Sport

2016.10.29. 13:16

Térden a Veszprém, a trónkövetelő diadala!

Szeged - Három év után először tudta legyőzni a trónkövetelő MOL-Pick Szeged a Telekom Veszprémet a férfi kézilabda NB I-ben. A csúcsrangadón végig a házigazda vezetett, mert a vendégek a barcelonai formát hozva rengeteg labdát eladtak, sok technikai hibát vétettek, s a támadójáték is erőtlen, esetleges volt. Megérdemelt szegedi siker, jókor jön az egy hetes pihenő.

B. Virág Rita

MOL-Pick Szeged-Telekom Veszprém 26:23 (14:13)
Szeged, 4000 néző. V.: Herczeg, Südi.
MOL-Pick Szeged: Sierra - Pedro Rodriguez, Balogh 2, Skube 5, Gaber 1, Bodó 2, Kallman 4. Csere: Sego (kapus), Petrus 1, Blazevic, Gorbok 2, Sostaric 6 (1), Buntic 3, Obranovic, Bánhidi, Zubai. Edző: Juan Carlos Pastor. Telekom Veszprém: Mikler – Marguc 3, Sulic 2, Schuch, Ilic 2 (1), Terzic, Ugalde 4. Csere: Palmarsson 6, Ancsin 1, Nilsson 1, Chema 1, Blagotinsek, Lékai, Nagy 2, Gajic 1 (1). Edző: Javier Sabate.
Kiállítások: 6, ill. 12 perc.
Hétméteresek: 3/1, ill. 4/2.

A szegedi Bánhidi Bence (k) a labdával, mellette a veszprémi Aron Palmarsson (j2), balról Momir Ilic (b) és Schuch Timuzsin
(MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely)

A magyar kézilabdázás El Classicoján nem érték meglepetések a szurkolókat. A jegyzőkönyvekből kiderült, hogy visszatért a szegediekhez az orrtörése után Sergei Gorbok. A veszprémiek közül nem nevezte a találkozóra Sabate edző Gulyás Pétert. A szabályok szerint azonban egy helyet nyitva hagyott a jegyzőkönyvben, és azt ráért később eldönteni, hogy Iváncsikot, vagy a sérüléséből lassan felépülő Nagy Lászlót küldi-e pályára.

Gaber találatával kezdődött a klasszikus, aztán Marguc vágott egy büntetőt Sierrába. Skube góljára Palmarsson reagált, majd Bodó pókhálózta ki Mikler kapuját. Ilic hétméterese már jó volt, azonban a bivalyerős Gabert egyelőre nehezen tartották a veszprémiek (8. perc: 4:2).

A fantasztikus napot kifogó Palmarsson tartotta a lépést a Szegeddel, duplájával a 10. percben újra egyenlő volt az állás (4:4).

Ilicet rángatták meg, de a játékvezető sípja néma maradt. Ez azért volt fontos, mert az indításból Kallman szerzett újra vezetést a hazaiaknak. Mikler, amit lehetett megfogott, ám így is újra kettővel meglépett a Szeged (15. perc: 7:5).

Mikler újabb bravúrt mutatott be, az ellentámadásból Marguc szépített. A következő pillanatban azonban háromra hízott a Veszprém hátránya, Ilicnek sehogy sem ment a játék, sem támadásban, sem védekezésben, s a hibák után 9:6-ra elhúzott a házigazda. Palmarsson gólja nagyon kellett, de Kallman újabb ziccert dobhatott. Szerencsére Chema válasza sem késett sokat (10:8). A már szokásosnak mondható Mikler védést követően Nilsson is feliratkozott a góllövők közé. Pastor edző 10:9-es állásnál kért időt. A rövid tanácskozás után Ugalde szerzett labdát, az indításából Marguc egyenlített.

Nilsson még szabálytalanul sem tudta megállítani Gorbokot, ezért le is ült két percre. Az exszegedi Ancsin is bevette Sierra kapuját, csak gyorsan érkezett Buntic válasza is. Palmarsson szerencsére minden helyzetből betalált, így továbbra is fej-fej mellett haladtak a csapatok.

Rendre a Szeged ment elől eggyel, ám Ugalde kiállításakor megint kettőre nőtt a különbség. Palmarssonnak nem tetszett ez a helyzet, már hat gólnál járt, és Mikler is mindent megtett azért, hogy ne szakadjon le a bajnoki címvédő, s a félidei szünetre 14:13-as állással vonultak a csapatok.

A szünetben bekerült a jegyzőkönyvbe Nagy László neve is, és a szünet után pályára is lépett a világklasszis jobbátlövő. Alig kezdődött el a második játékrész, Sulic gyorsan egyenlített. Buntic és Sulic akaszkodott össze, páros kiállítás volt a büntetésük.

A következő két percben azonban újra a trónkövetelő pillanatai következtek: láthatóan Palmarsson elfáradt, Nagy és Ilic egyelőre nem tudtak hozzátenni a támadásokhoz, a Szeged pedig kíméletlenül kihasználva a hibákat 19:16-ra meglépett. Balogh négyre növelhette volna a differenciát, de újabb hetest hagyott ki, viszont Nagy ziccerét nem tudta fogni Sierra (19:17).

Hosszú percekre lestoppoltak a csapatok, 20:18-ról Miklernek és Sierrának köszönhetően nehezen mozdultak a küzdő felek. Chema ellen belemenést fújtak, Sostaric vágta be a ziccert (21:18). Sabate edző azonnal időt kért. A Veszprém nehezen találta a rést a kékmezesek falán, Petrus ziccere után először lett négy a különbség.

Ilic megszerezte első akció gólját, de aztán gyorsan kiküldték két percre. Ugalde gólja kellett, mint egy falat kenyér, majd Nagy védekezett jól, ám Chema eladta a lasztit, a hajrá 22:20-ról indulhatott meg. Nagy egyre csökkentette a hátrányt, Terzic és Kallman pedig páros kiállítással mehetett a padra. Sostaric találata újra nehéz helyzetbe hozta a Telekomot, Ugalde azonban hetest harcolt ki. Sego megfogta Ilic próbálkozását, Gorbok bombája védhetetlenül csapódott a veszprémi kapuba (55. perc: 24:21). Marguc rontott, Chema technikai hibát vétett, gyakorlatilag folytatódott az a sorozat, amit Barcelonában is láthattunk. Rengeteg eladott labda, rossz helyzetkihasználás, esetleges támadójáték. Mikler hiába védett zseniálisan, Nagy hiába próbált meg mindent, ezen a napon a többen csak árnyékuk voltak önmaguknak, a fanatikusan védekező és jóval ötletesebben támadó Szegeddel szemben.

A záró két percben 25:23-at mutatott az eredményjelző, az utolsó szalmaszálba kapaszkodtak a vendégek. Sabate időkérése után azonban eladta a Veszprém a labdát. Egyetlen perc maradt vissza, amikor felharsant a szegedi lelátókról, az „Indul a busz!" rigmus. Balogh bombája után újabb eladott veszprémi labdával zárult a rangadó.

Három éves negatív szériát tört meg a MOL-Pick Szeged és teljesen megérdemelten győzte le a továbbra is gyengélkedő Telekom Veszprémet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!