyi állomásán Papp Zoltán Tamás városi főépítész. A Sümeg város jelene és jövője című előadásán a már megkezdett és tervezett fejlesztéseket vette sorra a főépítész, beszélve az integrált településfejlesztési stratégiában megfogalmazott irányokról. Leszögezte, hogy Sümeg belvárosa maga olyan, mint egy vendégház, vagy látogatóközpont.

Ennek erősítéséhez differenciált szálláshelyek fejlesztése szükséges. Szólt a megújuló energia hasznosítás fontosságáról, hogy ez ügyben, az önkormányzati épületek kiserőművei és a napelem park kérdésében lépnie kell a városnak. A környezetipari lépés a megújuló energiák jó hatásfokához szükséges szigetelőanyag készítése terén a habüveggyártás elindulása lesz. A főépítész beszélt arról is, hogy szerencsés helyzetben a vár felújítása második üteme egy lakható, használható várat eredményez. Azonban a fő csapásirány olyan fejlesztéseket tenni az örökségek mellé, amelyekben a fenntartható értékek dominálnak üzleti alapon is. Az iparterülettel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az az egyik fontos pillér, amire a város támaszkodhat.

A sümegi Püspöki Palota kápolnája. A város épített öröksége potenciális lehetőségeket rejt

-         Pazarló elődeink a területeket nem elég körültekintően osztották ki. Pontosan körül kell ilyenkor határolni, hogy mit a szándéka a területtel a városnak, meg kell vizsgálni, hogy indokolt-e a az igényelt terület mérete, valamint beépítési kötelezettség vállalás nélkül nem szabad területet adni.  Most szeretnénk visszavásárolni, újra hasznosítani. Nem elsősorban terjeszkedni, hanem jól kihasználni területeket. Az iparterületen zászlóshajó a hulladéküveg gyártással foglalkozó cég megtelepedése – mondta Papp Zoltán.  A Mogyorósdombot, mint  geológiai csodát említette. Az ősember bányánál izgalmas bemutató helyet alakíthat ki a város. A szomszédban pedig felújítják és megnyitják a természetközeli szállást, a kempinget. A Fehérkő természetvédelmi területet ugyancsak érinti egy projekt, aktuális az egészségügyi

alapellátás bővítése és az energia korszerűsítés az önkormányzati épületeknél. A közlekedés izgalmas téma, fontos a történelmi belváros tehermentesítése. Örvendetes pedig a

város északkeleti része, a felsőváros fejlődése, ahova az utóbbi években sok fiatal települt. A főépítész végül úgy összegzett, hogy a város az uniós elvet, vallja, miszerint azokat a projekteket kell a stratégiában megjeleníteni, amelyeket akkor is megvalósítanak, ha nem kapunk semmi támogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!