Sport

2016.05.27. 12:14

Kölnből jelentjük - Tudósítás a férfi kézilabda BL négyes döntőjének helyszínéről

Köln – Hivatalosan is kezdetét vette a férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjének hétvégéje.

B. Virág Rita

Veszprémi fölény az All Star csapatban

A csapatok főhadiszállásán, a Radisson Blu Hotelben az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) először ismertette a sajtó képviselőivel az idény All Star-csapatát. Tíz kategóriában hirdettek győztest, és végül négy helyen is az MVM Veszprém képviselője került az élre.

A legjobb kapus a THW Kiel hálóőre, Niklas Landin lett, aki a szavazatok 27.18 százalékával nyert. A balszélsők közül a Kielce klasszisa, Manuel Strlek kapta a legjobb voksot, összesen 22.17 százalékot.

A kapusok közül a THW Kiel zsenije, Niklas Landin érdemelte ki az elismerést
Fotó: Bényi Kálmán

A balátlövőknél a veszprémi Momir Ilic végzett az élen, 25.16 százalékot kapott. Az irányítóknál a MOL-Pick Szeged játékmesterét, Dejan Bombacot választották meg a szurkolók a legjobbnak.

Közel 80 ezer drukker voksolt az idén, 17 klubból kaptak szavazatot a kézilabdások.

A beállósokkal folytatódott a sor, a Meshkov Brest játékosa, Rastko Stojkovic hatalmas fölénnyel nyert, a voksok 55.94 százalékát kapta meg.

A jobbátlövőknél Kiril Lazarovnak tapsolhattunk, aki megvédte címét ebben a kategóriában.

A jobbszélsőknél újra az MVM Veszprém kézilabdásának gratulálhattunk, Gasper Marguc érdemelte ki az elismerést (25.16 százalékkal).

Külön kategóriát hirdettek a védőspecialistáknak, itt Schuch Timuzsin győzedelmeskedett.

A legjobb fiatal játékos a Besiktas kézise, Darko Djukic lett.

Ki meri kinyitni ezt az ajtót?

 

A szálloda...

...és a liftek

A négyes döntő résztvevőinek főhadiszállásán, a Radisson Blu Hotelben természetesen minden a kézilabdáról és a hétvégi Final Fourról szól. Nemcsak az elegáns hotel főfalán látható az esemény logója és a csapatok címere, nemcsak a BL-zászlók lobognak mindenütt, hanem bent az épületben is gondoskodtak róla a szervezők, hogy egy pillanatra se feledjük, miért is jöttünk Kölnbe.

A liftajtókat már tavaly is a játékosok fotói díszítették, s ez az idén sincs másképp.

Mind a négy ajtón egy-egy klasszis köszön vissza ránk, ám ezek a fotók nem pusztán képek. A játékosokat megpróbálták a legihletettebb pillanatban megörökíteni, és ennek meg is lett az eredménye.

A veszprémi Schuch Timuzsin tekintete például mindent elárul arról, miért is őt választották meg az All Star-csapat legjobb védőjének. Nikola Karabatic öröme is árulkodó, de Niklas Landin portréja is azt vetíti előre, egyáltalán nem lesz sétagalopp a szombati THW Kiel elleni elődöntő a veszprémiek számára.

Gulyás: Egyszer kicsi vagy, egyszer nagy

Egy álma már valóra vált Gulyás Péternek. Másodikos korában a Veszprém tévében arról nyilatkozott, hogy egyszer híres kézilabdás lesz. Hogy a következő vágyálmát sikerül-e megvalósítani, arra vasárnap kapunk választ.

Gulyás Péter ember emlékezet óta a veszprémi csapat tagja, annak idején még Zdravko Zovko szemelte ki a tehetséges és nyúlánk fiatalembert, aki azóta meghatározó tagja lett a társaságnak, válogatott lett, és az elmúlt tizenhat évben tizenötször nyert magyar bajnoki címet.

