A város aranykora jön

2017. május 19., 15:30 szerző: Tóth B. Zsuzsa
komment
Sümeg Soha nem volt még akkora összegű pályázati támogatás a járásban, mint most, amikor közel 2,3 milliárdot kapnak a falvak, a város pedig több, mint másfél milliárdot.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Erről beszélt sajtótájékoztatóján Fenyvesi Zoltán. A Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke elmondta, hogy a települési és településfejlesztési operatív pályázatok első köre lezárult, a megyében több, mint 270 pályázat érkezett a megyei önkormányzathoz, nagyjából 120 nyert első körben, 36-ról még nem döntöttek.

-          A nyertes pályázatok 53 százaléka falvakban valósulhat meg a területi kiegyenlítődés érdekében is. Közel 31,5 milliárd forintot osztottunk ki első körben, miközben nagyjából 53 milliárdos igény érkezett be. Összességében 59 milliárdos fejlesztés valósulhat meg a megyében. Még van több, mint 14 milliárd forint körüli pályázati összegünk, amely második körben elérhető a települések számára. A pályázatok között a sümegi járás nagyon szépen teljesített, közel 2,3 milliárd forint pályázati összeget kap, ebből Sümeg több, mint másfél milliárdot, de Gógánfa,  Zalagyömörő, Csabrendek, Ukk szintén szépen szerepel. Ekkora összeg soha nem volt ebben a járásban, ráadásul ezek száz százalékos támogatottságú pályázati összegek – mondta az alelnök.

Fenyvesi Zoltán szerint ilyen hatalmas összeget még soha nem kapott a járás

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

 

-          A város sikeresnek mondhatja magát, akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy aranykora előtt áll a pályázati sikereknek köszönhetően - Így fogalmazott Végh László polgármester. Mint mondta, a két évtizedes holtpontról ideje tovább lépni a fejlődés felé.

-          A város önerőből képtelen volt olyan ütemben fejlődni, ahogy azt a városvezetés és a lakosság is elvárta volna. Kiemelt célkitűzés volt az ipar és a gazdaság fejlesztése a távolabbi jövőre nézve is.

Sümeget most nyolc pályázati siker támogatja, a városban még tó is lesz a Zöld város program keretében. A Tapolca felöl érkezőket zöld kapu vezeti le egy újjászülető városészbe, ahol fitnesz park, csónakázó tó is épül. Elindul az ipari park fejlesztése mintegy 600 millióból, ez néhány éven belül garantálja, hogy a munkanélküliség Sümegen is az országos átlag alá csökkenjen és a tovább fejlődés lehetőségét ugyancsak magában hordozza. A turizmus a másik kiemelt terület, a vár idegenforgalmához fel kell, hogy nőjön a belváros idegenforgalma. Az egészségügyi és a szociális alapellátás sem kevésbé fontos, pályázatok támogatják. Az új egészségügyi alapellátás és megújuló szociális alapellátás költségeit fedezik – mondta Végh László.

Tóth B. Zsuzsa

2017. május 19., 15:30 szerző: Tóth B. Zsuzsa

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...