Sümeg

2017.01.07. 07:23

A város napját ünnepelték

Sümeg – Településünk várossá avatásának 33. évfordulóján valójában a több mint ezeréves történelmünket ünnepeljük.

Penk Tímea

Jó érzés itt élni és sümeginek lenni – mondta Végh László polgármester a január 6-án rendezett ünnepségen.

A Kisfaludy Sándor Művelődési Központ munkatársai bemutatták a tavalyi év kulturális és közösségi programjairól készített képes összeállításukat. A Szegedy Róza Nőikar ősi, verbunkos ritmusban énekelte el a Himnuszt Paukovics László karnagy vezetésével, majd a Kisfaludy Sándor Gimnázium és Művészeti Iskola komolyzenei műsort adott. Püspöki János tanítványainak a fellépése után a zeneiskola tanárai és a művészeti iskola igazgatója, Monostori István előadták zenei újévköszöntőjüket.

Végh László az idei év két jelentős eseményének az ismertetésével kezdte a beszédét. Elmondta, hogy 450 millió forintos foglalkoztatási paktum indul a Sümeg-Devecser térségben, és a sümegi közösségi főiskola minden szükséges engedéllyel rendelkezik ahhoz, hogy szeptemberben elkezdődhessen az oktatás.

A polgármester újévi és városnapi köszöntőjében hangsúlyozta, hogy Sümegen szabad emberek élnek. A település a veszprémi püspök birtoka volt, és az itt élő emberek különböző szabadságjogokat élveztek.

- Minden helynek szelleme van, hiszen a város nemcsak kövekből áll, hanem az emberek lelkében él és öröklődik. A sümegiek büszkék a múltjukra, és büszkék szeretnének lenni a jelenükre és a jövőjükre is – hangsúlyozta Végh László, majd egyik kedvenc olvasmányából idézett: „Nem ismerek nagyobb bűnt a gyávaságnál". A polgármester szerint a gyávaság nem pusztán bizonyos dolgoktól való félelmet jelent, hanem gyáva az is, aki nem mer kiállni a saját igazáért és mások érdekeiért.

- A legnagyobb gyávaság az, ha valaki egy közösséget úgy vezet, hogy csak a túlélésre akar játszani. Sümegen nem lehetünk gyávák! Tartozunk magunknak, az ősinknek és az utódainknak is azzal, hogy ezt a város újra naggyá tesszük, ha kell, harcolunk érte – mondta Végh László azt hangsúlyozva, hogy a célt sosem szabad eltéveszteni az alkalmazkodás során.

A polgármester bemutatta Miklósi-Sikes Csaba Sümegi ismeretek tára című munkáját, valamint köszöntötte Kende Katát, akit a budapesti VersAdvent című évzáró rendezvényen Az év legsikeresebb szerzője 2016 díjjal jutalmazták.

A városnapi ünnepségen a Papp Imre díszpolgári címet, Tölgyesi József Kisfaludy Sándor Emlékplakettet, Remete József és Violáné Németh Andrea Sümeg Városért Emlékplakettet, Turcsi Péter Ramassetter Vince Emlékplakettet, Németh Istvánné Sümeg Közigazgatásáért Emlékérmet kapott. Az ünnepséget a Sümeg Néptáncegyüttes és csoportjai, valamint a nemrégiben alakult Kisfaludy Színkör műsora zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!