Sport

2015.09.01. 16:38

Rajt a SEHA-Ligában: Ötven percig megnehezítette a Veszprém dolgát a Brest (frissítve)

Veszprém - Hét góllal, de egyáltalán nem olyan simán nyerte meg az idény első SEHA-Liga mérkőzését a címvédő Veszprém a fehérorosz Meshkov Brest ellen.

B. Virág Rita

Veszprém-Meshkov Brest 31:24 (11:9)
Veszprém, 2800 néző. V.: Nachevski, Nikolov (macedónok).
Veszprém: Mikler – Zeitz 1, Nagy 2, Palmarsson 3, Nilsson 4, Ilic 5 (3), Ugalde 1. Csere: Terzic, Sulic 2, Chema, Marguc 6, Iváncsik 1, Schuch, Sliskovic, Lékai 5. Edző: Carlos Ortega
Meshkov Brest: Pesic – Baranau 2, Shilovic 1, Babicev 2, Manojlovic 2, Vukic 3, Tiumentsev 1. Csere: Charapenka (kapus), Kristopans, Stojkovic 6 (1), Atman, Razgor 3, Shumak 1, Nikulenkau 1, Rutenka. Edző: Sergej Bebesko.
Kiállítások: 10, ill. 8 perc.
Hétméteresek: 3/3, ill. 2/1.

A tavalyi ezüstérmes Meshkov Brest ellen kezdte meg hivatalosan is a 2015/16-os szezont a SEHA-Liga címvédője, a magyar bajnok veszprémi férfi kézilabda együttes.

A vendégekkel legutóbb a Liga fináléjában csapott össze a bakonyi egylet, akkor rendkívül biztosan, tizenegy góllal múlta felül a belorusz alakulatot (32:21).

A Brest a nyáron beerősített: megszerezte a szlovák Presovtól a langaléta Kristopanst, valamint leigazolta a korábban a Veszprémmel is hírbe hozott Pavel Atmant.

A házigazdák közül ezúttal Gulyás Pétert nem nevezte Ortega edző. A kiváló jobbszélső egyébként azért is kaphatott felmentést, mert felesége a korábbi kézilabdás, Gerstmár Renáta bármelyik pillanatban életet adhat második gyermeküknek.

Eddig még sosem látott felállásban kezdett a hazai együttes: az újonnan igazolt Palmarsson irányított, Zeitz pedig a jobb szélen játszott. Ugalde gyors ziccerével indult a gólgyártás, amire Manojlovic válaszolt. Nem telt bele sok idő, az izlandi Palmarsson is feliratkozott a góllövők közé (4. perc: 2:1).

Nagy tempót diktált a magyar együttes és ennek következményeként a 8. percre 5:2-re alakult az állás. A 11. percben először vezetett néggyel a piros mezes társaság, Mikler jó védéseivel, Palmarsson és Nagy góljaival 7:3 állt az  eredményjelzőn.

Sulic első labdaérintéséből gólt szerzett, s a belorusz trénernek volt más választása, mint az időkérés.Palmarsson kapta a meccs első kiállítását, majd általános cserék után némi meglepetésre megtorpant a Veszprém, s ezt kihasználva 8:6-ra zárkózott fel a fehérorosz bajnok (18. perc). Mikler szenzációsan védett és szükség is volt rá, mert elől továbbra is akadozott a gépezet. Négy perces gólínségnek Zeitz vetett véget, s Marguc találatával úgy tűnt, helyre állt a rend (24. perc: 11:7). Korai volt azonban az öröm, mert a félidő hátralévő részében már nem született veszprémi gól a jól védekező beloruszokkal szemben, így 11:9-cel vonultak pihenőre a csapatok.

Mikler fogott meg egy hetest a második félidő első percében, majd Marguc vette be Charapenka kapuját, azonban nem dőlhetett hátra a bajnok. A beloruszok bátran és eredményesen kézilabdáztak, s csupán Mikler bravúrjainak köszönhette a Veszprém, hogy még nem volt egál. Nagy László átlövésével sem nyugodhatott meg a címvédő, mert előbb Manojlovic, majd Vukic is eredményes volt, sőt emberhátrányban Rutenka egyre hozta fel csapatát (38. perc: 16:15). Marguc tartotta a lelket övéiben, majd Ilic kiállítása után felpörögtek az események. A bakonyi védelem láthatóan nagyon igyekezett, sikerült két könnyű gólt szerezni, s a beloruszok időt is kértek (22:17).Továbbra is sok volt a hiba a veszprémi oldalon, amit a fehéroroszok ki is használtak, és 23:20-nál Ortega edző is magához rendelte övéit. A rövid tanácskozásnak meg is lett az eredménye, előbb Nilsson, majd Lékai is túljárt Pesic eszén (52. perc: 25:20).

A meccs találatát Lékai Máté szerezte Marguc átadásából kínai figura végén, s ekkor már az sem zavarhatott be, hogy Ilicet másodszor is leültették két percre (57. perc: 28:22). Marguc és Lékai még bemutatott egy kis örömkézilabdát, Ilic bevágott egy időntúli hetest, így végül biztosan hozta a kötelezőt a Veszprém az idény első hazai összecsapásán.

 

Carlos Ortega: - A Meskhkov Brest nagyon jól játszott, jó ellenfelünk volt a mai napon. Problémáink akadtak a beállós játékával, ezt nem tudtuk kezelni. Amikor végre megtaláltuk az ellenszert már könnyű gólokat lőttünk és onnan nem maradt nyitott kérdés. Nagyon sok rejlik ebben a csapatban, fontosnak tartom, hogy mindenkinek lehetőséget adjak. Egyelőre próbálgatjuk a variációs lehetőségeket mind támadásban, mind védekezésben is.

Lékai Máté: - Jó csapatot tudtunk két vállra fektetni, a szezonban ennél még sokkal jobbak lehetnek a fehéroroszok, hiszen még az idény elején járunk.  Ötven percig ott voltak a nyakunkon, de mi is megmutattuk, hogy milyen erősek vagyunk.

Sergej Bebesko: - Először is gratulálok a hazaiaknak, akik nagyon akarták ezt a mai győzelmet. Nem játszottunk rosszul, minden megtettünk ma, de sok labdát vesztettünk és ez volt a legfőbb oka a vereségünknek. Elégedettek lehetünk a mai mérkőzéssel, jól küzdöttünk egy ilyen kiváló ellenféllel szemben. Azt gondolom, inkább a meccs pozitívumaira kell koncentrálnunk és azt kell kiemelnünk.

Simon Razgor: - Az igazi sportember mindig győzni akar, mi is így érkeztünk Veszprémbe. Rendkívül erős ellenféllel játszottunk, azt gondolom, nemcsak a SEHA, hanem a Bajnokok Ligája egyik legfőbb favoritjának otthonában nem vallottunk szégyent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!