Sport

2017.05.30. 09:05

Már BL-győzelemről álmodik Mosonyi József

Veszprém - Nem túlzás azt állítani, hogy ő az első magyar szpíker. Hangját minden veszprémi és magyar sportszerető jól ismeri.

B. Virág Rita

Mosonyi József 1988 szeptemberében ült először mikrofon elé a veszprémi kézilabda-mérkőzéseken.

- A klub vezetője, Hajnal Csaba megkeresett, mit szólnék hozzá, ha én konferálnám a csapat meccseit. Több külföldi mérkőzésen látott már hasonlót, megőrültek a hangulatkeltésért az emberek, és úgy vélte, a veszprémi szurkolók is megérdemelnék. Akkor az együttes kétszeres magyar bajnok volt - mesélt a kezdetekről Mosonyi József.

Azóta huszonkilenc esztendő telt el, s nagyon ritkán rendeztek nélküle mérkőzést Veszprémben. Ugyanis Józsi, ha esik, ha fúj, nem hiányozhat a zsűri asztal mellől, talán ha összesen háromszor hiányzott.

- Minden találkozó más, ezért más felkészülést igényel. Bevallom, minden összecsapás előtt izgulok, gyakran éjjel nem is alszom. Elég precíz vagyok, ezért mindent felírok, jegyzeteket készítek. De azt is mondhatnám, népszerű szangvinikus ember vagyok, aki sokat beszél, eleven, de lobbanékony és feledékeny is - tudtuk meg.

A '90-es évek elején a meccsek közben sokszor viselt egy igen feltűnő, mustársárga zakót. Persze ennek is külön története van.

- Volt egy butikos barátom Fehérváron, és egy nap leárazta ötven százalékkal a zakóit. Én kint álltam az üzlet előtt, és a nagy dumámmal mindenkit berángattam vásárolni. A barátom elismerése jeléül megajándékozott az említett zakóval és egy fekete inggel. Néhány mérkőzésen ezt viseltem, aztán következett valami nagy rangadó, amikor Éles József odajött hozzám és azt mondta: "Józsi, remélem, a sárga zakódban jössz, mert amikor ez van rajtad, mindig nyerünk." Aztán később ebben a zakóban kikaptunk az Olympic Marseilles-től és a Bidasoától, én meg úgy gondoltam, a két vereség miatt leselejtezem - magyarázta.

A szpíker hangjára, profizmusára persze más sportágakban is felfigyeltek, ezért jelenleg az NB I-es fehérvári női kézilabdázóknál, az Alba Fehérvár NB I/A csoportos kosárlabdázóinál is az ő hívására futnak pályára a küzdő felek.

Büszkén mesélte, hogy az első női kézilabda Final Fouron, 2014-ben Budapesten is konferált, de szpíkerkedett a 2004-es női kézilabda Európa-bajnokságon, 2005-ben a Cornexi-ETO EHF Kupa-döntőn segítette győzelemhez a hazaiakat, egy hét múlva az ETO bajnoki győzelménél is közreműködött, valamint két évig a Videoton focistáinál, Kecskeméten a kosarasoknál és a kéziseknél, itt röplabda Magyar Kupa négyes döntőben is konferált. Mivel a kosárlabda a szerelme, játékvezetőként nem idegen számára a sportág, Sopronban és Győrben női Euroliga-mérkőzéseken ült a mikrofon elé, és 1994-2016-ig a veszprémi férfi kosarasoknál is megfordult.

Több válogatott kézilabda-mérkőzésre is felkérték, s többek között a Ferencváros egykori klasszisának, Kökény Beának a búcsúmérkőzésén, a Magyarország-Dánia ütközeten is segédkezett.

Mosonyi József őszintén beszélt arról is, miként viseli azt, amikor a veszprémi szurkolók "megtalálják", és nyomdafestéket nem tűrő rigmust skandálnak.

- Eleinte nagyon bosszantott, mert tudom, hogy kik azok, akik ezt kiabálják. Most már viszont nem érdekel, mert úgy gondolom, ezek az emberek a többiek szórakozását teszik tönkre - jelentette ki.

Mosonyi József az idén, ahogy a szeretett együttes, a Telekom Veszprém is, negyedszer utazhat Kölnbe, a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe.

- Még 2014-ben az Európai Kézilabda Szövetség marketingigazgatója találta ki, hogy a mind a négy részt vevő csapatot kísérje el a szpíkere is, és az ő hangjukra vonuljanak pályára a csapatok. Most már a meccsek előtt csupán a hangulatkeltésre van lehetőség két-három percen át. Az idén is meghívást kaptam, és természetesen Kölnben mindent megteszek azért, hogy a magyar drukkerek jól érezzék magukat.

Józsi korábban azt mondta, egyszer szeretne BL-döntőn konferálni. Ez a vágya 2002-ben valóra vált. Most már BL-győzelemről álmodik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!