- Európában lenni a legjobbnak, ez a legfontosabb dolog. Igen, valóban lépésről, lépésre haladunk felfelé, s jelenleg a legjobbak között tartanak minket számon. De a sport már csak ilyen: egyszer kicsi vagy, egyszer nagy. Minden veszprémi álma, közel húsz éve azon dolgozik a klub, hogy végre megnyerjük a Bajnokok Ligáját. Kétszer már a döntőig is lejutottunk, de a serleg még nem került hozzánk – mondta a jobbszélső, aki szerint a jelenlegi együttes minden idők legerősebb veszprémi gárdája.

- Gyakorlatilag 1995-től folyamatosan követem a veszprémiek BL szereplését, s aztán 2000-től már a csapat tagjaként élhettem át évről, évre a történéseket. Másodikos koromban tettem egy nyilatkozatot, hogy híres veszprémi kézilabdás szeretnék lenni, most ez sikerült, a BL-győzelemről viszont már felnőtt fejjel álmodoztam, és remélem, ez az álmom is valóra válik.

Megnyerjük? Ámen!

Nagyon keveset aludt Javier Sabate, az MVM Veszprém vezetőedzője, de azt mondta ez nem fontos, mert ő nem játszik.

- Óriási a felhajtás, de ilyen a Final Four. Ez Európa legrangosabb tornája, nincs mese tesszük a dolgunkat – kezdte Javier Sabate, a veszprémiek szakvezetője, akit a Bajnokok Ligája sorozat legjobb edzőjének választottak a szurkolók. Erről úgy vélekedett, nem ez a legfontosabb, szerinte a kontinensen sok jó edző van, jobbak, mint ő, neki csak az lebeg a szeme előtt, hogy nyerjen a csapat.

- Az első évben, amikor Veszprémbe kerültem, a bajnoki döntő olyan élményt jelentett, amit sosem felejtek el. A szurkolók feledhetetlen pillanatokat okoztak, a mai napig libabőrös leszek, ha erre a bizonyos napra gondolok. Itt értettem meg, mit jelent a veszprémieknek a csapat, a kézilabda és mennyire szeretnének végre BL-serleget nyerni. Szeretnénk mindenki álmát valóra váltani – húzta alá.

Schuch Timuzsin, legendásan nem szeret a mérkőzések előtt nyilatkozni, azonban most kivételt tett. Az All Star csapatba is beválasztott beálló kifejtette, bár rendre megkérdezik tőle, nem unalmas-e a Kiel ellen játszani, ő személy szerint egyáltalán nem unja ezeket az összecsapásokat.

- A Kiel ellen mindig nagyon jó játszani. A szezonban már kétszer találkoztunk, egy góllal nyertünk itthon, eggyel kikaptunk idegenben - utóbbi egyébként rendkívül fájó vereség -, szóval rendkívül kiegyensúlyozott a mérlegünk, azonban szombaton új fejezet kezdődik. Egész héten a németek játékára készültünk, meg van a megoldás a taktikájukra, már csak végre kell hajtani a mester utasításait – fogalmazott a válogatott kézis.

A félig mongol származású játékos elárulta, a szakmai stáb előre elkészítette a további két lehetséges ellenfélről a videóelemzéseket, és szombaton egy éjszakájuk marad, hogy aprólékosan kielemezzék a vasárnapi riválist.

- Idén mindenki azt mondja, mi vagyunk az esélyesek, de szerintem ez csak taktika az ellenfelek részéről. Ránk akarják rakni a terhet, azonban mi nem dőlünk be ennek. Tudjuk, hogy kőkemény ütközetek várnak ránk azért, hogy vasárnap a miénk legyen a győztesnek járó trófea. Nagy Laci említette, hogy milyen nehéz is a serleg, de mi egész évben arra gyúrtunk, hogy a magasba emelhessük.

Lékai Máté arról beszélt, ez a legrosszabb időszak, hiszen megvolt az utolsó edzés, s nincs mit tenni, várni kell szombatig az első fellépésig.

