Sport

2016.08.23. 14:45

Rasovszky Kristóf cseppet sem csalódott, előretekint

Veszprém - Rasovszky Kristóf 15:29.36-os idővel a harmincötödik helyen végzett élete első olimpiáján, mely után előretekint. Ősszel már nyílt vízi Európa-bajnoki címet ünnepelne.

Heffler Péter

Rasovszky Kristóf, a Balaton Úszó Klub versenyzője igen mozgalmas szezont tudhat maga mögött, hiszen, miközben magától értetődő természetességgel gyűjtötte a magyar bajnoki címeket nyáron, nyílt vízi világkupafutamon, illetve világbajnokságon, medencés Európa-bajnokságon és legutóbb az olimpián is vízbe ugrott. A tizenkilenc esztendős sportoló egy év alatt közel húsz másodpercet javult 1500 méter gyorson, és edzőjével, Szokolai Lászlóval a 15:11.43-as időeredmény túlszárnyalásában bíztak Rióban. Ez azonban nem sikerült, mégis rengeteg élménnyel, tapasztalattal térhetett haza Kristóf.

- Milyen volt a kinti közeg?

- Nagyon élveztem a játékok légkörét, pont olyan volt minden, mint amilyennek elképzeltem, így az olimpiai falu is, ami a tavalyi Európa játékok színhelyéhez hasonlított. Tényleg az egész egy hatalmas élmény volt, amiben sokat számított, hogy remek szobatársakat, Papp Márkot és Cseh Lászlót kaptam magam mellé.

Rasovszky Kristóf és mestere, Szokolai László remek közös munkája ötkarikás indulást ért
Fotó: Balaton Úszó Klub

- Mi történt az 1500 méteren?

- Igazából 400-500 méterig jól ment az úszás, de aztán elkezdtem lassulni, és nem tudtam tartani azt az iramot, amit előzetesen elterveztem. Az volt megfigyelhető, hogy nagyjából a tíz kilométeres táv sebességére álltam be, amin még az is rontott, hogy nem maradt körülöttem olyan a futamban, akivel legalább kicsit versenyezni tudtam volna. Tragédia nem történt, az edzőmmel is sokat beszélgettünk az úszásomról, s egyetértettünk abban, hogy a nyílt vízi és a medencés versenyzés közötti átállás nem ment úgy, ahogy szerettük volna. Továbbá az is biztosan közrejátszott, hogy egy igen hosszú szezon van mögöttem, melyben sikerült végig javítani az időmet. Ennek pedig van egyszer egy plafonja, ami nekem sajnos most éppen az olimpián volt.

- Azonban még mindig nincs megállás, következik a nyílt vízi Ifjúsági Európa-bajnokság

- Most ugyan túl vagyok egy rövid, tíznapos pihenőn, és pont hétfőn kezdtem újra az edzéseket, de igen, szeptember 9-11. között Olaszországban még vár rám egy fontos verseny. Itt a tíz kilométeren szerzett világbajnoki címem után a kontinensgyőzelmet is szeretném megszerezni, illetve a váltóval is a dobogón végezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!