Sport

2015.09.26. 16:04

Veszprém-Flensburg: Ilic és Alilovic vezérletével győzött a Veszprém

Beszédes, hogy sem Chemát, sem Sulicot nem játszatta a Flensburg elleni sorsdöntő Bajnokok Ligája mérkőzésen Javier Sabaté megbízott vezetőedző. A csapat azonban gigászi küzdelemben nélkülük is nyert. Ráadásul a csapatkapitány, Nagy László is kidőlt, de a bakonyiak mindent beleadva bizonyították, Európa legjobbjai még mindig.

B. Virág Rita

MVM Veszprém-SG Flensburg 28:24 (15:14)
Veszprém, 5000 néző. V.: Zotin, Volodkov (oroszok).
MVM Veszprém: Mikler – Palmarsson 4, Zeitz 3, Nagy 4, Schuch, Terzic, Iváncsik 1. Csere: Alilovic (kapus), Marguc, Ilic 9 (5), Ugalde 3, Nilsson 2, Lékai 2, Sliskovic. Edző: Javier Sabaté.
SG Flensburg: Andersson – Svan 1, Djordic 1, Toft Hansen 3, Lauge Schmidt 3, Gottfridsson 2, Eggert 4 (2). Csere: Möller (kapus), Karlsson, Jakobsson 2, Mogensen, Mahe 4, Glandorf 2, Radivojevic, Wanne 1. Edző: Ljubomir Vranjes.
Kiállítások: 2, ill. 2 perc.
Hétméteresek: 6/5, ill. 3/2.

A mérkőzés előtt szinte tapintani lehetett a feszültséget az arénában. A kezdés előtt csöndesen üldögéltek a szurkolók, a B-közép is lassan éledezett. „Nem tudják a nézők sem, hogy mire számítsanak. A jó kezdés különösen fontos lenne” – jegyezte meg az egyik szakértő drukker a sorsdöntőnek vélt BL-meccs előtt.

Nos, aztán a bemutatásnál feléledt a csarnok, állva tapsolt az ötezer néző kedvenceik bevonulásakor. Maradjunk annyiban, ehhez fogható hangzavart még nem nagyon hallottunk az elmúlt években Veszprémben! Hatalmas molinót feszítettek ki a törzsgárdisták, és piros, fehér lufierdővel fokozták a hangulatot.

Az is kiderült, Gulyás Péter maradt ki a keretből, aki a legutóbbi hazai SEHA-Liga mérkőzésen szenvedett kisebb sérülést.

Amikor felhangzott a kezdő sípszó hosszú percekig skandálták a B-közepesek, hogy „Ortega, Ortega”! Ráadásul egy hatalmas „Köszönjük Ortega mester!” felirattal is készültek.

Ilic harcolt ki kezdésként egy hetest, szerencsére Andersson nem tudta megfogni az átemelést. Palmarsson bombázott a bal alsóba, majd Jakobsson lőtte ki ugyanazt.

Egyelőre egyik védelem sem zárt túl biztosan, így felváltva estek a gólok (7. perc: 4:4). Újra Ilic villant, a hetest biztosan értékesítette, majd jó védekezést követően Palmarsson már a második gólját szerezte.

A 11. percben először vezetett kettővel a hazai együttes (7:5), amely most már különösen elszántan védekezett. Mikler és Andersson is bemutatott egy-egy bravúrt, majd Palmarsson villant. Gottfridsson válaszolt, ám ezt követően lestoppolta vendégeit a bakonyi gárda, hiszen a 14. percben már 10:6 állt az eredményjelzőn. Itt kell megjegyeznünk, elsősorban a pazar hátsó alakzatnak köszönheti, hogy könnyű gólokkal el tudott lépni a magyar bajnok.

Időt kért a Flensburg, s a rövid tanácskozást követően kettőre zárkózott, többek között fantasztikus szélső góljával.

Ilic bombája után újabb Mikler több nagyszerű védést is bemutatott, így a németek még Glandorf beállása után sem tudtak közelebb férkőzni (21. perc: 12:9). Sőt, gyors lerohanás végén Nagy használta ki a helyzetét, majd Lékai vágta a labdát Andersson kapujába (14:9). Eggert hetesből szépített, de Mahe sem rontott (25. perc: 14:11).

Eggert és Ilic is hetessel növelte saját találatainak számát, Glandorf góljával pedig megint csak kettő volt közte (29. perc: 15:13). Ráadásul Mahe páros lábról felugorva még egyet bevágott, így alakult ki a félidei eredmény (15:14).

Ilic hetesével indult a második játékrész, aztán ő adott csodás passzt Nagynak, aki nem is hibázott (44. perc: 17:14).

Karlsson kapta az első kiállítást, de Lékai gólja után kétszer is elvették a Veszprémtől a labdát a játékvezetők. A Flensburg pedig igyekezett megragadni minden alkalmat és a 40. percben 19:17-re módosult az eredmény. Nagy ült le, a kezére kaphatott ütést, mert percekig jegelte.

