Sport

2016.12.30. 15:20

Szép eredményekkel zárták a szezont

Herend - A herendi modellezők több kupát is begyűjtöttek, emellett számos dobogós helyet szereztek. Összefoglaló.

Horváth Gábor

Az Alsónémediben rendezett Tóth Mihály-emlékversenyen az antik modellek viadalán Debreczeni Oszkár ELOT kategóriában lett második, ALOT kategóriában pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Nagyszalontán, az idősebb Árva József-emlékversenyen F1H kategóriában négy döntős küzdött egymással. A legjobb időt Kerner Ferenc, a 30 éve modellező, kétszeres Európa-bajnok és számos nemzetközi és magyar verseny győztesének modellje repülte. A második helyet Tóth Mária szerezte meg.

Tóth Mária, Kerner Ferenc és Kerner Martin az idősebb Árva József-emlékversenyen, amelyen mindhárman remekeltek Fotó: Herendi MSE

Ifi F1H kategóriában az egész évben jól teljesítő Kerner Martin vihette el az első helyezésért járó kupát. A 3. Balaton-kupán négy ország versenyzői küzdöttek az erős széllel és a termikbuborékokkal a Szent György- hegy lábánál. Az izgalmakat tovább fokozta, hogy néhány modell 10 méter magasan landolt egy-egy nyárfán.

Az F1A kategóriában a több mint kétméteres fesztávolságú gépével Horváth Tamás az ötödik helyet szerezte meg. A kisebb gépet reptető Kerner Martin ifi F1H-ban a dobogó harmadik fokára állhatott, Tóth Mária pedig hatodik helyezést ért el.

A nemzetközi Herend-kupát idén már 25. alkalommal tartották meg a Tapolca melletti helyszínen. A szintén erős szélben rendezett megmérettetésen a modellek messze szálltak a starthelytől, a nap folyamán akár a félmaratont is le kellett futni, hogy a következő startra visszaérjenek a versenyzők. Sokan feladták a versenyt, többen rajthoz sem álltak.

Döntőre csak F1H kategóriában került sor. A serdülő herendi versenyzők jól szerepeltek a számukra különösen nehéz időjárási körülményekben. A herendiek közül ismét Kerner Martin teljesített a legjobban, ifi F1H kategóriában harmadik lett.

A modellezők az úgynevezett HEC döntővel (Tapolca) zárták az idényt. Az F1H kategória európai versenysorozatát 2011-től rendezik meg F1H Eurochallenge néven (röviden HEC), amely évről évre népesebb és népszerűbb. Az idén már 18 ország 47 versenyén 22 nemzet 280 versenyzője állt rajthoz.

A magyarok évről évre az élmezőnyben szerepelnek a modellek bonyolultságának megfelelően több alkategóriára bontott éves értékelésben. A négy, illetve három (HEC-S) versenyen maximális eredményt elérők között a sorozat zárófordulója után egy külön döntő start eredménye adja meg a végső helyezési sorrendet. Ebbe az idén kilencen jutottak be, köztük öten magyarok.

Az éves végeredmény (a Veszprém megyei indulók helyezései), HEC-S (178 résztvevő): 1. Kerner Martin, 2. Tóth Mária. HEC-S ifi (124): 1. Kerner Martin, 2. Rémai Martin (Várpalota).

HEC-összértékelés: 5. Selmeci Balázs (Ajka), 6. Kerner Martin, 7. Tóth Mária. HEC ifi összértékelés: 2. Kerner Martin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!