Sümeg

2017.03.08. 15:55

Turizmus és egészségipar - Területfejlesztési irányok Veszprém megyében

Sümeg - Némi túlzással a 255 éve elhunyt Padányi Biró Márton püspöknek köszönheti mai képét a város, hiszen ő építtette a püspöki palotát, festette a Maulbertsch-freskókat. A hosszú távon gondolkodó városvezetés erre szeretné alapozni a város jövőjét, az idegenforgalmat.

Tóth B. Zsuzsa

Erről beszélt köszöntőjében a Városépítészeti séták konferencián Végh László polgármester. A Veszprém megyei főépítészek szakmai napján Imre László megyei jegyző a területfejlesztési koncepció gondolatait taglalva reményét fejezte ki, hogy hamarosan kiderülnek az operatív program első köre eredményei, és a koncepcióban kitűzött célok megvalósul-hatnak.

Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a megyei jogú városoknak is legyen helyük az országos koncepcióban, valamint szólt a pontosításokról. Mint mondta, a legújabb területfejlesztési koncepcióban Győr-Moson-Sopron megye, Pápa hatása is érvényesül, ezt pedig kezelni kell. Újabb fejlesztési irány a Győr-Pápa-Devecser-Sümeg-Tapolca-Balaton tengely, ami a következő 25-30 év fejlesztési irányát jelent-heti. Nagyobb hangsúlyt kell adni a megye mezőgazdasági helyzetével összefüggésben. A koncepcióban megfogalmazták, hogy fontos a lakosságmegtartó erő növelése, a mezőgazdasági ágazat fejlesztése az azokhoz kapcsolódó termékutak kidolgozásával együtt.

Sümeg barokk városa a Balaton északnyugati kapujaként fogadja a megyébe érkező turistákat
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Utóbbiak fejlesztését akár az operatív program keretében, akár saját erős beruházással kell megoldani. Beszélt a rendelkezésre álló források helyes felhasználásának fontosságáról. A turizmussal és a hozzá kapcsolódó lehetséges fejlesztési irányokkal kapcsolatban megjegyezte, a megye egyik kitörési pontjával, a turizmussal nem lehet egy kalap alá venni az egészség-megőrzést. A turizmus adottságai jók a megyében, de a megyehatárokon átívelő egészségügyi szolgáltatások fejlesztését is szerepeltetni kell a koncepcióban. A megye gazdaságában új elemek jelentek meg, a valamikori vegyipari bázis leépülése utáni jelentős kapacitásfelszabadulásra felfigyeltek mások is. Megjelent a megyében az egészségipar több ága. Beszélt az innováció fontosságáról és arról, hogy az elhagyott ipari, katonai létesítmények a barnamezős beruházások során szerepet kapnak remélhetőleg az EU-s támogatásokból.

Papp Zoltán helyi főépítész a város jelenéről és jövőjéről szólt. Mint mondta, a cél, hogy városiassá, lakhatóvá váljon Sümeg. Nem újabb területek meghódítása szükséges, hanem a meglévők jobb kihasználására kell törekedni. Elérni, hogy még több információ kerüljön ki a városból, és többhöz jussanak az idejüket itt töltő turisták. A gazdasági célok között a munkahelyteremtést említette.

Németh Zsolt állami főépítész településképi arculati feladatokról, Ongjerth Richárd településtudományi szakértő az örökséggazdálkodási fel-adatokról beszélt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!