Sport

2017.04.30. 19:09

Nyolc gólt gurított a Palota, a FAK fontos derbit nyert

Megyei körkép – Sok meglepetést tartogatott az MTD Hungária megye I-es futballbajnokság 25. fordulója. A FAK komoly lépést tett a harmadik hely felé, a Tihany a sereghajtó otthonában botlott, három ponttal távozott a Csetény Zircről, nyolc gólig meg sem állt a Palota.

Horváth Gábor

A forduló legnagyobb rangadójával külön cikkben foglalkoztunk.

BFC-Perutz FC 0:3 (0:1)

Balatonfüred, 1200 néző. Jv.: Czinder I. Balatonfüredi FC: Fogarasi - Emperger (Reznyák), Fekete (Ódor), Imre, Miskei, Tóth G., Sergő, Kós (Vass), Krén (Mátó), Lattenstein, Pálfi. Edző: Beszédes Sándor. Pápai Perutz FC: Simon - Venczel (Szedlacsek), Horváth T., Baldauf (Mészáros), Somogyi, Böröczky, Bolla (Nagy), Kovács Sz., Szép (Udvardi), Domján, Szalai (Györkös). Edző: Marton Miklós. Kiállítva: Bolla Gergő (a kispadról, 94.)

Óriási érdeklődés előzte meg és övezte a rangadót, amelyen fél szezonra való szurkoló, több mint ezer ember gyűlt össze a balatonfüredi sporttelepen. Rengetegen érkeztek Pápáról, a rendkívül lelkes vendégdrukkerek dobbal, görögtűzzel és petárdával is készültek az összecsapásra.

A mérkőzés voltaképpen a bajnoki címről szólt: az éllovas, a szezonban még veretlen BFC és a tőle mindössze egyetlen ponttal lemaradó Perutz FC csatájának tétje egyértelműen az aranyérem és az NB III-as feljutás volt.

A felek nem estek egymásnak, ennek ellenére nagyon korán vezetéshez jutottak a pápaiak.

Ehhez kellett egy nagyon szép csel (Venczel játszotta át magát a bal oldalon, a partvonal mellett a becsúszó Krénen), valamint a hazai védelem rendezetlensége. A villámgyors támadás szép gól hozott, Baldauf passza után Szép Dániel helyezett a kapu jobb oldalába, 5. perc: 0:1.

A folytatásban fölénybe került a Pápa, Somogyi végezhetett el szabadrúgást 17 méterről, labdája a sorfalról pattant ki. A Balaton-partiak nem tudták birtokolni a labdát, még kisebb helyzetig sem jutottak, sőt egy hazai szöglet után a vendégek kerültek majdnem ziccerbe. Marton Miklós fiai sokkal élesebben és keményebben futballoztak, mint vetélytársuk. A Perutz FC uralta a középpályát, s ezzel a játékot, a hazaiaktól egyedül Lattensteinnek voltak értékelhető megmozdulásai. Igaz, a fürediek kreatív játékosait nem sikerült megjátszani. A 30. percben Imre lövését blokkolták a vendégek, nagyobb lehetősége nem akadt a BFC-nek az első játékrészben.

A szünet esélyt kínált a füredieknek arra, hogy összekapják magukat. Lehet, így is lett volna, ám a Perutz FC a fordulás után rögtön betalált.

Az újabb villámgyors, baloldali akció végén ismét Szép Dániel vette be Fogarasi kapuját, 46. perc: 0:2.

Igyekezett rögtön válaszolni a Füred, Kós lövését Simon védte.

Ezután azonban nem jöttek a hazai rohamok, a pápaiak magabiztosan és szervezetten futballoztak. Beszédes Sándor igyekezett frissíteni csapatán, ám nem sikerült beindítani a támadójátékot. A BFC a folytatásban is vérszegényen és ötlettelenül focizott. A Perutz FC könnyedén verte vissza a próbálkozásokat, a vendégek jól zártak vissza, a felíveléseknél pedig esélyt sem adtak a házigazdának.

A Balaton-partiak becsülettel harcoltak, ám inkább a kontrákra berendezkedő Pápa volt veszélyes. A hosszabbításban a vendégek fel is tették a koronát teljesítményükre, az egész meccsen remeklő Somogyi indította az akciót, amelyet Szedlacsek Balázs fejezett be, 94. perc: 0:3.

A megye I mezőnyének két kiemelkedő csapata csapott össze a szezon rangadóját. Váratlan volt, hogy végül nem volt egy súlycsoportban a két csapat. Az ősszel Pápán győző fürediek ezúttal rendkívül visszafogottan futballoztak, míg a pápaiak haraptak. A két csapat mentalitásában nagy volt a különbség.

Meg kell jegyezni, hiába volt Füreden a meccs a Perutz FC otthon érezhette magát, hiszen fantasztikus biztatás kapott szép számmal érkező szurkolóitól.

