Sportvilág

2015.08.04. 18:16

Elrajtolt a Tour de Hongrie - Kilencvenedik alkalom

Szombathely - Az egyéni időfutamversennyel kedden a vasi megyeszékhelyen rajtolt el a 90. Tour de Hongrie nemzetközi országúti kerékpáros körverseny. Szerdán 15.30-as kezdéssel (Fő tér) az első szakasznak futnak neki a résztvevők.

Tóth Gábor

A szervezők kezdésként az amatőröket is rajthoz engedték állni az egyéni időfutamversenyen: 60 bringás tette próbára a tudását, kitartását az 1,2 kilométeres távon (Rákóczi u., Thököly u., Szent Márton u., Savaria tér, Fő tér) . Az elképzelés beváltotta a hozzá fűzött reményeket, remek hangulatban versenyeztek, remek versenyt produkáltak az amatőrök sikerült népszerűsíteni a kerékpársportot.

Amatőr végeredmény, férfi: 1. Prájczer Péter (Harka) 1:14,39, 2. Imrek Dominik (Oberwart) 1:16, 60, 3. Hajba Szilárd (Celldömölk) 1:19,82. Női: 1. dr. Budai Péterné (Keszthely) 1:32,31, 2. Csatári-Vágvölgyi Gabriella (Szombathely) 1:36,48, 3. Homor Regina Szimonetta (Ják) 1:37,37.

a Tour de Hongrie profi mezőnyének egyetlen Vas megyei résztvevője, a sárvári Varga Péter aki a 96 fős mezőny tagjaként éppen ismerkedik a prológ pályájával.

Az amatőrök után a a budapesti Gizmo Freestyle Show akrobatikus kerékpárcsapata szórakoztatta a közönséget a Fő téren, majd következett a profik bemutatása. A szpíker egyesével szólította színpadra a csapatokat, minden versenyzőről mindent megtudott a nagyérdemű. Két magyar megkülönböztetett figyelmet kapott: a luxemburgi Team Differdange-Loch csapatában rajthoz álló Lovassy Krisztián (11-es rajtszám) és az osztrák BMC-Amplatz színeiben tekerő Kusztor Péter mindkettőjük akár a végső győzelemre is esélyes. A nagy tumultusban sikerült szót váltanunk a mezőny egyetlen vasi versenyzőjével, a 22 éves sárvári Varga Péterrel, aki a szegedi Mugenrace Team Prolog gárdájában teker 35-ös rajtszámmal.

- Nagy élmény, hogy részt vehetek a Tour de Hongrie-n, ez az első magyar körversenyem. Külön pikantériát ad a dolognak, hogy az első két nap hazai közönség előtt nyomhatom a pedált. Nem tagadom, van bennem egy kis izgalom - fogalmazott Varga Péter. - A feladatom az, hogy az élversenyzőnket, Hartmann Józsefet segítsem a sprinteknél, a hegyi szakaszokon. Szeretnék jól szerepelni, hasznos csapattag lenni.

A bemutatás után a profik kaptak egy kis időt, hogy begyakorolják az egyéni időfutam pályáját, majd percenkénti rajtolással belevetették magukat a versenybe. Az első versenyző 17 órakor, az utolsó 18.34-kor rajtolt 18.45-kor pedig már meg is kezdődött az eredményhirdetés profi volt a szervezés.

- Tökéletes minden, remek a hangulat, sok a néző, kiváló körülmények között rendezhettük meg a prológot - mondta Kovács Kristóf , a Tour de Hongrie protokollfőnöke. - Sokat segítenek, remekül dolgoznak a helyi szervezők, és ki kell emelnem, meg kell köszönnöm a város hozzáállását. Egyébként a versenyzők tetszését is elnyerte Szombathely, bízom benne, hogy jövőre is visszatérhetünk.

Prológ, profi, végeredmény: 1. Manuel Porzner (Team Stölting) 1:10,55, 2. Henrik Sandal (Team Fixit.no) 1:12,68, 3. Ole Quast (Team Stölting) 1:13, 1. A legjobb magyar a nyolcadik helyen záró Kusztor Péter lett.

A West Frizia csapat holland menője, Adne van Engelen kezdi meg mindent beleadva az egyéni időfutamversenyt.

Szerdán a verseny első szakasza, a Szombathely Keszthely közötti 112 km-es táv következik. A lassú rajt (15.30) a Fő téren lesz, majd a Bejczy, Thököly, Hunyadi, Szent Gellért, Csaba u., 86-os útvonal után a Vép felé vezető úton lesz az éles rajt (15.40). A folytatásban a Vép, Kenéz, Pecöl, Ikervár, Meggyeskovácsi, Rum, Kám, Csipkerek, Csehimindszent, Csehi, Bérbaltavár, Zalabér, Zalaszentgrót, Kehidakustány, Zalacsány, Hévíz, Keszthely útvonalon teljesítik az előírt távot a résztvevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!