Sport

2015.07.23. 11:02

Nem vagyunk tesztoszteronszörnyek!

Zirc – Tesztoszteronszörnyek – mondják rájuk sokan, s a zirci testépítő páros egyik célja épp az, hogy, harcoljon az előítéletek ellen. Szeretnék bizonyítani, a hölgyek is lehetnek egyszerre izmosak és szépek, nem mellesleg világbajnokok is lennének közösen.

Horváth Gábor

Aki beszélgetett már testépítőkkel, megállapíthatta, hogy ezek az emberek a gyakorlati fizikális ismeretek mellett egyszerre bírnak edzéselméleti, anatómiai és dietetikus tudással. Voltaképpen orvosi pontossággal figyelnek, a test minden apró változását, reakcióját ismerik. Persze csakis azok, akik komolyan foglalkoznak ezzel a sportággal. Na, ők tudnak egy szuszra megcáfolni minden béna sztereotípiát a felfújt izmú, üres fejű, izomagyú súlyemelgetőkről.

Schindler Balázs és Biró Aida ebbe a típusba tartozik. Nemrég tértek haza Olaszországból, ahol a WABBA szervezet testépítő és fitnesz világbajnokságán egy-egy harmadik, negyedik és ötödik helyezést értek el. Aida egyéniben, Miss. Fitness kategóriában lett bronzérmes, Balázs ötödikként zárt a férfi testépítők között, míg párosban negyedik helyezést érdemeltek ki.

Mindegyik eredmény nagy szó, hiszen Aida kezdő a sportágban és Balázs is hosszabb kihagyás után tért vissza az aprólékosan kidolgozott izmok versenyének világába.

- Aida két éve kezdett el testépítéssel foglalkozni és mindössze egy éve veszi igazán komolyan a sportágat. Egy évvel ezelőtt úgy voltunk vele, hogy akkor már csináljuk rendesen, hadd szóljon. Én öt esztendeje abbahagytam a testépítést, most miatta visszatértem – mesélte Balázs. Aida és ő az életben is egy pár, nem titkolt céljuk az, hogy egyszer közösen világbajnokok legyenek.

Addig persze még hosszú az út, de Aida adottságait és Balázs tapasztalatát figyelembe véve abszolút teljesíthetőnek tűnik a terv.

- Azért kezdtem el edzeni, mert hízni akartam, majd sikerült fekvenyomásban aranyérmet szereznem, és onnantól még komolyabban foglalkoztatott a dolog. A jövőben tíz kiló izmot szeretnék felszedni, és be akarom bizonyítani, hogy nagy izomtömeggel is lehet valaki nőies és szép – mondta határozottan a korábban modellkedő Aida, aki hangsúlyozta: bármikor bátran kiáll a női testépítőkért, szeretné, ha széles körben elismernék teljesítményüket és elhallgatnának a tesztoszteronszörny típusú kifejezéseket használó rosszindulatú kritikusok.

Hozzátesszük, van is mit elismerni. Aida és Balázs kereken egy évet készültek az olaszországi világbajnokságra. Majdnem minden nap edzettek és közel fél évet diétáztak. Kevesen tudják, hogy utóbbi legalább olyan fontos, mint a súlyokkal való munka. Balázs beavatott az iszonyatos fegyelmezettséget követelő táplálkozási menetrend részleteibe.

- Mindent szépen fokozatosan csináltunk. Először a vacsorát hagytuk el, illetve egyre inkább előtérbe helyeztük a fehérjét és a zöldségeket. Kivettük a cukrot, majd korábbi napszakra hoztuk a szénhidrát bevitelt. Az utolsó szakaszban elhagytuk a sót, ami nagyon fontos és egyben nagyon nehéz. Itt kezdődött a versenydiéta, amely sokkal keményebb, mint egy átlagos diéta.

A fő táplálékot a zöldségek mellett a csirkehús jelentette, de természetesen a különböző kiegészítő vitaminok, ásványi anyagok sem maradhattak el. A pár naponta két-három órát tréningezett.

Aida kiemeli: mindezt együtt vitték végig, és nagyon pozitív volt, hogy amikor egyikük mélypontra került, a másik ki tudta billenteni onnan.

- Húsz éve vagyok benne a testépítésben, sok mindent tapasztaltam. Tudom, mire, hogyan reagál a szervezet és ez a rutin akkor különösen fontos, ha valaki olyan szűkös anyagi keretből készül, mint mi - fogalmazott Balázs, aki megjegyezte, a testépítés és a fitnesz népszerűsége folyamatosan nő, de véleménye szerint, hazánkban még mindig gyerekcipőben járnak ezek a sportágak. - Az internet képes tévútra vezetni az embereket, de az igazából csak intelligencia kérdése, hogy valaki csak erőt fitogtat, vagy képes való teljesítményt produkálni.

Visszatérve a világbajnokságra, a pár elmesélte, hogy nagyon jólesett nekik, amikor az emberek lépten-nyomon megszólították őket az utcán. - Rengetegen kérdezték, honnan jöttünk, mit csinálunk itt. Mi pedig büszkén, mondtuk, hogy Magyarországról. Sokan búcsúztak úgy, hogy majd drukkolnak nekünk. Fantasztikus volt.

Ahogyan az eredmény is. Egy kőkemény napot (mindegyik versenyszámot egy napon bonyolították le) kellett végigküzdenie a párosnak. Aida elmesélte, hogy nagyon izgult, remegett a keze, amikor színpadra lépett, a végén pedig elsírta magát, kijött a felkészülési időszak minden feszültsége.

- Nagyon büszke vagyok rá, úgy lett világbajnoki bronzérmes, hogy mindössze egy éve van a sportágban. Remekül helytállt. Hiába vagyunk egy pár, az összes tanítványom közül őt fogtam a legkeményebben – kacsintott barátnőjére Balázs, aki elárulta: az ő kapcsolatukat a sport erősítette meg igazán. Komoly terveik vannak együtt, a testépítésben és az életben egyaránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!