Sport

2016.12.28. 19:10

Nagymesterek, egyházi képviselők és tehetséges fiatalok gálája

Tapolca - Örvendetes, hogy a város kicsinységéhez képest meglepően magas a sakktehetségek száma.

Tóth B. Zsuzsa

Ezekkal a szavakkal nyitotta meg a VII. sakkgálát, a Tapolcai Városi Sport Egyesület sakkszakosztálya évzáró ünnepségét Dobó Zoltán polgármester.

- Jó érzés látni, hogy az egyházi főméltóság, Márfi Gyula érsek és Lakos Nikoletta, nemzetközi nagymester, ötszörös olimpikon ebben az évben is megtisztelte jelenlétével a hagyományos rendezvényt - tette hozzá Dobó Zoltán a Csermák József Rendezvénycsarnokban szerdán délután rendezett hagyományos gálán.

Ács Lajos, a szakosztály elnöke ugyancsak méltatta a helyi tehetségeket köszöntőbeszédében.

A látványos élősakk-versenyen ezúttal Mihai Suba és Portisch Lajos 1984-es, Szalonikiben játszott mérkőzését elevenítették fel, azonban, míg akkor 0:1 volt az eredmény, ezúttal már döntetlenben egyeztek meg a máig sem feledett játszmát felidéző játékosok.

Marton József és Pásztor Ferenc a szakosztály hagyományos évzáró gáláján szerdán a Csermák József Rendezvénycsarnokban Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Dobó Zoltán Mádl Ildikó nemzetközi nagymester, kétszeres sakkolimpiai aranyérmes és kétszeres ezüstérmes versenyzővel játszott. A szekundánsaik a helyi szakosztály legügyesebbjei közül kerültek ki. Ildikónak Bodó Boglárka és Juhász Judit segített, míg a polgármester mellett Buzás Bertalan és Ács Márton segédkezett. A sakktáblán a bábukat ezúttal is a szakosztály tehetséges legfiatalabb tagjai személyesítették meg, szüleik és a közönség örömére.

A látványos játszmát követően szokás szerint idén is térsakk, valamint villámsakk következett, utóbbi négy táblán. A gyerekekre a küzdőtéren további csapat- és villámversenyek vártak, de ezúttal már nemcsak a helyi sakkozók, hanem a szombathelyi erősségek is megmérettettek. Izgalmas sor- és váltóversenyek ugyancsak színesítették a délutánt, a sakkiskolás gyerekek örömmel vették a mozgásra való felkérést is.

Az aktívabb helyi és a szombathelyi szülők sem unatkoztak, a szervezők egyebek mellett streetball-mérkőzést hirdettek számukra, valamint kosárra dobásban szintén megmérettettek. A 7-es rúgó verseny újra a gyerekeknek kedvezett, de a gazdag verseny kínálatában szerepelt még hatkezes szimultán is húsz táblán. Mindezt sok büszke szülő, nagyszülő, testvér kísérte figyelemmel a lelátón, de a helyi katolikus plébániáról is megérkezett Csernai Balázs és Szakács Péter atya, hogy aktívan ki-vegye a részét egyes sportágakból.

Lakos Nikoletta pedig Rig Lajos országgyűlési képviselővel mérkőzött meg, jelképesen lezárva az évet, döntetlen lett az eredmény.
A sakkot ugyancsak kedvelő Márfi Gyula érsek pedig Rig Lajos szekundánsaként debütált ezúttal.

Eredményes évet zártak a sportolók

Az 1969-ben alapított sakkszakosztály eddigi legeredményesebb évét zárta most. A 92 hazai egyesület közül a harmadik helyre küzdötték fel magukat a kitartó, szorgalmas munkával. Azonban a tapolcai sakkozó felnőttek és a fiatalok sem dőlhetnek sokáig hátra elégedetten. Az évzáró után újabb húzós megmérettetések várnak majd rájuk a következő évben, valamint a hagyományos helyi versenyek megrendezése szintén bőven ad feladatot számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!