Sport

2017.06.24. 10:01

Titi bácsi MLSZ-életműdíja

ALSÓÖRS - Hiánypótló könyv született Göröcs Jánosról. Zseniális futballista volt, nem véletlen, hogy a szerző, Lakat T. Károly nemes egyszerűséggel csak varázslónak nevezi. Az Újpesti Dózsában a Fazekas, Göröcs, Bene, Dunai II, Zámbó, a válogatottban a Sándor, Göröcs, Albert, Tichy, Fenyvesi ötösfogat jobbösszekötője volt.

Szendi Péter

Nemrégiben töltötte be 78. életévét. Vejének az éttermében találkozunk. Fiatalos lendülettel leül az asztalhoz, egyből felajánlja, hogy tegezzem. Magának rozét, nekem narancslét kér, így az igazi pertu elmarad.

Szinte meg sem kell szólalnom, már mondja is az élettörténetét. A Fejér megyei Gánton született. A Jutagyár és a Bp. Vasas Izzó csapatában nevelkedett, de 18 évesen már az Újpesti Dózsa játékosa volt. - Konkoly Béla bácsi azt mondta, menjünk el sétálni egyet, és amikor a Megyeri úthoz értünk, a kezembe nyomta az átigazoló lapot, én pedig boldogan szerződtem az Újpesthez - elevenítette fel a klubváltás pillanatait Göröcs János. Mint mondja, sohasem bánta meg, hogy a lila-fehérekhez szerződött. Nagyon korrektek voltak vele, hamarosan egy 106 négyzetméteres lakás tulajdonosa lett a Pannónia utcában, amit édesanyja egy felenagyságúra cserélt a Gyöngyösi úton anélkül, hogy egy fillér pluszt kért volna érte.

Legelőször 1957. augusztus 26-án öltötte magára a lila-fehér mezt a Népstadionban a Salgótarján ellen, 40 ezer néző előtt. Nem sokáig kellett várni az első góljára. A 19. percben "Titi" egy látványos csel után 20 méteres pompás lövéssel bevette az ellenfél kapuját. Üröm az örömben, hogy a Dózsa nagy meglepetésre végül 3:1-re kikapott. Az Újpesttel ötszörös magyar bajnok és kétszeres kupagyőztes lett. Az 1961-1962-es KEK kiírásban a sorozat gólkirálya lett, a csapat az elődöntőig jutott. Az 1968-1969-es VVK szezonban, a döntőben a Newcastle Uniteddel szemben maradtak alul. Szuszát tekintette példaképének, akinek legelőször az öltözőben csókolomot köszönt.

1972 és 1974 között Tatabányán játszott és két Közép-európai Kupa-győzelem volt a legnagyobb eredménye. A magyar válogatottban 1958 és 1970 között hatvankét alkalommal szerepelt és 19 gólt szerzett. - Legszívesebben a svéd-magyarra és a Magyarország-Svájc mérkőzésre emlékszem, mindkét találkozón két gólt rúgtam. Ragyogóan ment a játék. Később megsérültem, de ez a két mérkőzés is elég volt ahhoz, hogy beválogassanak a világválogatott csatársorának jobbösszekötő posztjára tartalékként.

Év elején tartották az 59. év sportolója gáláját a Nemzeti Színházban. A számtalan díj mellett egy MLSZ-életműdíjat is átadtak, Göröcs Jánosnak. A díjat meghatódottan vette át Csányi Sándortól, az MLSZ elnökétől. Még most is könnyes lesz a szeme, amikor erről beszél, meg a könyvről, mely nemrég jelent meg Lakat T. Károly tollából, Göröcs János, a varázsló címmel. Meséli, hogy a nagykörúti Örkény Könyvesboltban egy tűt sem lehetett volna leejteni, olyan sokan jöttek el a könyvbemutatóra. - Felsorolni is szinte lehetetlen, ki mindenki volt jelen a magyar futball nagyságai és prominens alakjai közül: ifj. Bene Ferenc, Várhidi Péter, Zámbó Sándor, Szentmihályi Antal, Nagy László, Dunai Antal, Bozsik Péter, Berzi Sándor, Dunai Ede, Noskó Ernő, Tóth András, Borbély László, Gelei József, Juhász Péter. Bevallom, nem számítottam ekkora érdeklődésre, de nagyon jólesett.

1977-ben vásárolt telket Alsóörsön, rá egy évre pedig már állt a ház az Orgona utcában. Mint mondja, a településnek különleges varázsa van, nagyon szeret itt lenni. Itt él a lánya, Andrea a családjával. Büszke két unokájára, Jankóra és Dórára. Sok barátot szerzett, de sajnos közülük már sokan nem élnek. Szeret a partra járni, jóízűen elfogyasztani egy hekket, melléje pedig egy kisfröccsöt. Itt otthon érzi magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!