Sport

2015.06.01. 11:26

Sporttörténelmet írtak Zánkán - Rekordlétszámmal rendezték meg a fogyatékkal élők diákolimpiáját

Zánka - Sporttörténeti országos diákolimpia döntőt rendeztek idén a zánkai Erzsébet-táborban, ahol több mint nyolcszáz fogyatékkal élő tanuló sportolt és versenyzett.

Horváth Gábor

Ilyen sokan még soha nem vettek részt fogyatékkal élőknek rendezett diákolimpiai megmérettetésen az országban.

Szabó László, a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidő-sport Szövetségének (FODISZ) elnöke lapunknak elárulta: a magas részvételi szám annak a tudatos irányvonalnak köszönhető, amely igyekszik a diákolimpiai eseményekbe bevonni a korábban nem, vagy csak keveset foglalkoztatott sérülés specifikumokat.

Így lett a hagyományos zánkai esemény a tanulásban és értelmileg akadályozott fiatalok mellett a mozgás-, hallás- és látássérült gyermekek diákolimpiája is.

A résztvevők labdarúgásban, atlétikában és zsinórlabdában mérték össze tudásukat.

A kispályás focitornát a komáromiak nyerték meg, volt Veszprém megyei induló is, a várpalotai együttes a tizedik helyen zárta a 16 csapatos viadalt.

A várpalotai Bartos Sándor Általános Iskola tanulója, Takács Szimonetta tizenegyedik lett távolugrásban a III. korcsoportos lányoknál. Soós Bianka (Bárczi iskola, Veszprém) 14. helyen zárta a kislabdahajítást.

Távolugrásban remek eredmények születtek a zánkai versenyen. Fotó: Penovác Károly

A IV. korcsoportban Urbán Erik (Bartos) megnyerte a távolugrást, magasugrásban pedig kilencedikként végzett. Csonnó Roland (Bartos) hatodik helyen végzett kislabdahajításban. Orsós Szilvia (Szász iskola, Tapolca) a hatadik helyet szerezte meg távolugrásban. Présinger Brigitta (Bartos) magasugrásban a dobogó második fokára állhatott fel. Lendvai Bianka (Bartos) kislabdahajításban lett bronzérmes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!