Sport

2015.04.06. 12:44

Négy közé jutott a pápai csapat, a veszprémiek az ötödik helyet szerezték meg

A Pápa Sopronban aratott sikerével megőrizte harmadik helyét a táblázaton, így az élvonalbeli szereplésért játszhat tovább a felsőházban. A Veszprém maradt a középső csoportban.

B. Virág Rita

SMAFC NYME–Pápa 67:68 (26:15, 13:21, 20:20, 8:12)
Sopron, 200 néző. V.: Esztergályos, dr. Magyari, Németh. Sopron: Csaplár-Nagy 6, Balogh 24/3, Karácsonyi, Szabó 11, Török 8. Csere Szekeres 2, Berneczei 2, Vesztergom 13, Jávor 1. Edző: Barlai Tamás. Motax Concordia Pápa: Szanati 12, Ács 5, Henrik 10, Perák 2, Kutasi 11. Csere Horváth 3/3, Hadnagy 7/3, Sömenek 14/6, Simon 4. Edző: Vajda Balázs.

A pápai kosarasok (labdával Sömenek, jobbra Kutasi) nem bíztak semmit a véletlenre, és idegenben nyertek (Fotó: Penovác Károly)

Az utolsó fordulóban Sopronba látogatott A Motax-Concordia csapata. A mérkőzésnek nem kisebb tétje volt, mint a legjobb négybe kerülés. Az utóbbi fordulókban a sorozatos körbeveréseknek és a győzelmeknek köszönhetően a minimális célkitűzést, vagyis a legjobb nyolc csapat közé kerülést már biztosította a Pápa. Azonban ha már adódott a lehetőség, mindent megtettek azért, hogy a tavalyi bravúros eredményt megismételjék. Nem ígérkezett könnyűnek az összecsapás, hiszen a Sopron pedig épp a nyolcba kerülésre hajtott, vagyis igazi ki-ki mérkőzést vívott egymással a két csapat. A Pápának kizárólag a győzelem volt elfogadható eredmény, ha nem akart függni a többi pályán zajló eseményektől. Több nehézség is hátráltatta a felkészülést, köztük a legérzékenyebben egyértelműen Keresztes hét eleji sűrgősségi vakbél műtétje, mellyel hetekre kiesett a hadrendből.

A mieink a Szanati, Ács, Henrik, Perák, Kutasi ötössel kezdtek. Az első néhány percben rögtön beindultak a csapatok, sorra estek a kosarak, egyik csapat sem tudott meglépni a másiktól. A 6. percben még vezetett a vendég csapat (10:12), azonban néhány perc leforgása alatt nagyot változott a játék képe. A hazaiak agresszívabb védekezésre váltottak, mely nem ízlett a PKC-nak, és tetemes hátrányba kerültek (a mérkőzés jellegét tekintve 15:26).

A céljai elérése érdekében váltani kellett a vendégeknek, mind védekezésben, mind támadásban. Ez meg is történt a kemény hazai védekezést egyre többször sikerült taktikus játékkal mattolni, míg védekezési oldalon a félidő utolsó négy percében mindösszesen kettő kosarat engedélyeztek a SMAFC-nak. A félidőre majdnem sikerült ledolgozni a hátrányt, 3 pontos hazai vezetést mutatott az eredményjelző a nagyszünetben.

Fordulást követően egyre inkább tudatosulni látszott a pápai játékosokon, hogy mindent eldöntő 20 perc következik. Ezen a kettő negyeden múlik a helyezés, nincs már javítási lehetőség. Ennek tükrében kezdte a Vajda legénység a második játékrészt. Ötletes, távolról is pontos dobásokkal operáló támadásokat vezettek, mellyel 7 pontos előnyre sikerült szert tenni. Ebben az időszakban működött legjobban a pápai rotáció, míg ellenfél oldalon a soproniak nem igazán találták a megfelelő ötösüket. A negyed derekára azonban egy nem várt mély hullámvölgy következett be a vendégek játékában. Több könnyelmű eladott labda és egyénieskedő támadójáték következményeként a negyed végére ismét a hűség városiak vezettek 3 egységgel.

Az utolsó játékrész igazán küzdelmes játékot hozott a szó legszorosabb értelmében. Mindkét csapat utolsó erőtartalékait mozgosította, melyet legfőképp a védekezésben használt fel. Nagyon nehezen jutottak tiszta helyzetekig a csapatok. Ebből is azonban a SMAFC jött ki jobban, öt perccel a végső dudaszó előtt már 7 ponttal vezettek. Vendég időkérés, és cserék következtek, hogy egy utolsó nagy rohamot indítson a Motax. Előbb három perc alatt sikerült ledolgozni a hátrányt, majd a kiélezett végjátékban egy labdaszerzést követően sikerült bevinni a döntő kétpontost, mellyel "magabiztosan" zsebelte be az idegenbeli győzelmet a Pápai KC, és a többi csapat eredményétől függetlenül biztosította helyét a felsőházi rájátszásban.

Vajda Balázs: - Gratulálok a csapatnak, óriási eredményt értünk el ismét közösen, mely útján mielőbbi gyógyulást kívánok lábadozó játékosunknak, Keresztes Rafinak! Ehhez a sikerhez a klub minden játékosa, edzője és személyzete kellett. Köszönöm az eddigi munkát és hasonló folytatást kívánok mindannyiunknak!

A tavalyi bravúros eredmény után az idei szezonban is sikerült elérni a dobogó alsó fokát az alapszakasz után, mely talán még nagyobb bravúrnak mondható, mint az előző évben. Az eredmények tükrében olyan nagymúltú csapatokat sikerült megelőzni, mint a Baja vagy a Veszprém. A playoff rendszerben kettő győzelemig tartanak a párharcok, ahol a Pápa a feljutásra is esélyes DEAC csapatával került szembe. A mérkőzések időpontjai az elkövetkező napokban kerülnek egyeztetésre.

