Sport

2017.07.26. 20:10

Vitorlázásom története címmel tartott előadást a hétvégén Érdi Mári

BALATONSZEPEZD - Vitorlázásom története címmel tartott előadást a hétvégén Érdi Mári a Balaton-parti településen. A mindössze 19 éves vitorlázózseni előadásán sokan voltak a még nála is ifjabb vitorlázók, akiknek versenyekről, edzésről, hozzáállásról mesélt.

Sági Ági

Már Belgiumban, az U21-es világbajnokságon várja a pénteken kezdődő versenyeket Érdi Mári négyszeres ifjúsági világbajnok, Rio vitorlázó olimpikonja, akit 2013 óta itthon minden évben az év női vitorlázójának választanak. Mári jelenleg a 10. a világranglistán. Látszik rajta, hogy nem először áll közönség előtt, de nincs benne semmi manír, természetes, őszinte, közvetlen, nyílt. Szívesen mesél a közönségnek az elmúlt pár évről és a jövő terveiről.

Érdi Mári Tihanyban iskolai szakkörön ismerkedett meg a vitorlázással. 2012-ben már a BYC-ben több hajóosztályt is kipróbált, amikor rátalált a Laser-re, amit rögtön annyira tetszett neki, hogy ennél megállapodott. 2015 volt a legsikeresebb éve, akkor minden nagy versenyt megnyert. Ő lett az ifjúsági Európa-bajnok, és az ifjúsági világbajnok is.

A 19 éves vitorlázózseni előadásán sokan voltak a még nála is ifjabb vitorlázók, akiknek versenyekről, edzésről, hozzáállásról mesélt
Fotó: Sági Ági

2016 áprilisában kvalifikálni tudta magát a riói olimpiára is, ahol egy futamot is nyerni tudott, és végül 14. lett. Meghatározó élmény maradt számára, hogy az olimpiát megelőző edzőtáborokban a világ legjobbjaival készülhetett, akiktől sok mindent tanult. A profi hozzáállást az edzéshez, a táplálkozáshoz, a versenyzéshez. Márinak már nem elég jónak lenni, meg kell birkóznia a rá nehezedő nyomással is, hiszen már nem fiatal reménységként, hanem esélyesként tekintenek rá.

A hajók egyformák a versenyeken, de a feltételek korántsem azok. A franciáknak például külön embere van a sportolói italok bekeverésére.

Az 5-6 napos, sokfutamos versenyeken általában mindenféle szélben bizonyítani kell. Ez Mári célja is. Hogy a legjobb legyen gyenge vagy erős szélben is.

Idén most indul a versenyszezon, Belgium után Hollandia, a felnőtt világbajnokság következik. A nagy cél a tokiói olimpián az éremszerzés, Ehhez először kvótát kell szerezni, amire először a 2018-as dániai világbajnokságon lesz lehetőség.

Mári egy átlagos napja bemelegítő futással kezdődik, majd 3-4 óra vitorlázás következik, majd egy kis levezető kondiedzés, futás vagy kerékpározás jön.

Idén már őt is segíti csapat a felkészülésben. Van orvos, gyógytornász, vitorlásedző és erőnléti edző is, akire számíthat, és ha szükséges sport-pszichológus segítségét is kérheti. Idén megszerezte az érettségit is.

Magántanulóként végzett, és az ELTE pszichológia szakán szeretne továbbtanulni. A barátok is a sporthoz kapcsolódnak, és mint mondja "amúgy sem az a nagy bulizós típus". Szabad-idejében is leginkább sportolni szeret, szívesen biciklizik, lovagol vagy teniszezik testvéreivel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!