Sport

2016.02.15. 07:01

Tapolcai gyerek vagy, megcsinálod! - Megvan a riói repülőjegy!

Tapolca, Vancouver – A csillagok végre együtt álltak, de – félig tapolcai – csapatunk nem csak emiatt vívta ki sikerrel a részvételi jogot az idei ötkarikás játékokra. Hihetetlen izgalmak, hihetetlen bravúr!

Horváth Gábor

A magyar férfi párbajtőr-válogatott ott lesz augusztusban Rio de Janeiroban!

Beharangoztuk: a magyar olimpiai kvótához több dolognak is teljesülnie kell a vancouveri párbajtőr Világkupán, ugyanis a korábban világverő (2013-ban világbajnok) együttesünk a legutóbbi hónapokban nem muzsikált túl jól.

Az esély megvolt, de a saját teljesítményünk mellett más együttesekre is figyelnünk kellett.

Jól figyeltünk!

Ezúttal verhetetlenek voltak, a magyar férfi párbajtőr-válogatott kiválóan teljesítve vívta ki az olimpiai szereplés jogát. A képen balról: Somfai Péter, Rédli András, Boczkó Gábor, Imre Géza Fotó: hunfencing.hu

Először is a ránk veszélyes Egyiptom és Korea gyorsan kiszállt, mindkettő kikapott az első meccsén. A mieink – a tapolcai Boczkó Gábor és Rédli András, valamint Imre Géza és a tartalék Somfai Péter alkotta alakulat – Csehország ellen kezdtek és szoros meccsen, ám magabiztos vívással jutottak tovább (30:22).

A folytatásban az a Franciaország következett, amellyel szemben mostanában nem sok sót ettünk meg, sőt a gallok régen is komoly mumusaink voltak. Nos, ezúttal legyőztük a mumust. Óriásit csatáztunk a világranglista vezetőjével, a csapatok fej-fej mellett haladtak, a legvégén Boczkó két tusos vezetésnél adta át a pástot Rédlinek (a magyar szövetség helyszíni tudósítása szerint itt hangzott el a címben szereplő mondat: Tapolcai gyerek vagy, megcsinálod!), ellenfelünk ugyan egyenlített, ám az Sz-L Bau Balaton Vívóklub versenyzője bevitte a döntő találatot (39:38).

Időközben a riói álmainkra szintén veszélyes Németország is búcsúzott, ugyanakkor újabb vetélytársak léptek színre, mivel Észtország és Kazahsztán is bejutott a legjobb négy közé, úgy alakult, hogy meg kell nyernünk a kanadai Világkupát.

Hát, legyen!

Az elődöntőben az észtek ellen újabb hosszabbítás, és újabb döntő Rédli-tus jött, fináléba kerültünk (15:14), ám ott is nyernünk kellett, a másik ágon ugyanis a kazahok túljutottak a nem annyira motivált ukránokon.

Milyen a sors, annyi variáción túl úgy alakult, hogy aki aranyat szerez, riói kvótát szerez. És nekünk sikerült, Kazahsztán sem állíthatta meg a magyar csapatot, amely utolsó meccsén is fantasztikusan teljesített, a kiegyenlített ütközet hajrájára Rédli tette fel a pontot: 42:36.

Szép volt, fiúk! A párbajtőr csapat nemcsak a vívóknak aratott sikert, hanem az egész magyar sportnak fontos kvótát szerzett. Ez azt jelenti, hogy az együttes mellett a mieink (hárman) egyéniben is indulhatnak az olimpián.

- Kikészültünk, de megvan! - nyilatkozta lapunknak a viadal után Rédli András, akit hétfőn reggel, vancouveri idő szerint vasárnap késő éjszaka értünk el. A tapolcai sportoló elmondta, nagyon elfáradtak, és hihetetlenül boldogok. - Azt gondolom, a magyar csapatnak ott a helye az olimpián. Ezt most megmutattuk, megérdemelten nyertünk és vívtuk ki az ötkarikás szereplés jogát - fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!