Beszédes Sándor: - Ilyen gyengén még edzésen sem láttam futballozni csapatomat. Teljesen megérdemelt a Pápa sikere. A vendégek mindent megtettek a győzelemért, komoly érték, hogy ilyen szurkolóik vannak. Mi csak magunkat okolhatjuk, nagyon passzívan játszottunk, talán csak 10-15 perc volt értékelhető tőlünk a második félidőben.

Marton Miklós: - Nagyon jókor jöttek a gólok. A Fürednek nem volt helyzete, egyedül a pontrúgásaik tartogattak veszélyt, de jól levédekeztük ezeket. Kontrából még több gólt is rúghattunk volna.

Jók: senki, ill. mindenki.

 

A Tihanyi FC (fehér mezben) nagy meglepetésre pont nélkül maradt a sereghajtó otthonában. Az Ugod ezzel el is mozdult az utolsó helyről
Fotó: Penovác Károly

FAK-Úrkút SK 1:0 (1:0)

Balatonfűzfő, 150 néző. Jv.: Pap E. Fűzfői Atlétikai Klub: Radnai - Pallaga, Balatoni, Humli (Kovács K.), Wellesz P., Farkas A., Polgár (Heidinger), Nyári, Szabó P., Auerbach, Szalai. Edző: Horváth Ferenc.

Úrkút SK: Kádár - Kuti A. (Buchwald), Márton, Imre, Takács, Tróbert (Freili), Pávlicz, Kuti D. (Pfaff), Keller (Sáringer), Lang, Varga M. Edző: Garai Péter.

Gólszerző: Auerbach.

Kiállítva: Farkas A. (94.).

Az első félidőben a mezőnyben folyt a játék, majd egy gyors kontrából a hazaiak szereztek vezetést. A második játékrészben mind két kapu előtt alakult ki helyzet, de a legnagyobb ziccert a FAK hagyta ki. A látottak alapján megérdemelt a fűzfői győzelem.

Jók: az egész Fűzfő, Szalai a mezőny legjobbja, illetve Kádár, Márton.

Péti MTE-Kristály 0:2 (0:0)

Pétfürdő, 100 néző. Jv.: Magyar Á. Péti Mte: Gáti - Pavelka, Czipp, Zelenka, Kakas, Orbán, Kun, Horváth T., Peintler, Pál, Kerekes. Edző: Pavelka Béla.

Ajka Kristály SE: Szalai - Horváth D. (Sipos), Bakos, Szabó B., Mayer (Varga B.), Horváth L., Móger, Kardos (Ménes), Süle, Hauser, Szabó Z. Edző: Sipos Tamás.

Gólszerzők: Varga B., Szabó Z.

A „szokásos” Szabó-féle szabadrúgásból született bombagól meghatározta a mérkőzést. Az első félidőben a hazai csapat sorra dolgozta ki helyzeteit a rutinos Kakas József révén, de sajnos ezek rendre kimaradtak... Ha a fiatalokkal megtűzdelt pétfürdőiek így küzdenek a következő öt fordulóban, akkor biztos bennmaradnak.

Jók: a lelkesedesert mindenki, ill. Szabó, Hauser, Szalai.

Öskü FC-Devecser

1:2 (0:1)

Öskü, 100 néző. Jv.: Jónás B. Öskü FC: Hollósi - Jakab, Horváth R., Gáspár (Horváth M.), Szabó I Zs., Barka, Hornyák, Képíró, Szabó II Zs., Szakács (Lóczi), Andrási (Sándor). Edző: Hornyák Ádám.

Devecser SE: Csepregi - Rába, Szente (Szőllősi), Tisonyai (Horváth G.), Burucs, Csicsics, Szakonyi, Szélessy, Paksai, Illés, Cserna. Edző: Cserna Róbert.

Gólszerzők: Hornyák, ill. Szakonyi (2).

Kiállítva: Szakonyi (91.).

Az első félidőben a küzdelem dominált, mezőnyben folyt a játék. A devecseri csapat egy kontrából vezetést szerzett. A második félidő hazai helyzetekkel kezdődött, de csak kapufáig jutott az együttes. Újabb kontrából ismét gólt rúgott a Devecser, két perc múlva szépített az Öskü, és mindent egy lapra téve támadott, de nem sikerült az egyenlítés. A döntetlen igazságosabb lett volna. A hazai játékosoknak nagyon össze kell szedniük magukat a bennmaradás érdekében!

Jók: Hornyák, Lóczi, ill. Csepregi, Csicsics, Szakonyi.

 

Ugod SE-Tihany 2:0 (1:0)

Ugod, 200 néző. Jv.: Lovasi I. Ugod SE: Porcelán - Molnár L., Róka (Horváth M.), Zsirai, Vesztergom (Gödri), Bakos, Budavári (Mórocz), Zsoldos (Joó), Hegyi, Tóth Z., Horváth D. (Czere). Edző: Pintér Csaba. Tihanyi FC: Sárdi - Kötél (Somosi), Stáhl, Kovács Á., Varga Gy., Németh K. (Keszei), Gál, Nemes, Klauz, Pass, Erőss (Kutas). Edző: Lukács István.