Az irányítónak felvetettük, kívülállóként azt érezzük, ő a Jolly Joker, akit leginkább csak vészhelyzetben vet be Javier Sabate vezetőedző.

- Azt én is érzem, hogy csak vészhelyzetben vetnek be, de remélem, szombaton nem lesz ilyen és enélkül is megmutathatom a tudásom. Ha pályára kerülök, nyilván megteszek mindent, hogy segítsem a csapatot.

Utolsóként Lékai Mátétól azt kérdeztem: „Megnyerjük?” s ennél frapánsabb választ nem is kaphattam volna: „Ámen!”.

Palmarsson lehet a kulcs

A németek szerint Aron Palmarsson semlegesítése hozhatja meg számukra a várva sikert a kölni elődöntőben szombaton.

- Nem ért meglepetésként minket, hogy ismét a Veszprémet kaptuk az elődöntőben – kezdte Alfred Gislason, a THW Kiel mestere. - Már a sorsolás előtt felkészültünk, hogy nehéz ellenfél vár ránk. Boldog voltam, mert a Veszprém fantasztikus, és azért is boldog lehetek, hogy egyáltalán itt lehetünk. A négy résztvevő közül mi vagyunk a leginkább esélytelenek, a többiek jóval esélyesebbek nálunk. Sajnos az idei évadunk nem sikerült túl jól, folyton folyvást azt kérdezgetik tőlem, miért nem nyertük meg a Bundesligáját. Nos, maradt még egy esélyünk, hogy ne trófea nélkül fejezzük be a szezont – hangsúlyozta izlandi szakember.

A THW Kiel sokak szerint képes lehet meglepetést okozni, a címvédő, Barcelona kiejtésével ezt bizonyította. Alfred Gislason azonban mintha altatná a többi csapatot:

- Jicha, Palmarsson és Lauge elvesztése érzékenyen érintett bennünket, ráadásul folyamatosan sérülések, egyéb nehézségek akadályoztak bennünket. Gyakorlatilag új csapatot kellett építenünk, s így csoda, hogy idáig jutottunk. Viszont teher nélkül kézilabdázhatunk. Szerintem a Veszprém ellen akkor lehet esélyünk, ha a védekezés és Landin is remek napot fog ki.

A tréner arról is beszélt, az MVM Veszprémbe igazolt Aron Palmarssonra különösen büszke.

- Ebben a szezonban kétszer találkoztunk a magyar csapattal és mindkétszer Palmarsson volt riválisunk legjobbja. Ha szombaton pályára lép, akkor nagyon nehéz lesz ellene játszani. Persze nemcsak rá figyelünk, hiszen az MVM keretét több kiváló kézilabdás alkotja, akik hasonlóan veszélyesek, mint Aron.

Domagoj Duvnjak Palmarsson távozását követően a Kiel egyik vezére lett, a legfontosabb játékosa a német társaságnak.

- Az utolsó esélyünk a Final Four, hogy ebben az idényben nyerjünk valamit. Jó hír, hogy a szezon végére összeállt a játékunk, ezt a barcelona ellen be is bizonyítottuk. Remek formában vagyunk és bizakodva tekinthetünk a Veszprém elleni elődöntő elé – hangsúlyozta a horvát klasszis.

Niklas Landin, a németek kapusa lett az All Star csapat hálóőre is. Nem csoda, a Barcelona sztárjait egyszerűen megbabonázta a negyeddöntőben.

- Remélem, szombaton is hasonló formában védhetek majd, mint tettem azt a katalánok ellen. A Veszprém ellen nem hibázhatunk, kőkeményen kell játszanunk az első perctől az utolsóig. Palmarsson játékára is van ellenszerünk, az ő semlegesítése kulcsfontosságú lehet – nyilatkozta.

Landin arról is beszélt, Weinhold kiesése (a Barcelona ellen szenvedett kéztörést – a szerző.) érzékenyen érinti őket, viszont Wienczek visszatérése sokat jelentett a csapatnak.