Pécsi VSK–Veszprém 65:74 (24:24, 10:17, 22:10, 9:23)

Pécs, 200 néző. V.: Horváth, Szalai, Benedek. Pécs: Czukor 2, Délity 13/3, Bíró 21/9, Sértő 4, Somogyfoki 8. Csere: Krnjajski 7, Berkics 5/3, Bödör 5. Edző: Czigler László. HOYA Pannon Egyetem Veszprém: Vertetics 7/3, Puszta 21/6, Novák 5/3, Kámán 26/3, Szabó 11. Csere: Sipos, Gáll 2, Fekete, Blaskovits 2, Kováts, Oltárczy. Edző: Mérész Csaba.

Ahogy arra számítani lehetett, s mint azt az élet órák múlva igazolta: rendkívül izgalmasnak ígérkezett az utolsó kör, a nyugatról már a felsőházi rájátszásba jutott MTK Törökbálint és Metal-Work Bonyhádi KSE mellett ugyanis négy klub pályázott a még kiadó két továbbjutó helyre. Vagyis az ötödik egyetemistáknak nem volt elég győzni a Mecsek-alján, figyelni kellett az előttük állókra, a harmadik Motax-Concordia KC Pápa és a negyedik Bajai Bácska FKE mérkőzéseiről érkező hírekre . Előbbiek a nyolcadik Soproni MAFC-NyME-hez látogattak, utóbbiak a sereghajtó MKB-Euroleasing Vasast fogadták, míg a hatodik Oroszlányi SE a bonyhádiaknál vizitált. Hogy még érdekfeszítőbb legyen a történet, a találkozók egy időben kezdődtek.

A pécsiek az előző játéknapon elbántak a fővárosi piros-kékekkel, így mintha előzetesen is jelezték volna: nem adják olcsón a bőrüket. Ennek megfelelően egyszerű sorminta mentén indult az ütközet: Vertetics Ádámék kétpontos előnyöket harcoltak ki, amit az ellenfél akkurátusan kiegyenlített (6-6). A pontosan célzó mieink Novák Patrik távoli kosarával „megléptek” (8-12), ám a rivális pillanatok alatt megfordította az állást (13-12). Ezután megint fej-fej mellett haladtak az együttesek (19-19), ami azt is jelezte, hogy a felek túlzottan sok gondot nem fordítottak a védekezésre. Sajnos a vendégeknek meggyűlt a baja a büntetődobásokkal (a félidőig tizenöt próbálkozásukból négy volt jó), s Kámán Tamás csak a játékrész végén iratkozott fel a pontszerzők közé. Aztán az ex-válogatott a második negyedben megmutatta, hogy miért tartják a liga egyik legjobbjának. A közönségszórakoztató dobópárbaj 31-27-ig tartott, később Szabó Tiborék masszívabbá tették a hátsó alakzatukat, ami nem tetszett az addig ficánkoló, pompásan dobó Bíró Olivéréknek. A különbség nehezen csökkent, ám Kámán hátára vette a csapatát, és a játék minden elemében irányt mutatott a néha feszültnek tűnő, a büntetőket futószalagon kihagyó társainak (34-34). A nagyszünetig tartó időszakban lepattanókat szedett, duplát és triplát dobott, ami a második félidő előtt hétpontos vendégelőnyt eredményezett. Közben jöttek a hírek a többi összecsapásról (a bajaiak és a soproniak vezettek), tehát két negyeddel a vége előtt a veszprémiek negyedikek voltak.

A vendégek jól nyitották a második félidőt: végre betaláltak a büntetővonalról (34-43), ám a hazaiak ekkor fergeteges rohamot indítottak és zsinórban tizenhárom pontot szereztek. Helyzetüket megkönnyítette, hogy sportolóink ekkor sok labdát adtak el (a lefújásig tizenkilencet), Mérész-edző hiába kért időt, a pécsiek főként hárompontosokkal demoralizáltak. Kámán törte meg a gólcsendet, de mert a cserék nem igazán tudtak hozzászólni a párharchoz, a differencia mind tekintélyesebb lett (52-45). Ebben a periódusban megállt a tudomány, csikorogtak a fogaskerekek: a pályán lévők rossz megoldásokat hoztak, a kísérleteik általában célt tévesztettek. A negyed végén Puszta Dávid rájött, hogy egy fecske nem csinál nyarat, s elkezdte termelni a pontokat, igaz, a másik oldalnak egy ideig volt válasza a kosaraira (56-49). Az utolsó felvonásban Berkics Bence triplájával 63-56 volt az állás, majd ezt követően megremegtek a hazai kezek. Kámán és a látványosan feljavult Puszta serege élére állt, s két perccel a vége előtt sikerült fordítani (63-64). A hajrában már csak egy csapat volt a pályán, a rutinosabb mieinknek helyén volt a szívük és a folytatásban csupán egy pontot engedélyeztek az alig cserélt Czigler-edző elfáradt alakulatának.

Sajnos az örömbe hamarosan üröm vegyült, lévén, kiderült, hogy a bajaiak simán, a pápaiak pedig egy ponttal nyertek. Így a veszprémiek ötödikek lettek az alapszakaszban és a középházban, a 9-16. helyért folytatják a rájátszást.

Mérész Csaba: A harmadik negyedben hullámvölgybe kerültünk, de végül tudatos játékkal hoztuk a derbit. Természetesen most szomorúak vagyunk, nem jó érzés így lemaradni a felsőházról. Mi mást ígérhetnék: a középszakaszban mindent megteszünk, hogy kilencedikek legyünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!