Óriási volt a küzdelem, Zeitz pillanatai következtek, gólt, gólpasszt és labdaszerzést is feljegyezhettek a statisztikájába (22:19). Mintha kicsit megakadt volna a veszprémi játék, s Toft Hansen góljával már csak egy volt közte (22:21).

A játékvezetők furcsa ítéletei alaposan feltüzelték a közönséget, azonban a Flensburg Alilovic bravúrjainak köszönhetően nem tudott élni a váratlanul kapott lehetőségekkel (54. perc: 25:23).

Ilic különösen fontos gólt szerzett, sőt Alilovic bravúrja után Zeitz már négyre növelte a különbséget.

Ilic hiába dobta be hatodik hetesét, a sípmesterek érvénytelenítették, és Zeitz jó blokkja után eldőlt a mérkőzés (28:23). Glandorf még bevágott egyet, de a Veszprém végül nagy küzdelemben, fantasztikus lelki tartásról téve tanúbizonyságot, hozta a kötelezőt.

Javier Sabaté: - Sikerült egy nagyon nehéz találkozót megnyernünk. Az első húsz perc döntő volt, akkor mi irányítottuk a játékot, pedig a Flensburg az egyik legjobb formában lévő alakulat Európában.  Kihasználtuk, hogy ellenfelünk nem tudott az erősségével, a gyors indításokkal élni. Az viszont remek húzás volt részükről, hogy egy ideig beálló nélkül játszottak. Ilyet azelőtt még sosem láttam tőlük.

Aron Palmarsson: - Nagyon jó érzés volt, hogy a szurkolók eddig ellenem szurkoltak, de most engem is buzdítottak. Európa egyik legjobb tábora a Veszprémi közönség. A Flensburgnak volt legutóbb két nehéz meccse is, lehet, hogy emiatt nem tudtak annyit futni, mint máskor. Az első húsz perc után elkényelmesedtünk, de ezt a Flensburg ellen nem engedheti meg magának senki, Nehéz hét van mögöttünk, egységesen Javier mögé álltunk, megadtuk neki a bizalmat.

Ljubomir Vranjes: - Jól játszott a Veszprém, mindent beleadott és nagyot küzdöttünk velük. Viszont elégedett vagyok a saját csapatom játékával is. Az első félidőben 7-8 percig nem játszottunk jól, amit a Veszprém jól használt ki. Sikerült változtatni a játékrész végére, és ledolgoztuk a hátrányunkat. A szünetben jól éreztük magunkat. Ebben az atmoszférában nehéz volt játszani, elkövettünk néhány hibát is. Ebben az időszakban ismét elhúzott a Veszprém. Ha egy mérkőzésen akad 15 olyan perc, amikor nem kézilabdázol jól, akkor a Veszprém ellen nem nyerhetsz.

Tobias Karlsson: - Voltak jó momentumaink, amikor tartottuk a lépést a házigazdával. Nem vagyok igazán elégedett, túl sok hibát vétettünk, magunkat okolhatjuk, de készülünk a következő találkozóra és próbáljuk felvenni a kesztyűt a visszavágón a Veszprémmel.

Sabaté nem játszatta Sulicot!

A győztes Bajnokok Ligája mérkőzés után beszédes volt Javier Sabaté megbízott vezetőedző nyilatkozata, miért nem játszatta Renato Sulicot a német Flensburg ellen.

A BL-meccs utáni sajtótájékoztatón Aron Palmarssont arról kérdezték, hogy érezte magát a pályán. A fiatal irányító-átlövő  kiemelte, nagyon jó érzés, hogy megtapasztalta, milyen az, amikor Európa legjobb drukkerei nem ellene szurkolnak. Hozzátette, szerinte a Flensburg amiatt sem tudott anyit futni, mint máskor, mert két nehéz meccset játszott az elmúlt héten.

- Nehéz hét van mögöttünk, azonban Ortega menesztése után egységesen felsorakoztunk Javiér mögött és megadtuk neki a bizalmat.

Erre Javier Sabaté visszakérte a szót: - Köszönöm Aron szavait, de ez a győzelem Carlos érdeme. Ő három éven át dolgozott itt, jól ismeri a csapatot, az ő munkájának eredménye a két pont megszerzése.

- Miért nem játszott Renato Sulic – jött az elkerülhetetlen kérdés. Az újságírónak Javiér Sabaté annyit mondott: - Én vagyok az edző, én döntöm el, kit küldök a pályára. A legjobb formában lévő játékos szerepelt és ez így van rendjén.

Megtudtuk azt is, Nagy László keze valóban megsérült, ám egyelőre nem tudni, mekkora a baj. Azt majd késő este az orvosi vizsgálatok után tudja megmondani, mennyi pihenő vár a csapatkapitányra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!