Sportvilág

2015.07.02. 12:09

Balaton-átúszás: szombaton újra teljesíthető a Révfülöp-Balatonboglár közti táv

A szombati Balaton-átúszásnak várhatóan nem lesz akadálya, idén nem csúszik az esemény az időjárás miatt. A Balaton vizének hőfoka 23-24 fok lehet szombatra.

Tóth B. Zsuzsa

A szervezőbizottság csütörtöki értekezletén úgy döntött, hogy az előzőleg kiírt időpontban, július 4-én, szombaton megtartják az úszást. Amennyiben váratlanul mégis közbejönne valami, a tartalék nap július 11, és 18. A révfülöpi labdarúgópályán jelentkezhetnek a nevezők szombaton reggel hét órától 13.30-ig az úszásra.

Az 5200 méteres távot legyőzni vágyó jelentkezők a révfülöpi kikötőből indulnak reggel nyolc órától délután 14 óráig. A nevezési lap kitöltése után az általános orvosi vizsgálat alapján alkalmasak indulhatnak az átúszáson. A rajtolásnál, a csuklópánt leolvasása után zuhanyozási lehetőség várja az úszásra jelentkezőket, de a szervezők kérik, hogy a várható nagy indulószám miatt mindenki óvatosan szálljon vízbe. A táv során 20-30 méterenként álló hajók, vitorlások, csónakok, motorcsónakok biztosítják az útvonalat az úszófolyosóban. Az úszók a balatonboglári Platán strandra érkeznek. A célban ismét leolvassák a vonalkódos csuklópántjukat, majd a teljesítőket frissítőkkel várják. A zárt területen belül valamennyien átvehetik a verseny egyedi pólóját, de a kiérkezők ott szintén számíthatnak orvosi segítségre.

A Balaton-átúszás nagyon népszerű esemény, minden évben komoly tömegeket vonz a tóhoz (Fotó: Penovác Károly)

A verseny napján a rendezvényre bérelt hajójáratok közlekednek Révfülöp és Balatonboglár között, melyeket menettérti jegyek váltásával vehet igénybe bárki. Az utazás a vonalkódos csuklópánttal rendelkezők számára azonban ingyenes. A révfülöpi rajthoz érkezők csomagjait raktározzák, sőt, a szervezők az általuk biztosított táskában a minimális ruházatot átszállítják, és azt a célba érkezés után átadják a tulajdonosának. Balatonbogláron a hagyományok szerint délután színvonalas kulturális programokat rendeznek az úszóknak.

A Balaton-átúszás szervezői azt tanácsolják, hogy az úszásra jelentkező gyerekeket ne hagyják felügyelet nélkül szüleik. Aki útközben úgy érzi, hogy pihenni szeretne, az úszófolyosó szélén álló hajókon megteheti, vizet is ihat, mielőtt folytatja az úszást. Aki nem tudja végig úszni a távot, azt bármelyik hajón megvárhatja, amíg kishajóval kiszállítják a partra. Amennyiben valaki rosszul érzi magát, a hajók személyzete gondoskodik arról is, hogy mielőbb orvoshoz kerüljön.

 

Csak bemelegítés után csobbanjunk

A sportorvosok szerint az átúszás előtt alaposan be kell melegíteni. Nem árt ehhez speciális krémeket is használni, hiszen az esetleges több órás vízben tartózkodás ideje alatt sokat veszít a test a hőmérsékletéből. A megnövekedett teljesítmény miatt is ügyelni kell a folyadék bevitelre, a vitamin pótlására. Úszás előtt ajánlott enni valamit, de nem sokat. Az úszás előtti napokon fogyasszanak friss zöldséget, gyümölcsöt. A megfelelő táplálkozás és a kipihentség hozzájárul a sikerhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!