Sport

2016.05.29. 15:46

BL-ezüstérmes a Veszprém, a Kielce lett a bajnok

Köln – Hiába vezetett már kilenc góllal is az MVM Veszprém a Kielce ellen, nem tudta megnyerni a Bajnokok Ligája trófeáját. Hetesekkel bukott. Élőben tudósítottunk.

B. Virág Rita

Története során harmadszor játszhat Bajnokok Ligája döntőt az MVM Veszprém, először 2002-ben maradt alul a Magdeburggal szemben, majd tavaly a Barcelonától kapott ki. Az idén a lengyel Kielce az ellenfél, amellyel szemben 5:1-es a mérlege a magyar csapatnak, azonban ettől függetlenül senki sem mehet biztosra. Fontos kérdés, milyen állapotban van Nagy László, aki láthatóan mindent kiadott magából az elődöntőben. Rajta, tőle nagyon sok függhet, védekezésben és támadásban is kulcsfigura.

Parádés show műsor vezette fel a derbit, amelynek során bepillantást nyerhettünk az elmúlt évek legnagyszerűbb Final Four-os pillanataiba is.

Ilic passzából Nilsson szerzett vezetést a magyar bajnoknak, miközben a két szurkoló tábor elképesztő hangpárbajt vívott.

Palmarsson növelte a különbséget, majd elhalászott egy labdát, aztán Szmal kapujába bombázott. Máris 0:3 állt az eredményjelzőn, a lengyelek első góljára még mindig várni kellett.

Mikler tegnap úgy fogalmazott, most érett profivá, és ezt meg is mutatta, Cupic ziccerét védte önkívületi állapotban. Lijewski szerezte meg a Kielce első találatát, a 7. perc elején. Schuch kiállítása inkább a lengyeleket zavarta meg, Ilic is feliratkozott a gólszerzők közé, ráadásul emberhátrányban.

Újra emberelőnybe kerültek a lengyelek, ezúttal Terzic miatt. Bielecki pattintott a veszprémi kapuba. Palmarsson remekül irányított, Marguc góllal hálálta meg a remek passzt, aztán újra Bielecki góljának tapsolhattak a lengyelek.

Ilic és Nagy góljai után Dusebajev kapust cserélt, a Szegedre igazoló Sego állt a lengyel kapuba, azonban Ugalde gyorsan felavatta.

Fotó: Ary György

A pirosmezes Veszprém fantasztikus volt, extázisban kézilabdázott mindenki, így az első negyedóra végére megérdemelten állt az eredményjelzőn 4:8.

Reichmann duplájával lopózott közelebb a Kielce a magyar alakulathoz. Lékai is jól szállt be a játékba, gólja után a lengyelek időt kértek.Lékai lehetetlen szögből is betalált, s újra visszaállt a négy gólos különbség (7:11). Mikler megfogta az aranykezű Reichmann hetesét, nem tudom visszaadni, olyan hangrobbanás követte a védését. A magyar szurkolók félelmetes hangulatot varázsoltak a Lanxess Arénába.

A 23. percben Sulic kapott a combjához, bicegve hagyta el a pályát. Aguinagalde kettőre faragta a lengyel hátrányt, Ilicnek ez nem igazán tetszett (24. perc: 10:13).

Fotó: Ary György

Gyors lengyel gólokkal ismét szoros lett az ütközet, mintha kissé lankadt volna a Veszprém koncentrációja, 25. perc: 12:13. Iváncsik a szombati formájában kézilabdázott, Ilic pedig elképesztő passzt adott Nilssonak, aki azt gólra is váltotta (12:15).

A félidő hátralévő részében Nagy és Palmarsson bombájának köszönhetően a Veszprém nyugodtabban mehetett az öltözőbe (13:17).

Két kapufa után Nilsson ott folytatta, ahol az első félidőben abbahagyta. Nagy kapott két perces büntetést, aztán Bielecki bombázott Mikler kapujába. Palmarsson ellenállhatatlanul, igazi vezérként kézilabdázott, Szmal tehetetlen volt a próbálkozásaival szemben (36. perc: 15:20).

Zúgott az „Építők”, tényleg mintha Veszprémben lettünk volna. Nilsson újabb találatával pedig először hízott hatra a különbség. Hiába szépített Zorman, mert újra Nilssont és Ugaldet éltette a Lanxess Aréna közönsége, és 16:23-nál a Kielce kénytelen volt időt kérni.

A Veszprémnek ezen a napon minden összejött, Dusebajev tehetetlenül ugrált a vonal mellett. Az egyik veszprémi néző meg is jegyezte, az olimpiánkat elrontotta a volt magyar szövetségi kapitány, a BL-győzelmünket már nem fogja.

Bielecki tartotta a lelket övéiben, ám mint tudjuk, egy fecske nem csinál nyarat. Ilic első hétméteresével 17:25-re alakult az eredmény.

Reichmann próbált faragni a különbségen, a zseniális Palmarsson azonban jobbnál jobb labdákkal tömte a társakat, akik számolatlanul szórták a gólokat. Az utolsó negyedórát 19:28-ról kezdtük.

