Sport

2016.10.26. 19:15

Nyolc világrekord: taroltak a veszprémi erős emberek

A Top Gym SE nyolc világbajnoki aranyat, három ezüstöt és három bronzot gyűjtött, valamint nyolc világrekordot is elért a szerbiai világbajnokságon.

Heffler Péter

A Top Gym SE verseny-zőitől már megszokhattuk, hogy ahova csak neveznek, ott győzelemre is törnek. Nem volt ez másképp a leg-utóbbi, GPC (Global Powerlifting Commitee) által szervezett szerbiai világbajnokságon sem, ahol fekvenyomó, erőemelő és felhúzó számban indultak a veszprémiek.

A Knjazevacban rendezett versenyen Schindlerné Kiss Katalin fekvenyomásban (M2-es kategória, 67,5 kilogrammosok mezőnye) 92,5 kg-os teljesítménnyel nemcsak, hogy első lett, hanem új világrekordot is állított fel, ami mellé abszolút kategóriában is begyűjtött egy harmadik helyezést. A Top Gym SE versenyzője egyébként parádés évet tudhat maga mögött, mivel négy világbajnoki elsőség és nyolc világrekord került a neve mellé 2016-ban.

A veszprémi klub eredményes versenyzői összesen tizennégy éremmel tértek haza a vb-ről
Fotó: Top Gym SE

- Sokszor megkérdezik tőlem, hogy mi motiválhat még, de mindig azt mondom, hogy a magammal történő versenyzés - árulta el Schindlerné Kiss Katalin. - Talán ez a fajta törekvés az, ami megkülönbözteti a hobbi- sportolót a profitól. Számomra mindig természetes volt, hogy megpróbáljam legyőzni saját magamat, és nagyon örülök, hogy ez eleddig mindig sikerült, hiszen most is tudtam javítani. Ebben persze elévülhetetlen érdemei vannak az edzőmnek, Kupcsik Lászlónak is - tette hozzá a sportolónő.

Még szintén fekvenyomásban Sztanke József (M5,100 kg) 175 kg-mal első helyezést ért el, akárcsak Kupcsik László (M2, 90 kg), aki 225 kg-os teljesítménnyel nemcsak aranyéremnek örülhetett, hanem új világrekordot is tudhatott magáénak, ráadásul eredménye abszolút kategó-riában első helyet jelentett számára.

A versenyen külön napon rendezték az erőemelő számokat, melyben Schindlerné Kiss Katalin 145 kg-mal guggolva, 95 kg-ot nyomva fekve - mindkettő újabb világrekord -, és 150 kg-ot felhúzva ért el 390 kg-os összetett eredményt, mely szintén világrekord. Ezzel kategóriaelső, és ab-szolút harmadik helyet szerzett klubjának. Sztanke József 240 kg-os guggolás, 170 kg-os fekvenyomás - mindkettő világrekord -, 240 kg-ot felhúzva, 650 kg-os világrekordot jelentő összesítéssel kategóriaelső és abszolút második helyen végzett.

A veszprémiektől még Szabó Balázs (Open, 100 kg) 280 kg-ot guggolva, 167,5 kg-ot fekvenyomva és 305 kg-ot felhúzva, 752,5 kg-os összesítéssel harmadikként, Bakó Mihály (M1, 90 kg) pedig 202,5 kg-mal guggolva, 137,5 kg-mal fekvenyomva, 222,5 kg-mal felhúzva, 562,5 kg-os összetett eredménnyel a második helyen zárt.

Szintén külön napon felhúzásban Bakó Mihály 215 kg-mal és Szabó Balázs 300 kg-mal egy-egy első, míg Simon Csaba (M2, 82,5kg) 242,5 kg-os teljesítménnyel egy második helyet tett a közösbe. Utóbbi a speciális ruhát igénylő felhúzószámban 250 kg-mal még egy első helyet szerzett a Top Gym SE-nek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!