Sümeg

2016.12.20. 15:58

Adventi családi délutánok

Sümeg - Nagyon sokan érkeztek szerte a járásból a Kisfaludy Sándor Emlékházban rendezett adventi kiállításon és családi délutánokon - tájékoztatta lapunkat Oszkai Réka keramikus.

Penk Tímea

A Balatoni Múzeum Szép jelen, szép csillag című tárlatát Gyanó Szilvia néprajzkutató nyitotta meg. A karácsonyi ünnepkör hagyományait felelevenítő néprajzi anyag, valamint Sági János néprajzi író és Darnay Kálmán régész, muzeológus gyűjteményének a 19. századi betlehemeket bemutató darabjai mellett helyet kaptak helyi gyűjtök anyagai is. Csehné Varga Éva Csabrendekről, Csiza Imréné Sümegprágáról vitt különleges betlehemeket.

Az adventi tárlat kiegészítő rendezvénye volt a városban második alkalommal szervezett mézeskalács mustra. A sikeres közösségi programra hat kiállító nevezett több mint ötven alkotással.

A szervezők - a fiatal korosztálynak kedveskedve - a mézeskalácsok mellett interaktív tartalommal is készültek. A karácsonyi ünnepkörről, további különleges betlehemekről és a kis sümegi betlehem restaurálásáról kisfilmeket vetítettek az időszaki kiállítóteremben.

A megnyitó után elkezdődött a családi készülődés az ünnepre. A gyerekek Csíkné Bardon Réka csuhéfonó népi iparművésszel sajátíthatták el a csuhécsillagok és angyalkák készítését. Kovácsné Tibola Márti és Illésné Pujszter Hajnalka pedig a mézeskalács-díszítés praktikáiba vezette be az alkotni vágyókat.

Az emlékház másik családi délutánját a Kompanik Zsófia Óvoda Maci csoportjának betlehemi játéka nyitotta meg, Tobak Erzsébet és Véghné Ildikó óvónők vezetésével. Sok kis pásztor és angyalka éneke, játéka töltötte meg élettel az emlékház udvarát. A gyerekek a mézeskalács-díszítés mellett, a gyöngyfűzés technikájával ismerkedhettek meg Czipp Rózsa gyöngyfűző segítségével.

Fotó: Kisfaludy Emlékház

Oszkai Réka elmondta, hogy a rendezvény mindkét alkalommal meghitt, karácsonyi hangulatban telt, az emlékház dolgozói meleg, illatozó teával is kedveskedtek a látogatóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!