Sport

2015.08.30. 12:29

Mesteri Sowunmi - NB II: az Ajka három meccs után nyert ismét

Az FC Ajka több gólt lőtt a Szeged elleni találkozón, mint korábban az egész bajnokságban összesen. Három meccs után nyertek újra, Sowunmi mesterhármast szerzett.

Horváth Gábor

FC Ajka - Szeged
5:0 (1:0)

Ajka, 500 néző. V.: Molnár.

FC Ajka: Gőcze Kovács G., Pákai, Császár, Zsirai Horváth, Gunther Major, Lattenstein, Kovács D. Sowunmi. Edző: Jákli Péter. Szeged: Szántai Farkas, Balogh, Berde, Mészáros Veszelinov, Király, Oláh G., Szabó Hegedűs, Oláh L. Edző: Klausz László.

Csere: Oláh L. helyett Germán, és Veszelinov h. Andorka az 55., Kovács D. h. Besztercei a 66., Oláh G. h. Pászka és Lattenstein h. Pavlitzky a 73., Major h. Olasz a 78. percben.

Gólszerző: Sowunmi a 10., az 51. és a 78., Lattenstein az 59., Olasz a 90. percben.

Fontos meccs előtt állt az FC Ajka, amely három rúgott gól nélküli vereség után várta a Szeged elleni hazai találkozót. A szurkolók pedig azt várták, hogy a csapat végre kilép a hullámvölgyből és az első fordulót követően ismét növeli pontjai számát.

Idegesen, kapkodva kezdtek a hazaiak, igaz, az első percekben a Szeged sem mutatott túl sokat.

Fotó: Penovác Károly

A 10. percben aztán váratlanul vezetést szerzett az FC Ajka, jobboldali szöglet után Thomas Sowunmi emelkedett az ötösön senkitől sem zavartatva a levegőbe és könnyedén a hálóba bólintott, 1:0.

Nem sokkal később egy gyors kontra után Sowunmi adott jobbról középre, de a Kovács Dániel nem találta el a kaput. A folytatásban is a hazaiak játszottak veszélyesebben, a Tisza-parti csapat nem tudott komoly helyzetet kidolgozni.

A 27. percben ismét Sowunmit találta meg egy felívelés, a támadó középre tett labdájára azonban nem ért oda csapattárs. Az ellentámadásnál Szabó Péter iramodott meg a bal szélen, tekerését Gőcze szépen védte. Érdekes volt, hogy a Szeged a középpályán rendre létszámfölényt tudott kialakítani, de a 16-os előterében rendre elfogyott a tudomány.

A 37. percben Major passzát követően Sowunmi került majdnem száz százalékos helyzetbe középen, de kissé kisodródott és a védők tisztázni tudtak. A másik oldalon Szabó passza üresen találta Hegedűs Martint, aki rosszul vette át a labdát, így oda lett a ziccer. A 40. percben Gőcze védte Oláh Gergő távoli próbálkozását.

Fordulás után a szegediek igyekeztek nyomás alá helyezni az ajkai együttest. Az 50. percben Oláh Lóránt fejelt, Gőcze könnyedén védett.

A következő támadás góllal végződött. Az 51. percben Lattenstein adott be a bal szélről, Sowunmi közeli fejesét bravúrral védte Szántai, de a kipattanót a csatár már a léc alá bombázta, 2:0.

Nem sokkal később csaknem öngól született, a Major Norbertet szerelő Oláh Gergő centikkel vétette el saját kapuját. Az 58. percben Hegedűs próbálta átlőni a hazai védelmet, a labda kapu mellé szállt.

Az 59. percben már 3:0 állt az eredményjelzőn, a labda Kovács Dánieltől Lattenstein Norberthez jutott, aki 10 méterről középről tétovázás nélkül kilőtte a bal alsót.

A cserékkel frissített Szeged próbálkozott, igyekezett, de ötlet nélkül futballozott, így nem sok esélye kínálkozott még a szépítésre sem.

Az ajkaiak kontráztak, a csereként beállt Besztercei első labdaérintéséből gólt szerezhetett volna, de Major passzát mellé lőtte. A 71. percben Gunther távoli szabadrúgása nem sokkal ment el a jobb alsó felett.

A 78. percben Gunther tüzelt 18 méterről kapura, a lövést Szántai hárította, de a kipattanót Sowunmi 11 méterről egyből a kapuba pofozta, 4:0.

A 83. percben Szabó lépett ki egyedül a jobb szélen, lövés helyett beadást választott, rosszul tette. Ki tisztázott középen az ajkai kapu előtt? Sowunmi. A hajrában Pavlitzky lövését kellett védenie Szántainak.

A 90. percben Sowunmi gólpasszt jegyzett, a megszerzett labdát önzetlenül passzolta ki az első ajkai meccsén pályára lépő Olasz Dénesnek, aki az üres kapuba helyezett, 5:0.

Közvetlenül a lefújás előtt Gőcze védett nagyot.

Kissé váratlanul ütötte ki az Ajka a szegedi csapatot, de a hazaiak ilyen arányban is teljesen megérdemelten nyertek az igyekvő, de színtelen-szagtalan, a helyzetkialakítással hadilábon álló vendégek ellen.

Jákli Péter: Egy jól futballozó Szegedet győztünk le Thomas Sowunmi vezérletével. Ezen a meccsen célfutballt kellett játszanunk, hiszen a vereségek után különösen szükségünk volt a három pontra. Sowunmi volt a vezér, de a többiek is hozzátették a magukét. A Szeged mezőnyben egészen jól játszott, de ilyen a futball, mi lőttük a gólokat.

Klausz László: Gratulálok az ellenfélnek. Úgy gondolom, játékban nem múltak felül bennünket, a pontrúgásoknál azonban rendre hibáztunk. Ezt a folytatásban mindenképpen rendbe kell tennünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!