Sportvilág

2016.01.18. 19:04

Kézilabda Eb: Nagyon gyenge játék, vereség az oroszoktól

Egyénileg és csapatban is gyenge teljesítmény nyújtott a magyar kézilabda-válogatott az Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában. Nem számoltunk ezzel a vereséggel.

Horváth Gábor

Oroszország-Magyarország 27:26 (14:10)
Gdansk. V.: Nikolov, Nachevski (macedónok). Oroszország: Kireev (kapus), Shishkerov 2, Chernoivanov 4, Atman 1, Gorbok 5, Kalarash 1, Shelmenko 5,  Dibirov 6 (1), Zsitnyikov 2, Soroka 1 (1), Dhasko, Buzgakov. Magyarország: Mikler – Pásztor 4 (1), Ancsin 2, Nagy K., Bánhidi 1, Jamali 6, Iváncsik 4 (1). Csere: Bartucz (kapus), Nagy L. 5, Schuch, Hornyák 1 (1), Zubai, Faluvégi 1, Bodó 2, Gazdag. Szövetségi kapitány: Talant Dusebajev.
Kiállítások: 12, ill. 6 perc.
Hétméteresek: 3/2, ill. 6/3.

A továbbjutás és a leendő olimpiai kvalifikáció szempontjából is igen fontos mérkőzésre készült a két válogatott. A mieink az Eb csoportkörének első fordulójában legyőzték (32:27) Montenegrót, az oroszok alulmaradtak (25:31) a dánokkal szemben. A Veszprém megyei játékosok közül a Balatonfüredi KSE csapatát erősítő Bánhidi Bence, az MVM Veszprémből pedig Mikler Roland és Iváncsik Gergő volt kezdő támadásban. Nagy László Schuch Timuzsin mellett védekezésben indította a meccset.

Kemény védekezéssel kezdtek az oroszok, akik gyenge magyar próbálkozások után gyorsan kétgólos előnyhöz jutottak. Jamali szépített, de egyenlíteni nem tudtunk, ellenfelünk megszerezte a negyedik találatát, Hornyák pedig egy értékesített hetes után második büntetőjét kihagyta.

Szép Mikler védés után a kilencedik perc elején Ancsin egalizált, 4:4. Oroszország a folytatásban is hatékonyan védekezett, a magyar csapat nehezen találta az utat a kapuig, még inkább a hálóig, Kireev remekül védett, 16. perc: 7:5.

Nagy Kornél (k), valamint az orosz Lev Cseliscsev (b) és Dimitrij Zsitnyikov a férfi kézilabda Európa-bajnokság D csoportjában játszott Oroszország - Magyarország mérkőzésen Gdanskban, az Ergo Arénában 2016. január 18-án. MTI Fotó: Kovács Anikó

Szórták a kétperceseket a bírók, főleg az oroszokra, nagy nehezen tudtunk szépíteni kettős emberelőnyben. Rengeteg volt a hiba a játékunkban, vetélytársunk sokkal jobban kézilabdázott, s el is húzott, 21. perc: 11:7. Bartucz bravúrja után Faluvégi szépített, de aztán a csurgóiak irányítóját ismét kiállították. Ötre nőtt a különbség, 25. perc: 13:8. Bánhidi harcolt ki büntetőt, azonban Gazdag hibázott. A legnagyobb helyzeteket is képesek voltunk kihagyni, négy találat volt az oroszok előnye a szünetben.

Jól kezdtük a második félidőt, Ancsin lőtt bődületes gólt, a másik oldalon Bartucz ziccert és hetest védett. Jamali és Iváncsik Gergő találataival egyre csökkent hátrányunk, 14:13. Gyorsabban, ötletesebben kézilabdáztunk, de az egyenlítés nem jött össze. Kireev még mindig fantasztikus formát mutatott az orosz kapuban, Atman és Chernoivanov volt eredményes, 41. perc: 18:15.

Nagy László (b) a férfi kézilabda Európa-bajnokság D csoportjában játszott Oroszország - Magyarország mérkőzés végén Gdanskban, az Ergo Arénában 2016. január 18-án. A magyar válogatott 27-26-ra kikapott. MTI Fotó: Kovács Anikó

Nagyon megálltunk támadásban, vetélytársunk pedig igen taktikusan játszott, Pásztor szépítése után még három volt közte, 44. perc: 19:16. Kétségbeesetten igyekeztünk felzárkózni, nem jött túl jól, hogy Dibirov emberhátrányban nullszögből csavart a kapunkba. A 48. percben 23:18 volt az állás.

Sajnos nemcsak a támadásaink voltak erőtlenek, védekezésben sem teljesítettünk jól.

Iváncsik hetest hibázott, Pásztor betalált, 52. perc: 24:20. A pontszerzéshez egy hibátlan hajrára volt szükségünk, felcsillant a remény, 55. perc: 24:22. Jamali keze sült el, de Gorbok is fontos helyzetben volt pontos. Nagy László lőtt jókor gólt, azonban az oroszok nem pánikoltak. Egygólos előnnyel húsz másodperccel a vége előtt ők támadhattak. Nem volt megoldhatatlan feladat, Dibirovék ugyan majdnem elszórakozták a nyerő helyzetet, de a megítélt időn túli szabaddobást nem sikerült Nagy Lászlónak a kapuba juttatni.

Ez nem az az orosz csapat volt...

Csoknyai István, a Balatonfüredi KSE szakvezetője - Az első félidőben nem tudtuk megállítani az oroszok kontráit, ellenfelünk jelentős előnyre tett szert. Védekezésben és támadásban sem voltunk jó formában, az átlövők nem találták a távolságot, túl közel mentek a falhoz. A második félidő elején volt egy kis fellángolás, azonban később a gólerős Jamalin és Nagy Lászlón kívül senki nem akadt, aki segített volna a befejezéseknél. Az oroszok taktikusan játszottak, kapusuk fantasztikusan védett, nálunk érződött a rutintalanság, fájó vereséget szenvedtünk. Látszott, ez nem az az orosz csapat, amelyet a selejtezőben kétszer is legyőztünk. Egy Eb-n van ilyen, menni kell tovább, úgy gondolom, még a dánok ellen is lehet esély a javításra!

Címkék#kézilabda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!