Sport

2016.07.29. 14:00

Piros lapra kék lesz a válasz

Bő két hét múlva már bajnoki pontokért játszik a Telekom Veszprém férfi kézilabda csapata, amelynek játékosai előbb a szokásos orvosi vizsgálaton vettek részt. Kedden pedig edzőtáborba vonulnak.

Donát Tamás

A felkészülés része lehet az új szabályokkal való megismerkedés is, hiszen lesz néhány változás. Természetesen jó, ha a szurkolók is tudják az új trendet. A Horváth Péter, Marton Balázs veszprémi nemzetközi játékvezetői páros a főiskolai-egyetemi világbajnokságon már ebben a szellemben fújta a sípot. Őket kértük, hogy megismerkedhessünk a legfontosabb változásokkal. Kezdjük a kapuból.

- Ahogy eddig, ezután is pályára léphet a kapus helyett egy mezőnyjátékos, de nem kötelező a megkülönböztető póló használata - kezdte a szabályismertetést Marton Balázs. - Bármikor bármelyik lejöhet, de "vészkapusként" nem védhet, nem állhat a kapuba. Ha megteszi, büntetőt kell ítélni és sárgalapos figyelmeztetés is jár érte. Ha azonban használják megkülönböztető jelző pólót, akkor minden marad a régiben.

Fotó: Stiger Ádám

A legtöbb vitát a passzív jelzés utáni játék okozza. Feltűnően eltérő annak megítélése, főleg, hogy mennyit passzolhat még a támadó csapat.

- Most egyértelmű a helyzet, mert a karjelzés után hat passz az engedélyezett, amit a játékvezetők számolnak - mondta a lényeget Horváth Péter. - A számolás nem kezdődik újra. Az utolsónál, ha mondjuk, szabálytalanság történik, egy feladásra van még lehetőség.

Érdekes lehet annak megítélése, ha egy rosszul befejezett akció végén a támadó csapat játékosa a földön fekve marad, s ezzel megakadályozza a kontra akció elindítását.

- Mostantól, ha a sérülést jelző kézilabdázóhoz orvosi segítség érkezik a pályára, akkor le kell mennie és három támadásig nem térhet vissza. Helyette egyik csapattársa játszhat. Természetesen, ha szabálytalanság miatt történik az ápolás, akkor maradhat, illetve visszatérhet a játékos - jelezték a sporik.

Lesz egy kék színű lap is a játékvezetők zsebében. Ezt akkor mutatják fel, ha a kézilabdázót piros lappal végleg kizárják a játékból. Ezzel azt jelzik ország-világnak a sípmesterek, hogy folytatása várható a történteknek. Mondjuk a fegyelmi bizottságnál és akár eltiltást is kaphat a "kéklapos" vétkes.

Izgalmasnak ígérkezik a fél percen belüli játék, ha szabálytalanság történik akár döntetlen állásnál. Az ítéletbe ugyanis még a szubjektivizmus is becsúszhat.

-A mérkőzés vége előtt fél perccel, ha az ellenfél szándékosan szabálytalankodik a támadó csapat játékosával, mondjuk egy oldalbedobásnál és ezzel akadályozza a gólszerzésben, akkor hétméterest kell fújni - mondta Marton Balázs. - Hasonló döntés születhet, amikor a támadó játékost letaglózzák, hogy közben leteljen az idő.

Akik kilátogatnak a jövő hét végén kezdődő Cell Kupa mérkőzéseire, vagy ha nézik az olimpia kézilabda közvetítéseit, megismerkedhetnek az új szabályok alkalmazásával a gyakorlatban is. A Telekom Veszprém szurkolói pedig augusztus 17-én, a Balatonfüred elleni bajnokin láthatják először élesben az új szabályokat. Addigra talán mindenki megtanulja őket.

Címkék#kézilabda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!