Sport

2015.06.24. 11:39

Segélykiáltás a semmibe? - Nagy talány, miért nem kell Sümeg városának a röplabda klub

Az ország egyik legeredményesebb utánpótlás nevelő bázisa. Ugyanakkor a felnőtt csapattal a magyar élvonalban szerepel évek óta, legutóbb az NB I-ben nyolcadik helyen zárt. A Sümegi RE most mégis a megszűnés szélére sodródott.

B. Virág Rita

Ha csak pusztán az eredményeket nézzük, vagyis, hogy a Sümegi RE NB I-es férfi alakulata a nyolcadik lett az előző bajnoki kiírásban, a juniorok tisztességgel helyt álltak, az ifik és serdülők csak egy-egy ponttal maradtak el a legjobb hat közé jutástól, viszont a gyerekcsapat hatodik lett, a diákolimpián pedig ötödik, míg a mini korosztály a kupán negyedikként végzett, a diákolimpián ellenben ezüstérmet szerzett, akkor azt gondolhatnánk, ennél a klubnál minden rendben van. Azonban ezeket az eredményeket a Sümegi RE komoly áldozatok árán, erőn felül teljesítve érte el.

A sümegi férfi csapat évek óta a legjobbak között szerepel a röplabda bajnokságban (Fotó: Archív/Penovác Károly)

Jelenleg nemcsak, hogy a működéshez szükséges pénz alig fele áll rendelkezésre az SRE-nek, hanem az előző bajnoki évadból felhalmozott további egy millió forint adósságot is.

– Az ősszel megválasztott új képviselőtestület sajnos a beígért öt millió forintból mindössze hármat szavazott meg nekünk. Ez pedig egyet jelent számunkra a halálos ítélettel – kesergett Kaposiné Tróbert Mária, a Sümegi RE ügyvezetője.

– A költségvetésünk hét millió forint, amelynek legnagyobb részét az utazásra és a bírói költségekre fordítjuk. A felnőtt játékosok nem kapnak fizetést, mindössze az útiköltségüket álljuk, hiszen akad, aki Bakonygyepesről, Veszprémből, Szombathelyről, vagy Zalaegerszegről jár át. Még kisebb támogatóktól nagyjából másfél-két millió forintot össze tudunk szedni, ám ha augusztus közepéig nem történik valami, akkor megszűnhet az egyesület.Az ügyvezető leszögezte, sajnos mindenhol falakba ütközik. Az EMMI (Emberi Erőforrások Minisztériuma) pályázatán sem nyertek, a helyi, vagy környékbeli nagyvállalkozók pedig egyáltalán nem segítenek. Kaposiné szerint az egyetlen reményük Végh László polgármester maradt, aki már megválasztása előtt is nagy szurkolójuk volt, most pedig megígérte, hogy megpróbál segíteni.

A bajt még az is tetézi, hogy hiába kapnak a Magyar Röplabda Szövetségtől 910 ezer forintos támogatást, ez az összeg nem használható fel szabadon.

– A szövetség kötelezett minket, hogy a támogatási összegből 300 ezret le kell vásárolnunk, labdákra, hálóra és hasonlókra. A maradék pénz húsz százalékát lehet csak útiköltségre költeni, 30 százalékát fordíthatjuk edzői bérekre, a többiből pedig médiát fejlesztő eszközöket kellett vásárolnunk. Nagyon jó, hogy tudtunk venni fénymásolót, kamerát, vagy fényképező gépet, de egyrészt ellettünk volna még ezek nélkül, másrészt pedig hiába szeretné a szövetség, hogy feltöltsük a meccseinket a világhálóra, ha nem tudom megfizetni azt a szakembert, aki a mérkőzéseket rögzíti, megvágja, majd feltölti. Amíg az alap recseg, ropog, addig felesleges ilyen eszközökre költeni – vélekedett a klubvezető.

A Sümegi RE természetesen beadja majd nevezését az élvonalbeli bajnokságba, azonban, hogy a tavalyi nyolcadik helyezett valóban el is tud-e indulni annak jelenleg kicsi az esélye.

– Az egy millió forintos adósságunkat nem szeretnénk tovább tetézni. Nem akarok más emberek életével játszani, csak akkor indulunk el az NB I-ben, ha valahogy összejön rá a pénzünk. Azt viszont különösen sajnálom, hogy a játékosoknak egyelőre nem tudok mit mondani. Borzasztóan elkeseredett vagyok, hiszen annyi éven át dolgoztam ezért a sportágért, és olyan sok fiatal röplabdázik jelenleg is a Ramasetter iskolában és a klubban is. Többen válogatottságig vitték. Őszintén mondom, nem értem, Sümeg városának miért nem kell a röplabda.

 

Szépen csillog az ezüstérem is

A Sümegi RE és a Ramasetter iskola példásan együttműködik az utánpótlás nevelés kapcsán. Közös sikernek értékelik a mini korosztály fantasztikus teljesítményét, amely legutóbb a négy labdajáték diákolimpiai döntőjében, Egerben jeleskedett. Kaposi Tamás tanítványai sorra vették az akadályokat, még a nagynevű Kaposvárt is 3:0-val intézték el, s csoport elsőként jutottak tovább. A döntőben pedig csak a kecskeméti Arany iskola tudta feltartóztatni (0:3).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!