Sport

2017.07.28. 15:55

Rekord létszámú sakkozó küzdött a Csaba Árpád-emlékversenyen

Immár második alkalommal rendezték meg a Csaba Árpád-sakkemlékversenyt, amely egyben az Ajka Rapid Sakkbajnokság is volt.

Bényi Kálmán

Az ajkai sakkozó, csapatvezető és versenyszervező Csaba Árpád emlékére megrendezett nemzetközi sakkversenyen rekord létszámot jelentő hatvanhét versenyző ült asztalhoz. Hazánk egyik legnívósabb és legnagyobb összdíjazású rapid versenyén huszonhárom címviselő vett részt. Köztük négy nemzetközi nagymester, kilenc nemzetközi mester és kilenc FIDE- mester, de megtalálható volt még a mezőnyben számos fiatal tehetség, korábbi olimpikon, válogatott, korosztályos világbajnoki, Európa-bajnoki érmes is. A verseny mindvégig izgalmas, de sportszerű volt, a játszmák közel 80 százaléka dőlt el valamelyik fél javára. A viadalt idén is Balog Imre nemzetközi nagymester nyerte meg, aki az utolsó fordulókban aratott győzelmi sorozatának köszönhetően végül egy teljes ponttal utasította maga mögé a mezőny többi tagját.

Második alkalommal rendezték meg a rangos ajkai sakkversenyt
Fotó: dr. Csaba Árpád

A megmérettetés egyúttal Ajka város Rapid bajnoksága is volt, melyen a szép számmal induló helybéli versenyzők hosszas küzdelem árán tudták csak a verseny végső sorrendjét kialakítani. Ajkai sakkozás erősségét mutatja, hogy Ajka bajnoka egyben a főversenyen is díjazott lett. Külön öröm volt a fiatal tehetséges megyei sakkozók, Egresi Máté, Gaál Zsóka, Juhász Judit és Margl Roland eredményes játéka, mely ismét visszaigazolta, hogy Veszprém megye sakkbázisa országosan is kifejezetten erős. A viadal éltábláin fo- lyó küzdelmeket - a Magyar Sakkszövetség támogatásának köszönhetően - két nagy sakkportál is élőben közvetítette. A sportszerető közönség így nemcsak a helyszínen, hanem bárhol a világban átélhette a minőségi sakkozás élményét.

Eredmények: II. Csaba Árpád-emlékverseny 2017.: 1. Balog Imre nemzetközi nagymester 7,5 pont, 2. Bokros Albert nemzetközi mester 6,5 pont, 3. Ruck Róbert nemzetközi nagymester 6,5 pont, 4. Németh Miklós nemzetközi mester 6,5 pont, 5. Dankházi András FIDE-mester 6,5 pont, 6. Aczél Gergely nemzetközi mester 6,5 pont, 7. Horváth Csaba nemzetközi nagymester 6,5 pont, 8. Jakab Attila nemzetközi mester 6,5. Rapid bajnokság 2017: 1. Jakab Attila nemzetközi mester 6,5, 2. Martini Balázs FIDE- mester 6 pont, 3. Egresi Máté FIDE-mester 5,5 pont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!