Sportvilág

2017.07.30. 10:05

Rajt-cél győzelmet aratott Vettel, kettős Ferrari siker a Hungaroringen

Hungaroring - Abszolút Ferrari dominancia jellemezte a 32. Magyar Nagydíjat, Bottas végzett harmadikként.

Elekes Gergő

Az időmérő során a német Sebastian Vettel esélyt sem adott a többieknek az első rajthely megszerzésére, többszörös pályarekordot felállítva, 1:16.276-os időeredménnyel bebiztosította magának az első rajtkockát. Mögüle a finn Kimi Räikkönen vághat neki a 32. Magyar Nagydíjnak, így Monaco után ismét Ferrari 1-2-nek örülhetnek a vörösök.

Sebastian Vettel pole pozíciót érő köre Forrás: Formula 1 Youtube

Hamilton ugyan a Q3-ban egy erős első szektort futott, ám hibázott a 4-es kanyarban, valamint többször is vibrációra panaszkodott, így még csapattársa, Bottas is előtte végzett az időmérőn.

Daniel Ricciardo a szabadedzéseken fölényesen verte a mezőnyt, végül a hatodik helyről indulhat a másik Red Bullos pilóta, Max Verstappen mögül.

A teljes rajtsorrend:

1. Sebastian Vettel (német, Ferrari)
2. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari)
3. Valtteri Bottas (finn, Mercedes)
4. Lewis Hamilton (brit, Mercedes)
5. Max Verstappen (holland, Red Bull)
6. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull)
7. Fernando Alonso (spanyol, McLaren)
8. Stoffel Vandoorne (belga, McLaren)
9. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Toro Rosso)
10. Jolyon Palmer (brit, Renault)
11. Esteban Ocon (francia, Force India)
12. Nico Hülkenberg (német, Renault)
13. Sergio Pérez (mexikói, Force India)
14. Romain Grosjean (francia, Haas)
15. Kevin Magnussen (dán, Haas)
16. Danyiil Kvyat (orosz, Torro Rosso)
17. Lance Stroll (kanadai, Williams)
18. Pascal Wehrlein (német, Sauber)
19. Paul Di Resta (brit, Williams) *
20. Marcus Ericsson (svéd, Sauber)

* Felipe Massa betegség miatt nem tudja vállalni a futamot, helyére ugrott be Di Resta.

A 32. Magyar Nagydíj vasárnap 14 órától veszi kezdetét.

Danyiil Kvyat büntetést kapott a FIA-tól, hiába végzett a 13. helyen, csak a 16. helyről indulhat.

A mezőny elindult a felvezető körre. Rendkívül meleg időjárási körülmények fogadják a pilótákat, a levegő 30°C-os, míg a pálya 55°C.

Rajt/1. kör: A két Ferrari tökéletesen kapta el a rajtot, Hamilton beragadt, a két Red Bull bejött elé, ám rögtön össze is értek, az eset következtében Daniel Ricciardo autója megsérült és keresztbe fordult a pályán. Ricciardo bal hátsó defektet kapott, illetve a hűtője is kilyukadt, a hűtővíz kifolyt a pályára. A Safety Car bejön a pályára.

Forrás: ">F1.com twitter

3. kör: Folyamatban van a pálya síkosságmentesítése, a mezőny a biztonsági autó mögött köröz.

4. kör: Ericsson és Wehrlein kihasználja az alkalmat és rögtön kereket is cserélnek. A verseny jelenlegi állása (TOP10): Vettel, Räikkönen, Bottas, Verstappen, Hamilton, Sainz, Alonso, Perez, Vandoorne, Ocon.

5. kör: A Safety Car kijön a kör végén, újraindul a futam. Alonso és Sainz kerekei összeérnek a nagy csatározásban.

6. kör: Hamilton óriásit csatázik Max Verstappennel a 4. pozícióért, egyelőre tartja magát a holland.

7. kör: Vettel megfutja a verseny leggyorsabb körét: 1:23.137. Verstappent 10 másodpercre büntetik a Ricciardoval való ütközés miatt.

10. kör: Vettel folyamatosan futja a leggyorsabb köröket, próbál elszakadni az őt követőktől.

12. kör: A Mercedes garázsában számítógépes probléma merült fel, folyamatosan ellenőrzik a rádiókapcsolatot Hamiltonnal.

15. kör: Sainz és Alonso újraindításnál történt ütközését vizsgálják a versenyfelügyelők. A verseny állása jelenleg változatlan, Vettel zavartalanul vezeti a mezőnyt.

Forrás: F1.com twitter

19. kör: Csapatutasításra Hülkenberg megelőzi Palmert, feljön a 11. helyre.