- Otthon már megmutattuk, hogy képesek vagyunk legyőzni a Veszprémet. A Lanxess Arénában is otthon érezhetjük magunkat, ami nagyon fontos nekünk – fogalmazott a kapus.

Ez Veszprém!

Az MVM Veszprém pénteken este megnyert egy csatát, a szurkolói elképesztő hangulatot varázsoltak a Lanxess Arénába, ahol a kinti opening partit elmosta a szakadó eső.

Nem mindennapi élményben lehetett része annak, aki péntek este részt vett a Final Four nyitóbuliján. A hivatalos programokat ugyan az égi áldás elmosta, ám az eső elől a Lanxess Arénába menekülő tömeg így is jól érezte magát. A veszprémi szurkolók ugyanis fantasztikus hangulatot varázsoltak a zsúfolásig megtelt előcsarnokba. A piros mezes fanatikusok minden szurkolói rigmust, nótát előszedtek tarsolyukból, teli torokból zúgott az Építők, a Repül a korsó, a Mindenki jobbra című nóta. A néhány száz lengyel, francia és német szimpatizáns tátott szájjal bámulta a magyarok produkcióját. Számtalan kamera, fényképezőgép és telefon előkerült, mindenki azon volt, hogy megörökítse a veszprémi drukkerek közös fiesztáját.

Aztán azt is megtudtuk, a lengyel és magyar kézilabdadrukkerek nagy barátok, a sárga mezes kielceiek a Veszprémet, míg a bakonyiak a Kielcét buzdították.

Néhány veszprémi szurkoló nem tudott önfeledten ünnepelni, ugyanis a magyarok egy csoportja nem ért be az arénába, mert a buszuk lerobbant a német autópályán és negyvennel zötykölődött Köln felé.

Literszámra fogyott a sör, amit a helyiek kölschnek hívnak, és a wurst, a grillezett kolbász tucatszámra. A szakadó eső sem szegte kedvét senkinek, a szurkolók csodás hangulatban készülődtek a szombati összecsapásokra.

Így buliztak a veszprémi szurkolók Kölnben>>

Boldit az EHF küldöttsége fogadta

Több mint ezernégyszáz kilométert tett meg kerékpárral Veszprémből Kölnig Lőrincz Boldizsár, akit az Európai Kézilabda Szövetség küldöttsége fogadott Kölnben a hőstett után.

Ahogy arról beszámoltunk, nem mindennapi kalandra vállalkozott az MVM Veszprém egyik leghűségesebb szurkolója, Lőrincz Boldizsár, aki a Veszprém-Köln távolságot kerékpárral tette meg. A közel ezerötszáz kilométeres út során Boldizsár megszabadult tizenegy kilótól, többször elázott, átfagyott, és néha még a nap is megizzasztotta, azonban teljesítette küldetését és a hét elején megérkezett Kölnbe.

Az EHF is készült a kerékpáros érkezésére, a szövetség küldöttséget menesztett a veszprémi drukker elé, aki így egy konvoj élén tekert be Köln belvárosába, a dómtérre.

- Őszintén megmondom, óriási kaland volt, s az első nap nehézségeit leszámítva nagyon élveztem a kerékpározást - nyilatkozta lapunknak Boldizsár, akit barátai csak Boldiként emlegetnek. - Győrig nagyon megszenvedtem a szintemelkedéssel, de utána szerencsére már sokkal kellemesebben telt az út. A közel háromhetes kaland végén pedig a Lanxess Arénában szurkolhatok kedvenceimért, akik remélhetőleg az idén végre megnyerik a Bajnokok Ligáját.

Boldit igazán meglepte, milyen sokan támogatták és milyen sokan követték útját a közösségi médiában, így abban bízik, hogy jövőre már nem egyedül kell megtennie a nem mindennapi távot Veszprém és Köln között.

Lapunknak elárulta, visszafelé egy ideig vonattal megy, aztán az utolsó pár száz kilométeren újra nyeregbe pattan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!