Sport

2017.04.07. 20:03

Telekom: Ahogy tavaly, idén is hetesekkel a döntőben!

Breszt - Igazi idegtépő mérkőzésen, hetesekkel jutott be a SEHA-Liga döntőjébe a Telekom Veszprém.

B. Virág Rita

Telekom-Meshkov Breszt

33:31 (14:14, 29:29)

Breszt, néző. V.: Mandak, Rudlnsky (szlovákok). Telekom Veszprém: Mikler – Gajic 5 (1), Nagy 2, Lékai 2, Sulic 4, Ilic 7 (1), Ugalde 1. Csere: Alilovic (kapus), Terzic, Schuch, Palmarsson 6 (1), Nilsson 3 (1), Gulyás, Iváncsik, Marguc 3 (2). Edző: Javier Sabate. Meshkov Breszt: Pesic – Rutenka 3, Shilovic 4, Kristopans, Shumak, Jamali 7, Jurinok 2. Csere: Mijatovic (kapus), Kulak 2, Stojkovic 9 (6), Ostrushko 1, Babichev 1, Razgor 1, Vukic 1 (1). Edző: Sergej Bebeshko.

Kiállítások: 6, ill. 8 perc.

Hétméteresek: 2/2, ill. 5/5.

A Telekom Veszprém kétszeres SEHA-Liga győztesként, és természetesen címvédőként utazott el a fehérorosz fővárosba. A bakonyiak célja, az idény első trófeájának begyűjtése volt.

Tavaly két heroikus mérkőzést vívott a Veszprém a varasdi négyes döntőben. Akkor az elődöntőben, éppen a Breszt ellen, egyszer sem vezetett a bakonyi csapat, ám döntetlenre végződött a csata és hetesekkel beverekedte magát a fináléba. A döntőben pedig a Vardar Szkopje ellen egy elképesztő csatában, szinte végig hátrányban játszva, csupán a hajrában fordítva, tudta megvédeni a címét.

Gajic góljával indult a találkozó, amire a veszprémi Jamali válaszolt. Rendre a Telekom ment elől, ám a láthatóan rendkívül motivált Breszt ott lihegett a címvédő nyakán (6. perc: 4:3).

Kihagyott bakonyi helyzeteket követően Jamali egyenlített, ám a következő pillanatban Nagy László visszaszerezte a vezetést (9. perc: 5:4). Aztán Gajic és Sulic lódult meg jó védekezést követően, így a 11. perchez érve először hízott háromra a differencia (7:4).

Persze ezt nem hagyta annyiban a vendéglátó, a következő pillanatban a már három gólos Jamali pazar átlövésével 7:6-ra alakult az állás.

A Veszprém villámgyors középkezdéssel válaszolt, amelynek végén Gajic ívelte át a labdát Pesic felett. Az első negyedóra végéhez érve Jamali páros lábról felugorva bombázott Mikler kapujába. Az iráni-magyar átlövőben égett a bizonyításai vágy, ezt a negyedik gólja is jelezte. Sajnos újabb veszprémi eladott labdát követően pedig újra egyenlő volt (8:8). Sőt, Rutenka is betalált Mikler kapujába, így először vezetett a hazai gárda. Palmarsson gyorsan válaszolt (18. perc: 9:9).

Stojkovic hetese után Nilsson, és Lékai érkezett, Palmarsson fantasztikus csuklómozdulata után 10:10 állt az eredményjelzőn. Az izlandi zseniális passza után Nilsson góljával újra a címvédő neve mellett szerepelt a nagyobb szám.

Percekig egyetlen gólt sem tudtunk feljegyezni, aztán újra Palmarsson dolgozott össze Nilssonnal, a túloldalon pedig Ostrushko nagyjából tíz méterről vétette észre magát (26. perc: 12:11). A veszprémiek izlandija egyre jobb formába lendült, ezt újabb csodás találattal jelezte.

A félidő hajrájában Nagy kapott két percet, Stoijlov második büntetőjével 14:13-ra állt a meccs. Az emberelőnyt Shlilovic használta ki. Huszonhat másodperccel a félidő vége előtt Nilssont küldték ki két percre támadóként, így kettős hátrányba került a Telekom. Stoijkovic próbálkozott, de Mikler roppant fontos védést mutatott be, így 14:14-gyel zárult a félidő.

A szünet után Jamali és Shilovic találataival a Breszt meglógott két góllal (14:16). Lékai remek megmozdulásait követően Nagy szépített. Shilovic és Kulak találatai három gólos veszprémi hátrányt jelentettek (15:18).

Sabate kénytelen volt időt kérni. A megbeszélést követően Ilic szépített, de Jamali hatalmas bombájával nem tudtak mit kezdeni sem a veszprémi védők, sem Mikler.

Lékai szerzett labdát, de Ilic ziccere után is még kettő volt a különbség (38. perc: 17:19). Vészesen fogyott az idő, de egyelőre nem tudott közelebb férkőzni a Veszprém a Breszthez. Iváncsik Gergő első labdaérintéséből labdát szerzett, majd gólpasszt adott Sulicnak, így a 44. percben 20:21-re állt az ütközet.

Shilovic kiállítását Marguc használta ki (21:22). Aztán Shilovic véletlenül visszatért a büntetése letelte előtt, így kettős emberelőnybe került a Telekom. Marguc hetesével sikerült végre az egyenlítés (47. perc: 22:22).

Jó védekezést követően Sulic indulhatott és a második félidőben először vezetett a címvédő (23:22). Ekkor még Stojkovic hétméteresből egyenlített, de miután Shilovic elgázolta Iváncsikot, újra két percig emberelőnyt élvezhetett a Veszprém. Marguc hetese utat talált a kapuba, Lékai pedig végigcikázva a pályán kettőre növelte a különbséget (50. perc: 25:23).

Stojkovic és Jamali sem tétlenkedett, így kezdődhetett minden elölről (53. perc: 25:25). Nilsson harcolt ki két percet Babichevnek. Ilic újra és újra betalált, viszont a túloldalon mindig akadt valaki, aki egyenlített.

Schuchot küldték ki két percre, Mikler pedig rettentő fontos pillanatban védett. Stojkovic az 58. percben azonban egalizált, a túloldalon Sulic is két percre leült (58. perc: 28:28).

Két perc maradt, kettős hátrányban Palmarsson vitte végig a ziccert, Rutenka azonban egyenlített. Hiába támadhatott a Telekom, passzívot ítéltek a játékvezetők, tizenhárom másodperc maradt, amikor a Breszté lett a labda. Hazai időkérést követően Blagotinseket küldte be Sabate, aki előtte még egy másodpercet sem töltött a pályán. Az időntúli szabaddobás után hétméteresekkel dőlt el, ki jut a fináléba.

Ilic kezdte eredményesen a hetest párbajt, de Stojkovic keze sem remegett meg. Gajic is belőtte, majd Alilovic megfogta Babichev próbálkozását. Pesic is így tett Marguc hétméteresével, aztán Vukic egyenlített. A negyedik sorozatban Palmarsson pattintott a kapuba, Mikler pedig kivédte Kristopans lövését. Nilsson nem rontott, így a Telekom Veszprém jutott be a vasárnapi döntőbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!