Sport

2017.04.11. 15:05

Kosár és szerelem együtt jár - Mérész Csabával és feleségével beszélgettünk

Veszprém - Szolnok és Zalaegerszeg az útvonaltervező szerint 329 kilométerre fekszik egymástól. Fitos Mariann és Mérész Csaba, a Hoya Pannon Egyetem Veszprém alapszakaszgyőztes együttesének szakvezetője azonban nem kerülhette el a sors akaratát, Ámor nyila egy szilveszteri snapszerpartin találta telibe őket, azóta egy pár a két kosaras.

B. Virág Rita

Kíváncsiak voltunk, milyen az élet egy olyan családban, ahol mindent a kosárlabda határoz meg.

A szolnoki születésű Mérész Csaba játékosként a Tisza-parti városban érte el legnagyobb sikereit. Magyar Kupa-győztes és magyar bajnoki harmadik. Mérész-Fitos Mariann az ország másik végében, Zalaegerszegen látta meg a napvilágot, itt kezdett el kosarazni, és a helyi élvonalbeli női alakulattal bajnoki ötödik helyig vitte.

- Egy közös ismerősünk szilveszteri buliján találkoztunk először. Snapszeroztunk, de hogy ki nyert, azt ne kérdezd - mondta Mérész Csaba, aki Veszprémben kezdett el edzősködni, szépen haladt a ranglétrán, jelenleg pedig a feljutásra is esélyes alakulat szakvezetője.

- Fél évet távkapcsolatban éltünk. Csabi akkor került Veszprémbe, de tudtuk, hogy sokáig nem bírjuk így. Aztán jött a leánykérés. Az esküvő után költöztünk össze, feladtam az egerszegi életem, és ideköltöztem. Egy év múlva született meg Barni, a fiunk - vette át a szót Mariann.

Mariann és Csaba is erő-teljes egyéniség, mindkettő elég karakán személyiség, ennek ellenére úgy tűnik, nincsenek köztük igazi konfliktusok, inkább egymást zrikálják vita helyett.

- Nem lehet vele veszekedni - jelentette ki mosolyogva Mariann. - Nem látom értelmét a vitának - jött a válasz a férjtől.

A páros Márkón építette fel első, közös családi fészkét. Természetesen kinti és benti palánk is akad a birtokon. A kisfiuk, Barni - igaz, még csak ötéves - nagyon ügyesen vezeti a labdát, imád kosarazni, és ha tehetné, édesapjával mindennap órákat töltene a palánk alatt.

- Barni nem emlékszik Csabira a pályán, neki apa mindig is edző volt. Ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy megőrizzük neki azokat az emlékeket, amelyek az aktív sportpályafutását örökítik meg. Elraktuk Csabi érmeit, kitüntetéseit, és több videofelvételt is őrzünk. Sőt, gyűjtjük az újságcikkeket is neki, ha elég nagy lesz, és már értékelni tudja, akkor majd megmutatjuk neki - magyarázta Mariann, aki jelenleg az egyik veszprémi nagyvállalatnál a stratégiai beszerzésen dolgozik.

Mérész-Fitos Mariann és Mérész Csaba nem akart ingázni, Veszprémben találták meg a számításukat, munkájukat. A házasságkötést követően Márkón építették fel az első közös otthonukat Fotó: Pesthy Márton

Megtudtam azt is, a kisfiú, akinek a példaképe a csapat egyik legjobbja, Körtélyesi Gergely, vagyis Körte, az óvodások cuki gondolkodásmódjával úgy véli, a felnőtteknél az az ideális, ha a fiúk sportolnak, a lányok meg dolgoznak.

Mariann elismerte, nagyon nehezen viseli, hogy a lelátón ülve hallja a szurkolók - sokszor kritikus - véleményét, és férjének is mindig őszintén elmondja, mit gondol az adott meccsről.

- Persze jobban esne, ha először gratulálna - érkezett megint azonnal az asztal túlsó feléről a zrika.

Persze a feleség roppant büszke párjára, és valljuk be, joggal, hiszen a veszprémi kosarasok Mérész edző vezetésével fantasztikus szériát tudhatnak magukénak. Az alapszakaszt 19:3-as mutatóval nyerték, így abszolútban is ők lettek a legjobbak. A rájátszás első fordulójában pedig erőt demonstráló győzelemmel kezdtek a Hódmezővásárhely ellen.

- Játékosként az utolsó évem alatt párhuzamban végeztem az edzőit. Aztán Miki (Naményi Miklós, a Veszprém Kosárlabda Kft. ügyvezetője - a szerző) kérte, hogy már inkább az utóbbi feladataimra koncentráljak. Akkor még nem akartam a felnőttcsapatot vezetni, túl sok olyan játékossal kellett volna együtt dolgozni, akikkel pár hete még együtt játszottam. Végigjártam a szamárlétrát, mire átvettem a nagy csapatot. Úgy érzem, az a sikerünk egyik titka, hogy megtaláltam a hangot a játékosokkal, meghallgatjuk egymás véleményét - mondta Csaba.

Arra a kérdésre, hogy egy esetleges feljutás esetén is vállalná-e a munkát, a tréner úgy válaszolt: - Ég és föld a két liga. Úgy gondolom, ahogy évről évre fejlődött a csapat, úgy vele együtt én is. Persze, ez nem azt jelenti, hogy az A csoportban is én lennék a megfelelő edző. Nekem is óriási ugrás lenne. Nem lenne visszalépés, ha esetleg egy tapasztaltabb, rutinosabb tréner mellett fokozatosan sajátíthatnám el a hiányzó tudást. Szerintem csak a javamra válna, de biztos elgondolkodnék egy ilyen felkérésen.

Addig azonban még jó néhány meccset kell nyerniük a veszprémieknek, például szombaton Hódmezővásárhelyen is, és akkor már a legjobb négy között folytathatná a Hoya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!