Sümeg

2015.12.10. 14:30

Drónképek madártávlatból

A vár csúcsa emelkedik a felhők felett Mészáros Norbert képén. A sümegi fiatalember drónjával készítette a páratlan szépségű felvételt.

Tisler Anna

A másik képen a város látszik felülnézetből úgy, ahogy a madarak tekintenek le rá. A drónnal fotózás új technika, jelenleg ismerkednek vele a videózás-fotózás iránt érdeklődők. Mészáros Norbert elmondta, a módszer új távlatokat nyit a fotózásban, de a drón számos egyéb területen, például az életmentésben, bűnüldözésben is használható.

- Régóta érdekelt a fotózás, néhányszor sportrepülőről is készítettem felvételeket - mondta.  - Többször repültünk Sümeg felett, a vár körül. A drónt reptetni viszont egy jóval összetettebb feladat. Sok gyakorlás kell addig, mire minden funkcióját megismerem. A drónt a földről távirányítóval vezérlik, amelyhez tartozik egy táblagép. Annak a képernyőjén a kezelő látja a nagy felbontású képet, ami felett a drón repül. Ha fotózni szeretne, megállítja azt, a GPS érzékelői segítségével stabilan tartja a pozícióját elvégzi a szükséges beállításokat, és készíti a felvételt.

Sümeg madártávlatból
Fotó: Mészáros Norbert

A komolyabb gépek jobban ellenállnak az időjárás viszontagságainak, azokkal jó képek készülhetnek. Viharos szélben, fagypont közeli hőmérsékleten nem ajánlott a műszer használata, mert nem biztonságos és tönkremehet. A drón reptetésnek komoly szabályai vannak. Repülőtér több kilométeres körzetében tilos a használata, emberek felett vagy között pedig megfelelő körültekintéssel alkalmazható. A berendezés biztonságos, akkor sem zuhan le, ha repülés közben megszakad a kapcsolat a távirányítóval. Amint a műszer érzékeli azt, visszatér az előtte betáplált repülési magasságra, ott eléri a kiindulási pontot, és lassú sebességgel leereszkedik. Ha lakott területre érkezik, akkor sem okoz balesetet, ugyanis repülés közben fény- és hangjeleket ad, így a közelben mindenki észleli a jelenlétét.

Sümeg vára a ködben
Fotó: Mészáros Norbert

- A drónok több száz méter magasságig is fel tudnak emelkedni, de a vezérlőprogramjuk  alapadataiban,  120 méteres magassággal korlátozzák be a kezdő pilótáknak. A biztonságos visszatérési magasságot a helyszín ismeretében állítjuk be, úgy, hogy az épületek felett szálljon - tudtuk meg. - A műszernek legalább ötven méter magasan kell ahhoz lennie, hogy átfogó és jó minőségű képet tudjon készíteni. Alacsonyabbról nincs is értelme.

Mészáros Norbert a drónnal fotózás közben
Fotó: Mészáros Norbert

A drónos fotózásnak, akárcsak a hagyományos fényképezésnek szigorú szabályai vannak. A műszer előnye, hogy észrevétlenül nem lehet senki otthonában, kertjében közeli, felismerhető képeket készíteni, ugyanis a hang- és fényjelek miatt észlelhető a jelenléte. Nagyobb, 50 méteres vagy azt meghaladó távolságról pedig az emberek már felismerhetetlenek. A drónt eltűnt személyek keresésében is eredménnyel lehet használni. A műszert nehezen megközelíthető helyek fölé is irányíthatják, a kezelő pedig látja, ha valaki ott van. A kapott GPS koordináták alapján a földi segítők könnyen odatalálnak. A keresett személy mozgását is figyelni tudják, így biztos, hogy nem veszíthetik szem elől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!