Sport

2016.08.12. 08:47

Tudtam, hogy belövi a Zolika

Mint a mesében, úgy indult a történet első fejezete. A Szombathelyi Haladás ifjú labdarúgója, Stieber József aranyérmet nyert a csapatával a másodosztályban Palicskó Tibor edző vezetésével.

Donát Tamás

Olyan játszótársai voltak a fiatalabbak közül, mint például Kőhalmi Gábor, Szabó Ferenc és a magyar válogatott rekorder kapus édesapja, Király Ferenc. Tizenkilenc évesen a vasutas együttes védelmének tengelyében első élvonalbeli mérkőzésén farkasszemet nézett az akkor legsikeresebb magyar csapat csatársorával.

-Tizennyolcezer néző előtt fogadtuk a bajnok Újpesti Dózsát, amelynek támadó sorát a Fazekas, Bene, Dunai II., Zámbó négyes fogat alkotta - emlékezett a negyvennégy évvel ezelőtt történtekre a most is hamiskásan mosolygó, vidám természetű Stieber József az alsóörsi strandon vörösborát iszogatva. Kiály Gabi apukája, Feri kétszer is vezetést szerzett nekünk, amit a lilák egyenlítettek, majd Dunai Anti a győztes gólt is megszerezte a televízió közvetítette összecsapáson.

Thoman Antal edzőnél még nyolc találkozón szerepelt a kiváló védőjátékos, amikor megjött a katonai behívó. Ami neki balszerencsét jelentett, Kereki Zoltánnak megadta a lehetőséget, aki elfoglalta a katona helyét és bizonyított is. A később visszatérő Stieber Józsefre az új edző, Sárosi László balbekként számított. Játszott is nála négy meccset, de nem találta a helyét. Mert nem ez volt a posztja. Ő a "nyakkendős" pozícióban érezte igazán a legjobban magát. Kiváló ütem érzékkel szerette és tudta megelőzni a csatárokat, ellesni mire készül az ellenfél, aztán ellopni tőlük a labdát, utána pontosan támadást indítani. Szóvá is tette mesterének, hogy belső védőként nagyobb hasznára lenne a Halinak, de Sárosinak ez nem tetszett, ezért kegyvesztetté vált nála. Visszaküldte a tartalékokhoz. A Sabária után Pétre került kölcsönbe Vékony Bálint edző csapatába. De csábította őt Kerekes Imre szakvezető az élvonalbeli Székesfehérvári MÁV Előrébe. De hiába írt alá, a pétiek feljelentették, ezért az MLSZ fegyelmi bizottsága visszaküldte a Haladáshoz és egy évre kizárta az átigazolásból.

-A keringők után Bartalfi Károly edző hívott Veszprémbe, akinek Balogh Károly volt a segítője. Így 1978-tól három évig a Bakony Vegyészben futballoztam - folytatta pályafutása állomásainak felsorolását a hatvankét éves korábbi futballista. - Aztán Matók Attilával, Kopcsa Lacival, Mátyás Józsival, Ézsiás Lacival, Z. Nagy Lacival Zircen játszottunk az NB III-ban, ami akkor igazi kuriózumnak számított a bakonyi kisvárosban.Később Sárváron futballoztam még.Stiber József edzőként is dolgozott. Serdülőként játékosa volt Artner Tamás, ifistaként Illés Béla. De Pintér Attila segítője is volt Celldömölkön. Szakvezetőként a harmadik ligában is ült a kispadon vezetőedzőként.

Az igaz mese tovább folytatódik. A négy fia közül majdnem a legkisebbik "királyfi" a legsikeresebb. Pedig a legnagyobbikat tartotta az utódjának. A harmincnyolc éves Gábor Hévízen játszott a második vonalban. A harmincöt esztendő Ákos "csak" az NB III-ig vitte. Zoli és András viszont az angol Aston Villában pallérozódott.

-Andris rosszul döntött, amikor haza jött a szigetországból - csóválta a fejét az apa. - Pedig maradhatott volna másod, vagy harmadosztályú együttesekben. Győrben és Pápán csúnyán pórul járt, hiszen anyagilag bedőltek a csapatok. Most Budaörsön játszik.

Zoli viszont majdnem a Fradiban kötött ki. Írták is az újságok, hogy kétszobás albérletet keres a Hamburg játékosa a fővárosban.

-Ezzel csak egy probléma volt, hogy az öccsének kereste a lakást Budapesten, nem magának - mosolygott a történteken a futballista család legidősebb tagja. - De ha már itt tartunk, egyszer valóban volt szó arról, hogy Zolika a zöld-fehéreknél játszik tovább. Most azt tudom a gyerektől, hogy esetleg a Kaiserslauternél számítanának rá. Ő egyébként nagyon megfontolt személyiség. Ritkán szól előre a terveiről. Inkább csak, ha már megtörtént.

Monte Carloban András és Zoltán fiával Stieber József

Stieber József büszkén beszélt válogatottságig jutó fiáról. A finneknek lőtt bomba góljáról az EB-selejtezőben. És az osztrákoknak beemelt találatáról, amit szintén a gyengébbik lábával szerzett a franciaországi kontinens bajnokság első csoportmeccsén.

-Biztos voltam benne, hogy belövi a ziccerét, mert Németországban is volt már két ilyen klasszis megoldása, amikor átemelte a kapus fölött a labdát. Viszont kicsit csalódott voltam, amikor nem volt a kezdőben a sógorok ellen. Aztán amikor láttam, hogy becserélik felvillanyozódtam. Amikor megindult a kapu felé, nem tudtam, hogy milyen megoldást választ a helyzete értékesítésére. A kapus azonban segített neki, amikor térdre rogyott. Utána együtt örültünk a meccset nézőkkel. Másnap Szombathelyen fogadtam nevében a gratulációkat.

Azt mondta az apa, Zolika óvodásként kérte arra, hogy nekik is tartson edzéseket. Így indult útjára az ovifoci Sárváron, ahol az édesanyja azóta is  óvoda pedagógus. Nagyjából ebből jött létre a Lurkó klub, aminek egyik alapító tagja volt Stieber József is. A majdnem legkisebbik fiúnak nem voltak különösebb igényei a családi kirándulásokon. A foci csuka és a labda legyen a hátizsákban, aztán indulhattak is. Messzire jutott a harmadik Stieber fiú. Ahogy mondják: az alma tényleg nem esett messze a fájától. Sőt!

És a családi mese még nem ért véget. Hiszen András és Zoltán tovább írhatja a családi futball történetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!