Gólszerzők: Zsirai, Zsoldos.

Már a mérkőzés elején érezhető volt, hogy mindkét csapat célja a győzelem. Felváltva veszélyeztettek a felek, a félidő közepén Budavári ment el, jól centerezett, amelyre Zsoldos érkezett. A második játékrészt a Tihany kezdte jobban, a vendégek nagy nyomást helyeztek a hazaiakra. Azonban ez meddőnek bizonyult és egy szögletet követően Zsirai megduplázta az előnyt. Dicséretes az Ugod harcossága, amely győzelmet eredményezett a nem túl jó napot kifogó Tihany ellen.

Jók: Bakos a mezőny legjobbja, Zsoldos, Tóth Zsirai, ill. senki.

Magyarp.-BSE 3:1 (1:0)

Magyarpolány, 100 néző. Jv.: Pilinger K. Községi SE Magyarpolány: Kócsár - Veisz, Magyar, Molnár P., Bukovics, Bencsik (Szállási), Gottfried, Polt, Vöröskői (Németh B.), Döbrösi, Piri (Véber). Edző: Piri Ottó.

Balatonalmádi SE: Károlyi A. - Blaski, Dévényi, Stiger Ák. (Stiger Ád.), Károlyi Zs., Benedek (Primusz), Márki (Ihász), Straub, Zömbik, Mékli, Jakab. Edző: Varga Tamás. Gólszerzők: Molnár P., Vöröskői, Bencsik, ill. Dévényi. Kiállítva: Stiger Ád. (81.).

Az első félidőben a hazai csapat akarata érvényesült. Több gólszerzési lehetőség közül csak egyet sikerült gólra váltani. A második félidőben a vendégek vették át az irányítást, de fölényük meddőnek bizonyult, sok veszélyt nem jelentettek a kapura. A hazai kontrák az egész mérkőzés folyamán veszélyesnek bizonyultak, ami végül a végeredményben meg is mutatkozott. Összességében, jó iramú mérkőzésen a hazaiak győzelme megérdemelt a minden követ megmozgató Almádi ellen.

Jók: mindenki, ill. Károlyi, Zömbik.

VBSK-GySE 8:1 (6:0)

Várpalota, 150 néző. Jv.: Baranyai T. Várpalotai BSK: Közép (Bálint) - Szeleczki, Új, Kalapács, Borbás, Bogdán (Józan), Szurok, Kaufmann (Ilyés), Pilka, Zsupek (Szabó E.), Kustán. Edző: Pencz Norbert. Gyulafirátót SE: Szente - Balta N. (Zágor), Végh (Péteri), Mogyorósi, Kovács K., Balta G. (Horváth B.), Kálmán, Horváth M. (Pintér), Tímár, Kövesi (Szokodi), Veinperl. Edző: Polonkai Csaba. Gólszerzők: Bogdán (3), Borbás, Kaufmann, Szurok, Új, Szeleczki, ill. Kovács K. Lendületes, gólokban gazdag mérkőzést láthatott, aki kilátogatott vasárnap délután a mérkőzésre. A hazaiak már az első negyed órában felőrölték a vendégcsapatot. A félidő lefújásáig hat, a második játékrészben pedig újabb két góllal terhelték meg a Gyulafirátót kapuját. A vendégek a hajrában szépítettek.

Jók: Bogdán a mezőny legjobbja, mindenki, ill. senki.

FC Zirc-Dudar-Csetény

0:3 (0:0)

Zirc, 250 néző. Jv.: Nedvesi R. FC Zirc-Dudar: Kiss S. - Hoffer, Vachtler, Barcza (Nagy K.), Petróczi, Eszlinger, Csordás, Kiss Cs., Tálos D., Turner, Tálos G. Edző: Kozma Csaba. Csetény SE: Valler - Sadjo, Nagy E., Szenft, Nagy R., Dávid (Pass), Kovács G., Gersics, Jakab, Kottyán, Bíró. Edző: Molnár János. Gólszerzők: Dávid, Nagy R., Sadjo.

Kiállítva: Hoffer (59.).

Hazaiak irányították a mérkőzést, jobbak voltak ellenfelüknél, egészen a találkozó 59. percéig. Hoffer kiállítása és Barcza hozzáállása (a támadót rossz mentalitása miatt lecserélte edzője) megváltoztatta a mérkőzést. Két meghatározó játékosát veszítette el a Zirc. Fejben dőlnek el a dolgok, és ebben a Csetény most jobbnak bizonyult.

Jók: Petróczi, Tálos D., ill: Sadjo, Kottyán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!