Sport

2016.05.11. 12:06

Városi kincskeresők - Gyerek ismerkedtek a tájfutással

Veszprém - Érdekes látványban lehetett részük szerdán délelőtt a veszprémi belvárosban sétálóknak. Több száz olyan ifjú tájfutóval találkozhattak, akik életükben először próbálták ki a sportágat.

Horváth Gábor

A tájfutás világnapja alkalmával megyénkben is megmozdultak az egyesületek. Veszprém mellett Ajkán, Herenden és Várpalotán csatlakoztak a nemzetközi programhoz, amelynek célja az eddigi rekord megdöntése, egészen pontosan a 250 ezres részvételi szám elérése volt.

A megyeszékhelyen a Veszprémi Honvéd SE szervezésében négy helyszínen (Simonyi, Báthory, Cholnoky iskolák és a belváros) lehetett tájfutni, utóbbi helyen idősebb és ifjabb Vass Tibor, valamint egy rövid, gyors pálya várta az általános, illetve középiskolásokat.

- Csak nálunk, itt a belvárosban közel ötszáz gyerek próbálja ki ma a tájfutást, a legtöbben most életükben először. Nagyon jó a fogadtatása a kezdeményezésnek, a fiatalok boldogságtól sugárzó arccal érnek a célba, sokan még egyszer, visszafelé is végigmennek a pályán - válaszolta érdeklődésünkre ifjabb Vass Tibor, aki kiemelte: a sportág nagy előnye a kincskeresési élmény biztosítása. További pozitívum, hogy életfogytig lehet űzni többféle szinten, valamint egy igazi családi, zöld mozgásformáról van szó. Idősebb Vass Tibor elmondta: a tájfutás igazi terepe a természet, a városi viadalok elsősorban a népszerűsítést szolgálják, igaz, az utóbbi időben már komoly világversenyeket is rendeznek épített környezetben.

A sportemberek hangsúlyozták, a tájfutás nem csak a fizikai teljesítményről szól, a jó állóképesség mellett gyors döntőképességet és absztrakt gondolkodást igényel, tehát igencsak összetett sportág. Skandináviában fejlődött ki, Svédországban például nem ritka, hogy egy versenyen a család minden tagja részt vesz. Ahogyan az sem, hogy kerekesszékeseknek rendeznek megmérettetést.

A sportág Magyarországon újra egyre népszerűbb, ezt a veszprémiek a bőrükön érzik. Megtudtuk, a következő versenyre 60 fővel utazik a Honvéd, ilyen létszámra pedig régen nem volt példa.

Címkék#tájfutás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!