21. kör: Grosjeannál guminyomás csökkenés miatt boxkiállás mellett dönt a csapat, meg akarják előzni a defektet. Felmennek a lágy gumik, ezzel akár a verseny végéig tud menni a francia. Az utolsó (19.) helyre tér vissza.

22. kör: Rosszul rögzítették Grosjean autóján az egyik kerékanyát, a bal hátsó kerék mozog az autón, vége a francia pilóta versenyének.

Forrás: F1.com twitter

25. kör: Vettel jelenti, hogy egyenesben balra áll a kormánya és folyamatosan romlik a helyzet.

26. kör: A Mercedes még mindig rádiókommunikációs problémákkal küzd. Grosjean kerékanyás incidensét a versenybírák a futam után fogják vizsgálni, hiszen nem biztonságos állapotban engedték vissza a pályára a pilótát.

27. kör: Hülkenberg utolérte Ocont, és megindult kettejük közt a csata a tizedik helyért.

30. kör: A futam jelenlegi állása: Vettel, Räikkönen, Bottas, Verstappen, Hamilton, Sainz, Alonso, Perez, Vandoorne, Ocon, Hülkenberg, Palmer, Magnussen, Kvyat, Stroll, Di Resta, Ericsson, Wehrlein.

Stroll kijön friss gumikért.

31. kör: Bottas is követi a kanadai példáját, megkapja a friss lágy gumikat. Bottas az 5. helyre jön vissza. Nem volt egy gyors manőver, a jobb első kerékkel problémák voltak.

32. kör: Hamilton a boxban, tökéletes kerékcsere után Bottas mögé az 5. helyre tér vissza.

Magnussen is a boxban.

33. kör: Vettel is túl van a kerékcserén, lágy gumikat kap a szuperlágyak helyére és a 3. helyre érkezik vissza. A versenyt jelenleg Räikkönen vezeti.

34. kör: Räikkönen is a boxban, kerékcsere után Vettel mögé jön vissza a pályára.

37. kör: Sainz és Alonso egyszerre jönnek kerékcserére, majd a pályára érkezés után Alonso folyamatosan nyomás alatt tartja a Toro Rosso pilótáját. A kilencedik helyért zajlik a meccselés.

38. kör: Alonso feljön a kilencedik helyre, miközben Hamilton megérkezik Bottas nyakára.

39. kör: Vettel problémája továbbra is fennáll, Räikkönen érzi, hogy csapattársa egy kicsit feltartja most őt, ez pedig a Mercedeseknek kedvez, akik megérkeznek a finn nyakára.

40. kör: Verstappen a rajt óta nyúzza gumijait, jelenleg ő vezeti a versenyt. Mögötte Vettel, Räikkönen, Bottas, Hamilton, Vandoorne, Hülkenberg, Palmer, Alonso, Sainz.

43. kör: Verstappen a boxban, letölti a 10 másodperces büntetését, majd megkapja a friss gumikat. 5. helyre tér vissza. Vandoorne is túl van a kerékcserén, 12. helyre jön vissza.

45. kör: Bottas elengedi Hamiltont. TOP10: Vettel, Räikkönen, Hamilton, Bottas, Verstappen, Hülkenberg, Alonso, Sainz, Perez, Palmer.

47. kör: Vettelt folyamatosan figyelmeztetik, hogy ne használja a rázóköveket. Hamilton üldözőbe veszi a Ferrarikat.

53. kör: Hamiltonnak öt kört adott a csapat arra, hogy megelőzze Räikkönent, amennyiben ez nem sikerül, vissza kell adnia a pozícióját Bottas-nak.

58. kör: Hamilton még 5 kört kapott a csapattól, hogy utolérje a Ferrarikat.

62. kör: Di Resta autójával műszaki probléma van, visszahívják a boxba, az ő versenyének is vége. Eközben Hamilton folyamatosan próbál a Ferrarik elé kerülni.

Forrás: F1.com twitter

67. kör: Verstappen nagyon érkezik Bottas-ra, a 4. helyért folyik a küzdelem köztük. Hamiltont is figyelmezteti a csapat a holland pilótára.

69. kör: Hülkenberg versenyének vége. Magnussent megbüntetik, 5 másodperces büntetést kap Hülkenberg leszorításáért.

70. kör / Befutó: Kettős Ferrari győzelem, Vettel fut be elsőként, közvetlenül mögötte Kimi Räikkönen. Hamilton az utolsó pillanatban visszaadta Bottas-nak a harmadik helyet, Hamilton fut be negyediknek. Mögöttük Verstappen, Alonso, Sainz, Perez, Ocon, Vandoorne.

A VÉGEREDMÉNY:

Forrás: F1.com twitter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!