Sport

2017.04.15. 14:10

Palmarsson döntött! Huszonhatodszor kupagyőztes a Telekom Veszprém!

Debrecen – Magabiztos első félidő után, a másodikban megtorpant a Telekom Veszprém, s ezt kihasználva nemcsak egyenlített a MOL-Pick Szeged, hanem át is vette a vezetést. A hajrában azonban óriási szívvel küzdve, Alilovic-bravúrokkal és Palmarsson hidegvérével sikerült újra kupagyőzelmet ünnepelnie a bakonyiaknak.

B. Virág Rita

Telekom Vp.-Szeged

23:22 (13:9)

Debrecen, 8000 néző. V.: Herczeg, Südi. Telekom Veszprém: Mikler – Marguc 7 (1), Nilsson 1, Nagy 1, Schuch, Terzic, Iváncsik. Csere: Alilovic (kapus), Palmarsson 5 (3), Ilic 1 (1), Sulic 2, Ancsin 1, Lékai 5, Ugalde. Edző: Javier Sabate. MOL-Pick Szeged: Sierra – Sostaric 2, Buntic 1, Skube 4, Bánhidi 2, Gorbok, Kallman 2. Csere: Sego (kapus), Blazevic, Thiago Petrus, Balogh 8 (5), Obranovic, Bodó 2, Gaber 1. Edző: Juan Carlos Pastor.

Kiállítások: 12, ill. 12 perc.

Hétméteresek: 7/5, ill. 5/5.

Zsinórban hatodszor rendeztek Veszprém-Szeged döntőt a Magyar Kupában. A címvédő Telekom huszonhatodszor, míg a Tisza-partiak hetedszer szerették volna elhódítani a díszes trófeát.

Az elődöntőben a veszprémiek a Csurgót verték tartalékos összeállításban 33:23-ra, míg a szegediek a Tatabányát győzték le 28:20-ra.

A Telekom keretéből ezúttal kimaradt Gulyás Péter és Marko Kopljar. A csapatban volt viszont Chema Rodriguez, és végre Ancsin Gábor is.

A veszprémi Nagy László (b) és a szegedi Bánhidi Bence
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Kallman és Buntic találataival kezdődött a kupa-döntő, a 4. percben Palmarsson lőtte a címvédő első találatát (1:2). Bánhidi maradt árván a hatoson, amit ki is használt, aztán elrontott támadást követően Mikler is bemutatott egy bravúrt.

Négy percet kellett várni a Telekom újabb találatára, Mikler védése után Marguc volt eredményes (8. perc: 2:3).

Az első bizonytalanabb perceket követően feljavult a Veszprém védekezése, és ez azt jelentette, hogy a Szeged támadó szekciója megakadt. A túloldalon viszont Ilic zseniális passza után Nilsson egyenlített, Mikler pedig lehúzta a rolót (11. perc: 3:3).

Sőt, Buntic kiállításakor Palmarsson váltotta gólra az emberelőnyt (4:3). Hiába egészült ki a Pick, Margucot szépen játszotta meg nagy, és közel kilenc perces gólcsend után Pastor edző időt kért (13. perc: 5:3).

A Tisza-partiak továbbra is bizonytalankodtak, Sulic viszont első labda érintéséből gólt szerzett, így a félidő derekához érve 1:3-ról 6:3-ra alakult az állás. A 16. percben Lékai és Ancsin érkezett, aztán Nagy kapott két perces büntetést. Skube tizenegy perces góltalanságnak vetett véget, viszont Lékai szinte azonnal visszaállította a különbséget.

A szegedi Denis Buntic (b) és a veszprémi Ancsin Gábor 
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Bánhidi próbálkozását szedte le Mikler, aztán Nagy védekezett remekül, ezekből Marguc indult, és újabb találataival már öt gól volt az előny (20. perc: 9:4).

Lékai remekül irányított, Ancsin pedig jól helyettesítette támadásban Nagy Lászlót. A szegedi védőfalnak Lékai feltartóztatása komoly problémát okozott, ezért 12:6-os állásnál a 26. percben Pastor edző kikérte második idejét is. Skube fogadta meg mestere tanácsait, a veszprémi oldalon Ancsin harcolt ki büntetőt. Marguc magabiztosan értékesítette a hetest (13:7).