Ugalde ment le két percre, Reichmann használta ki, sőt Gulyás kapufája után a német saját hatosáról dobta a labdát az üres veszprémi kapuba (23:28).

Aguinagalde gólja után pedig Sabate edző kénytelen volt időt kérni (51. perc: 24:28).

Teljesen tanácstalanná vált a Veszprém, de az a legnagyobb rejtély, hogy miért. Szépen ment előre, ültek a figurák, s bár becsúszott egy-két hiba, attól még ez mindenkit váratlanul ért. A Kielce érthetően vérszemet kapott.

Szmal feltámadt, Bielecki góljával pedig újra szorossá vált a találkozó. Sőt Zorman góljával már csak egy volt közte, ráadásul Terzicet kiállították. Egy megnyert meccset adott ki a kezéből az MVM. Amikor pedig Nagy a már cserére kifutó Marguc helyére passzolta a labdát, teljesen lefagytak a veszprémiek.

Bielecki hetesével egyenlő lett. Nehéz ezt leírni, hiszen volt olyan pillanat, amikor már kilenc gól volt a Veszprém javára. Szmal újabb védését követően ismét Bielecki lőhetett hetest, de Alilovic védett.

Tizenhárom perces gólcsendet tört meg Ilic, viszont újabb hetest lőhetett a Kielce. Strlek rontott, vagy Alilovic védett, azt nem lehet tudni. Negyven másodperc maradt (28:29)

A Veszprém elrontotta a támadását, Lijewski viszont begyötörte a labdát, jöhetett a hosszabbítás.

Ahogy szombaton a Kiel ellen, úgy most is Ugalde vitte a prímet, két góljával 31:30 lett az MVM javára. Gigászi csata zajlott a pályán, igazi hősök, gladiátorok próbáltak helyt állni. Ehhez fogható BL-döntőt még nem látott Köln. Jurecki egyenlített, Nagy viszont jókor villant. Jurecki volt a főszereplő, gól után kiállítást kapott, aztán Ilic bombázott Szmal kapujába (32:33).

Strlek ziccere után Ilic hagyta ki a hétméterest, azonban Nagy góljával visszajöttek a veszprémi remények (33:34). Lijewski és Aguinagalde miatt hátrányba került az MVM, azonban Ugalde megőrizte hidegvérét és az utolsó másodpercben kiegyenlített. Hétméteresek döntenek.

Ilic biztos kézzel értékesítette az első hetest, Cupic próbálkozását viszont Alilovic megfogta. Marguc rontott, Strlek viszont nem. Kezdődhetett minden elölről.

Sliskovic bevágta, Bieleckin volt a sor, aki szintén rendkívül magabiztosan értékesítette a büntetőt.

Terzic keze megremegett, Reichmané nem, így a Kielce egy góllal vezetett a negyedik sorozatban. Palmarsson meccsben tartotta övéit, Aguinagalde viszont bevágta, így a Kielce lett a bajnok.

KS Vive Tauron Kielce-MVM Veszprém 39:38 (35:35, 29:29, 13:17)
Köln, 20 ezer néző. V.: Lopez, Ramirez (spanyolok).
Kielce: Szmal – Cupic, Lijewski 6, Zorman 1, Aguinagalde 5, Jurecki 2, Jachlewski 2. Csere: Kus, Bielecki 7 (2), Paczkowski, Zorman 3, Reichmann 9 (2), Strlek 4, Chrapkowski. Edző: Talant Dusebajev.
MVM Veszprém: Mikler – Marguc 1, Palmarsson 6, Nagy 6, Schuch, Terzic, Ugalde 7. Csere: Alilovic (kapus), Nilsson 6, Ilic 6 (1), Iváncsik 1, Lékai 3, Gulyás, Sliskovic 2. Edző: Javier Sabate.
Kiállítások: 10, ill. 12 perc.
Hétméteresek: 6/3, ill. 2/1.

Nyilatkozatok:

Talant Dusebajev: - A játékosaim igazi hősök, végig hittek a győzelemben, a sikerben és kilenc gólos hátrányban sem adták fel. Negyvenöt percig a Veszprém volt a jobb, ám a hitünk átsegített a nehézségeken. Nagyon-nagyon boldog vagyok.

Tobias Reichmann: - Kilenc gólos különbségnél egyáltalán nem gondoltam, hogy most aranyéremmel a nyakamban fogok itt ülni. A Veszprém 45 percig remekül kontrollálta a meccset. Aztán megéreztük a lehetőséget és a támadásainkban ezt ki is használtuk. Nincsenek szavak, milyen boldog vagyok.

Javier Sabate: - Negyvenöt percig az történt a pályán, amit mi akartunk, magas szinten és jól kézilabdáztunk. Talán el is hittük, hogy megvan a siker. Aztán támadásban visszaestünk, a Kielce kapusai fontos labdákat fogtak. Nagyon nehéz bármit is mondani. A szurkolóinknak mindent nagyon köszönünk.

Iváncsik Gergő: - Csak keresem a szavakat, ilyen meccs után nagyon nehéz nyilatkozni. A Kielce nagyszerű csapat, amit a rendes játékidő utolsó tizenöt percében meg is mutatott. Köszönet a fantasztikus szurkolóinknak. Jövőre újra megpróbáljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!