Sportvilág

2016.01.22. 18:50

Kézilabda Eb: Németország földbe döngölte a Dusebajev-csapatot

Wroclaw – Harmatgyenge és kiábrándító játékot nyújtott a magyar férfi kézilabda válogatott a kézilabda Európa-bajnokság első középdöntőbeli mérkőzésén Németország ellen. A legfájóbb az, hogy az ellenfél különösebb megerőltetés nélkül robogott át a mieinken. Nem volt egy súlycsoportban a két fél.

B. Virág Rita

Németország-Magyarország 29:19 (17:9)
Wroclaw, 3000 néző. V.: Gubica, Milosevic (horvátok).
Németország: Wolff - Reichmann 5 (3), Weinhold 3, Fäth 3, Wiede 6,  Dissinger 1, Dahmke 3. Csere: Lichtlein (kapus), Pekeler 2, Kohlbacher 2, Lemke, Strobel, Pieczkowski 1, Schmidt, Sellin , Ernst 1.. Szövetségi kapitány: Dagur Sigurdsson.
Magyarország: Mikler – Pásztor 1, Nagy K. 3, Nagy L. 3, Schuch, Bodó 2, Gazdag. Csere: Bartucz (kapus), Hornyák 2 (2), Bánhidi 2, Borsos, Jamali 3, Ancsin 2, Faluvégi, Iváncsik, Zubai 1. Szövetségi kapitány: Talant Dusebajev.
Kiállítások: 4, ill. 6 perc.
Hétméteresek: 3/3, ill. 4/2.

A férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjét nulla ponttal kezdte Magyarország, míg ebbe a szakaszba Németország két ponttal érkezett. Talant Dusebajev szövetségi kapitány alakulata gyakorlatilag felszabadultan kézilabdázhatott, hiszen az olimpiai kvalifikációs hely elérésére leginkább csak matematikai esélye maradt.

Az alaposan megfiatalított németek kezdtek jobban, lendületes támadásokkal és Reichmann duplájával 3:1-re megléptek. Weinhold kapott két percet, de mégis a a fehér mezesek lőttek újabb gólt (4:1). Nagy László szépített (6. perc), majd Bánhidi vette be Wolff kapuját (10. perc: 5:3).

Hornyák magabiztosan értékesítette első hétméteresét, és megvolt a lehetőség, hogy egy gólra felzárkózzanak a mieink, de helyette Fäth, majd Reichmann növelte a különbséget (15. perc: 8:4).

Nagy Kornél (b) és a német Hendrik Pekeler a férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjében, a Németország - Magyarország mérkőzésen Lengyelországban, Wroclawban 2016. január 22-én.  MTI Fotó: Kovács Anikó

Az újabb magyar emberelőnyben Nagy L. két gólja között Weinhold is feliratkozott a gólszerzők közé (9:6).A magyar védelem továbbra sem tudta feltartóztatni a nagy iramot diktáló németeket, Mikler sem állt a helyzet magaslatán, így Bartucz érkezett a helyére. A négy perces magyar góltalanságot alaposan kihasználta a rivális, a 21. percben már 12:6 állt az eredményjelzőn.

Nehézkesen, körülményesen és sajnos rendkívül meddőn játszott a piros mezes magyar együttes, a több tucat magyar szurkoló már azt a rigmust kiabálta: „Harcoljatok, harcoljatok!”.

Jamali szépített, aztán eladott német labda után Ancsin hozta közelebb övéit (24. perc: 12:8). A biztatóbb magyar széria nem sokáig tartott, Wolff kapus és a német védelem jól teljesített, de a Sigurdsson-csapat támadó szekciója is szinte minden próbálkozást eredményesen fejezett be (28. perc: 15:9). A játékrész végére a németek 17:9-re alakították az állást.

A második félidő Wiede ziccerével indult. S bár Bodó és Pásztor is gólt szerzett, ezt követően folytatódott az első felvonásban látott vesszőfutás. Pocsék és lassú támadójáték, harmatgyenge helyzet kihasználás, a hátsó alakzat pedig rendre ügyesen hozta helyzetbe a németeket, így a 39. percben 20:11 volt az állás.Beszédes volt, hogy a lövések hatékonysága a németeknél 74, míg a mieinknél 38 százalékos volt.

Hiába reménykedtünk minden egyes magyar gól után, hogy végre megindulnak Nagy Lászlóék fölfelé, újra és újra csalódni kellett. Az ellenfél könnyedén és minden megerőltetés nélkül szerezte találatait, a magyar társaság pedig továbbra is kínlódott.

Az ötletes, attraktív veszprémi játékhoz szokott nézőnek bizony kín volt minden egyes pillanat ebből a meccsből. Reichmann hetesével először lett közte tíz (52. perc: 26:16), sőt Sellin ziccerével 27:16-ra módosult az eredmény.

A hajrában próbált tíz gól alá kerülni a magyar egység, de még ez sem sikerült, mert Nagy K. indításgóljára Sellin válaszolt és állította be a végeredményt (29:19).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!