Sport

2016.12.23. 19:35

Kéri Bianka nemcsak jó sportoló, kitűnő szakács is

Nemesvámos - Zsinórban másodszor lett Veszprém megyében az év női sportolója. Idén nemcsak magyar bajnok lett, hanem életében először részt vehetett a felnőtt Európa-bajnokságon, ami óriási élményt, sok tapasztalatot és nagy lökést adott számára.

B. Virág Rita

Nemesvámosi otthonában kerestük fel Kéri Biankát, a sokszoros magyar bajnok futónőt. Takaros, rendezett házban él a szüleivel és testvérével, Bettinával, aki szintén futó.

A 22 esztendős sportoló szobájában pazar eredményfal árulkodik az elmúlt évek sikereiről, győzelmeiről. A falon, természetesen főhelyre kitűzve az amszterdami nyári Európa-bajnokságon kapott rajtszám díszeleg.

- Mindig is örökmozgó voltam, az általános iskolában szinte minden sportágat kipróbáltam, és úsztam is. Aztán, már a Vetésibe jártam, amikor az egyik osztálytársam, Biermann Teodóra unszolására lementem a VEDAC-hoz egy edzésre. Kétszáz métert kellett futnom, és elég jó időt értem el, Anikó néni (edzője, Tóthné Stupián Anikó - a szerző) rögtön azt kérdezte, hol voltam eddig - mesélt a pályafutása kezdetéről Bia.

Kéri Bianka nemcsak remek futóatléta, hanem, amint a képen is jól látszik, tehetséges festő is
Fotó: Pesthy Márton

Aztán megtudtam azt is, hogy az első versenye nem sikerült valami jól, ugyanis öt méterrel a cél előtt elesett, s a fél arcát és a térdeit is lenyúzta.

- Attól féltem, mit gondol majd Anikó néni. S utólag ő is elárulta, attól tartott, hogy elmegy majd a kedvem az egésztől. Miután megbeszéltük, hogy egyikőnk sem gondolta azt, amit a másik gondolt, folytattuk tovább a közös munkát - mondta mosolyogva a sportoló.

Bia, aki júniusban diplomázott a Pannon Egyetem nemzetközi tanulmányok szakán, persze nemcsak a futás szerelmese. A házukat hangulatos és rendkívül egyedi tájképek díszítik, amelyeket ő maga festett. Ráadásul, és ezt edzőjétől tudom, kiválóan helytáll a konyhában is, imád sütni.

- Sajnos nem ehetek túl sok édességet, ennek ellenére szívesen sütök másoknak is. Ilyenkor, karácsonykor anyukámmal és a húgommal sokféle süteményt készítünk, idén többek között fehér csokis, mascarponés tortát készítek majd - magyarázta.

A rövidebb téli szünetet kihasználva Bia januárban komoly munkába kezd, ugyanis részt vesz a fedett pályás belgrádi Európa-bajnokságon is. Szabadtéren pedig a Taipei Universiade lesz a fő versenye.

- Lépésről lépésre haladva az a célom, hogy négy év múlva kvalifikáljam magam a tokiói olimpiára. Ezalatt sokat lehet fejlődni, és ha elvégzem a megfelelő edzésmunkát, segítenek a körülmények és továbbra is rendületlenül hiszek magamban, akkor teljesülhet az álmom - hangsúlyozta.

Az is sokat elárult Kéri Biáról, hogy a szobájában sok-sok könyv sorakozik. Kiderült, Harry Potter történetei által lett a könyvek szerelmese. Imád olvasni, főleg a cselekményes, izgalmas krimiket kedveli, és, ha jut ideje, akkor szívesen néz történelmi tényeken alapuló sorozatokat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!