Sport

2017.01.10. 20:10

Mi sül ki belőle?

Veszprém - Elrajtol ma a franciaországi férfi kézilabda-világbajnokság. A várakozásokról - természetesen a magyarokkal a főszerepben - szakembereket, korábbi kiválóságokat kérdeztünk.

Horváth Gábor

Gyurka János, a magyar férfi juniorválogatott szövetségi kapitánya örömmel nyugtázta, hogy Ligetvári Patrikra, aki nála is alapember a nemzeti csapatban, Javier Sabate, a felnőttek kapitánya is számít.

- Úgy vélem, Ligetvári, Juhász Ádám és a bő keretben helyet kapó Győri Mátyás megérett a felnőtt válogatottságra. Ők jelentik a jövőt. Viszont nekik még szükségük van a rutinos játékosok segítségére - összegzett Gyurka János.

A Nemzeti Kézilabda Akadémia szakedzője arról is beszélt, összességében érett társaság alkotja a válogatottat, s a felkészülésen mutatott produkció után bizakodva várhatjuk a vébét.

A balatonfüredi nevelésű Bánhidi Bence fiatalon vált alapemberré a felnőttválogatottban
MTI-fotó: Kovács Tamás

- Szerintem a csoportban a második, harmadik hely a reális cél. Németország vagy Horvátország ellen is lehet keresnivalónk. A csoportkör után pedig ki kell vágni a rezet. Ha olyan eredményt akarunk elérni, amire felkapja a világ a fejét, akkor legalább két kiemelkedő csapatot meg kell verni - nyilatkozta az egykori veszprémi klasszis.

- A felkészülési meccsek fényében optimistán várom a világbajnokságot - reagált érdeklődésünkre Bene Tamás. A sokszoros válogatott, korábbi kiváló szélső, aki ma a Balatonfüredi KSE ügyvezetője, elmondta: örömteli, hogy a régóta együtt játszó idősebb maghoz fokozatosan felzárkóznak a fiatalok.

- Meccsről meccsre fejlődik, érik össze a csapat, bízom benne, hogy ez kitart a világbajnokságon is. Kemény ellenfelekkel találkozunk, a csoportból persze kötelező a továbbjutás, utána viszont nehéz az águnk. Kíváncsian várom a szereplésünket.

A Balatonfüredi KSE-t egy játékos, Fazekas Nándor képviseli az idei vb-n, de nem szabad elfelejteni, hogy válogatottunk első számú beállósa, Bánhidi Bence füredi nevelés (2016 nyarán igazolt Szegedre), és az előző szezonban Ligetvári Patrik is a BKSE-t erősítette. A fürediek fiatal tehetségét, Győri Mátyást betegség akadályozta meg abban, hogy helyet harcoljon ki magának a válogatott keretben.

- Nándi nálunk is hétről hétre bizonyítja, hogy milyen jó kapus, az ő tapasztalatára lehet építeni, a Mikler-Fazekas páros neve pedig szerintem világviszonylatban is jól cseng. Győrit sajnálom, remek őszt futott, sokat fejlődött, tehetsége mellett hozzáállása, szorgalma miatt is ott lehetne a helye a vb-n - fogalmazott Bene Tamás, aki a sorozatterheléssel kapcsolatban megjegyezte: főképp az idősebbeknek nem egyszerű mindig megújulni, éppen emiatt jó, hogy a fiatalokra is lehet számítani.

Éles József, a korábbi világválogatott irányító kritikusan fogalmazott ezúttal is: - Ez a világbajnokság nem kvalifikál semmire, ezért szerintem fel kellett volna használni a csapatépítésre, vagyis több fiatalt kellene kipróbálni. Ott van példának Izland, vagy Németország, de a franciák és a horvátok is folyamatosan újítanak, fiatalítanak.

Éles József szerint a nyolc közé jutás nem lehetetlen, ám ehhez minden meccsen legalább nyolcvan-kilencven százalékot kell hozni.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!