A szegedi kapus, Sierra is megfogott mindent, amit lehetett, s többek között neki köszönhetően is az utolsó percre a trónkövetelő 13:9-re felzárkózott.

Fotó: Ary György

Balogh hetesével indult a második felvonás, majd egy átlövésből is eredményes volt az átlövő, így 13:11-re alakult az állás. A Telekom az eltelt öt perc alatt gól nélkül maradt, Nagy kapufára bombázott, Ilic próbálkozásait pedig Sierra hárította.

Szerencsére Mikler is jól tette a dolgát, Marguc pedig hat perces gólcsendet szakított meg, ráadásul kiállították róla Kallmant.

Gaber szépített, Sierra pedig ugyancsak elkapta a fonalat, több ziccert megfogott, hetest hárított, és ez lendületet, valamint önbizalmat adott a szegedieknek. Zúgott a „Mindent bele!” - a lelátókról, s a 41. percben kiegyenlített a Pick (14:14).

Sabate edző azonnal időt kért, hiszen tanítványai mindössze egy gólt lőttek 11 perc alatt, ami kifejezetten aggasztó volt.

Thiagus Petrus rántotta le Lékait, amiért két perc járt, a Veszprémnek Sulic vette vissza a vezetést. Bodó azonban egyenlített (15:15). Nagy jókor villant, Schuch pedig két percre leült. Balogh egyenlített újra. Mielőtt eldurvult volna a meccs, Sulic és Blazevic kapott páros kiállítást.

A Szeged labdaszerzés után nem talált az üres veszprémi kapuba, a túloldalon viszont Lékai nem hibázott. Skube kínaiból egyenlített (47. perc: 17:17).

Rendre a Telekom ment elől, azonban újra és újra érkezett a válasz. A hajrához érkezve a Veszprém sajnálhatta, hogy elherdálta tetemes előnyét.

Újabb bakonyi emberelőnyt jegyezhettünk fel, ám Ilic a második hetesét nem tudta értékesíteni. Ezt követően Sostaric gólja pedig már szegedi vezetést jelentett (50. perc: 18:19).

Az utolsó percekre Alilovic érkezett, Nilsson harcolt ki újabb hétméterest. Szerencsére Palmarsson keze nem remegett meg, így kezdődhetett minden elölről.

Balogh újabb hetesére Palmarsson válaszolt, szintén a büntető vonalról. Jó védekezés után Marguc lódult meg, és hosszú idő után megint a Telekom vezetett (21:20).

Három és fél perccel a vége előtt kettős emberhátrányba került a Telekom: Terzic és Ugalde kapott két percet. Balogh hetesből egyenlített, a túloldalon Sierra védett. Viszont Alilovic elképesztő bravúrt mutatott be, Lékai pedig fantasztikus gólt szerzett (22:21). A Szeged kikérte utolsó idejét is.

Alilovic újabb csodálatos védése nagyon fontos pillanatban érkezett, öt másodperc maradt az emberhátrányból, másfél perc a meccsből.

Elrontott veszprémi támadás után fél perc maradt a meccsből, a Szeged támadhatott, amely hét emberrel egyenlített. Két másodperccel a vége előtt Gaber rántotta le Nilssont a középkezdésnél, amiért azonnal piroslapot kapott. Az új szabályok értelmében ezért hétméteres jár, amit Palmarsson magabiztosan használt ki és ezzel huszonhatodik alkalommal kupagyőztes a Telekom Veszprém csapata.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A négyes döntő legjobb játékosának Gasper Margucnak választották, a kapusok közül José Manuel Sierra, a szegediek kapusa kapta az elismerést. Debrecen város különdíját Juhász Ádám, a bronzérmes Tatabánya irányítója kapta.

Javier Sabate: - Nagyon jó mérkőzés volt. Szeretnék gratulálni a Szeged csapatának. Negyven percig jobbak voltunk, a második félidőben a Sierrának köszönhetően jött vissza a Szeged. De a hajrá, az utolsó tíz perc, megint a miénk volt. Alilovic szenzációs védéseket mutatott be. Úgy érzem, megérdemelten nyertünk.

Juan Carlos Pastor: - Nem játszottunk jól az első félidőben. A másodikban pedig hiába zárkóztunk fel, megint egy hetes döntött az utolsó pillanatban. Sorsdöntő hibának éreztem, hogy kettős emberhátrányban nem lőttünk egyetlen gólt sem ellenben, kaptunk egyet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!