Sport

2016.08.25. 13:01

Nászút után világbajnokság

Veszprém - Hónapokig szigorú időbeosztású táblázat szerint éltek. Percre pontosan. Másképp, két kisgyerekkel elképzelhetetlen lett volna, hogy mindketten felkészüljenek az ironmanre. Persze Brassay Réka és férje, Szóka Attila elfogadták a sors kihívásait, és mindkettejüknek teljesült a vágya.

B. Virág Rita

Réka már a hawaii világbajnokságra készül, Attila pedig húsz év után újra vasember lett.

Még áprilisban hívtam telefonon Brassay Rékát, aki akkor párosban, Burján Jenővel körbefutotta a Balatont - és meg is nyerte a versenyt. A beszélgetés közben elárulta, szeretne kijutni a hawaii ironman világbajnokságra, de arra kért, egyelőre jegeljük ezt a témát.

- Kiváló évet zártam 2015-ben, öt féltávú versenyt nyertem, az Európa-bajnokságon második lettem. Azonban a férjemmel megbeszéltük, 2016 az ő éve lesz, ő készül majd ironmanre, miután 1996 után, 20 évet követően újra teljesíteni szerette volna a hosszú távú nagyatádi triatlon versenyt - kezdte Réka, aki persze most már boldogan mesélt a hawaii kvalifikációról. - Az évadzárás után azonban folyton ott mocorgott bennem a gondolat, hogy annyira jó volt az év, talán képes lehetek megfejelni és egy lépcsővel magasabb fokra lépni, vagyis kijutni a hawaii világbajnokságra.

Az év végére azonban Réka lecsúszott már minden kvalifikációs viadal előnevezéséről, a létszám a legtöbb helyen betelt. Végül hosszas keresgélés után kiderült, Frankfurtban, az Európa-bajnokság mezőnye még nem teljes, két hely kiadó, így gyorsan benevezett.

Ezek után megkezdődött a logisztika: Réka hatalmas táblázatot készített, amelyen a hét minden napját szigorúan beosztotta. Rendkívül feszes időbeosztás szerint éltek családjával hónapokig, a nagyszülők sokat segítettek, és így mindketten el tudták végezni az edzéseket, sőt a gyerekek sem maradtak az óvodában, még véletlenül sem.

Aztán elérkezett a július. Frankfurt előtt Klagenfurtban rendeztek kvalifikációs viadalt, ahol a veszprémi Rónaszéki Balázs fantasztikus idővel szerzett jogot arra, hogy részt vegyen a hawaii vébén.

- Balázs sikere után mindenki azt mondogatta nekem, hogy most rajtam a sor és nekem is meglesz. Őszintén megmondom, ez egy kicsit nyomasztott. Két napig pörgettem magam ezen, aztán ahogy a versenyeken is szoktam, egyszerűen félretettem ezt a gondolatot. Persze az élet megint tartogatott egy-két meglepetést. Az indulás előtti éjszakán a kisebbik lányunk befulladt. Az éjszakát ébren töltöttük. Szerencsére másnap délutánra sokat javult, így anyukám biztatására útnak indultunk. A kocsink azonban Passaunál felmondta a szolgálatot, bérelnünk kellett egyet, szerencsére azonban így is odaértünk Frankfurtba időben - mesélte Réka.

Frankfurtban aztán Európa-bajnoki címet szerzett és meglett a hőn áhított kvalifikáció is.

Brassay Réka
Fotó: Penovác Károly

- Nyolc éve egyszer már jártunk Hawaii-on, ott töltöttük a nászutunkat. Ráadásként Csomor Erika barátnőmnek szurkoltunk a vébén. Akkor várandósan nagyon nyűgös voltam és azt mondtam, én itt soha nem akarok versenyezni. Meleg a tenger, hatalmas a páratartalom, a megfeketedett lávasivatag ontja magából a forróságot, alig kapni levegőt, olykor a szél is erős. Most pedig minden vágyam az, hogy a részese lehessek én is - magyarázta a sportoló, akit Koós Hutás László, Szentessy Balázs és Kenyeres Tibor edző készített fel.

Réka akkor vásárolt magának egy színes, fonott karkötőt. Nyolc év alatt mindössze kétszer vette le, amikor a két lánya, Luca és Bori, megszületett.

- Most tudatosult bennem, hogy nyolc éve viselem. Hawaii itt van velem nyolc éve, nem csoda, hogy a kvalifikáció gondolata ennyire lázba hozott - mondta mosolyogva.

El kell még mondanunk, férje Attila álma is teljesült, aki 20 év után újra végigcsinálta a nagyatádi ironmant. Persze azért még nem tudnak hátradőlni. Az október 8-ai vébéig Rékára komoly felkészülés vár. Hawaii-on, a sportág világbajnokságán, ahová tényleg csak a legjobbak jutnak el, még sosem fordult elő, hogy két veszprémi triatlonos is rajthoz állhasson. Lesz kiért szorítanunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!