Sport

2017.07.17. 10:29

Junior kézilabda vb: tovább kell jutni a csoportból

Hét veszprémi és egy füredi kézilabdás erősíti a magyar férfi juniorválogatottat, amely a héten megkezdi szereplését az algériai U21-es világbajnokságon.

B. Virág Rita

Huszonnégy csapat részvételével rendezik meg Algériában a férfi junior világbajnokságot. Magyarország csapata az A jelű hatosba kapott besorolást, Németországgal, Norvégiával, Feröer-szigetekkel, Dél-Koreával és Chilével.

Közel egy hónapon át tartott a válogatott felkészülése, ezalatt hét felkészülési mérkőzést vívott. Gyurka János szövetségi kapitány tanítványai kifejezetten jól teljesítettek, háromszor is két vállra fektették a vébé házigazda, Algériát, de legyőzték Oroszországot, Szlovéniát is. Horvátország ellen egy győzelmet, egy vereséget könyvelhetett el a gárda.

A balatonfüredi nevelésű, de nyártól a Veszprémben kézilabdázó Győri Mátyás már a felnőtt válogatottban is bizonyíthatott
Fotó: Penovác Károly

Gyurka János, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) hivatalos oldalának nyilatkozva elmondta, két kulcsjátékosát kénytelen nélkülözni, Juhász Ádám az előző idényben fokozott terhelésnek volt kitéve, s a regeneráció miatt nem tudta vállalni a vébén való részvételt, míg Bartók Donát klubjában, a német Lemgoban szenvedett sérülést és még nem száz százalékos.

A szövetségi kapitány ezzel a közösséggel 2014-ben kezdett el együtt dolgozni, akkor az U18-as Európa-bajnokságon második helyen végeztek. Egy év múlva az U19-es világbajnokságon a tizedik, majd a 2016-os U20-as kontinens vetélkedőn ugyancsak a tizedik helyen zártak.

- Csak kevés olyan csapat van, amely mind a négy világversenyre kijutott. Nekünk ez sikerült, de ennyivel nem elégedhetünk meg. Az utánpótlás válogatottak feladata mindig is az volt, hogy minél több fiatal előtt nyissák meg az utat a felnőtt válogatott felé. Ez a vébé is egy lehetőség a 20-21 éveseknek, akik már több fronton is bebizonyították, hogy lehet rájuk számítani - hangsúlyozta a szövetségi kapitány.

Az együttes elsődleges célja a csoportból való továbbjutás, amely nem lesz könnyű. Az alakulat először a Bundesligában edződött németekkel kezdenek július 18-án, majd az elmúlt időszakban roppant sokat fejlődött norvégokkal találkoznak (július 20-án). Chile ellen július 21-én kötelező a győzelem, ahogy Dél-korea is verhető ellenfél (július 23), és Feröer-szigetek is ebbe a kategóriába tartozik (július 24.).

A válogatottban hivatalosan hét veszprémi kapott helyet, de valójában a Csurgóra igazolt Varju Martin, és Tóth Attila is Telekom nevelés,vagy a Budakalászhoz szerződött Fekete Dávid, ahogy a szezon közben Egerbe távozó Füzi Dániel is. A füredieket Rózsavölgyi Gergely képviseli, de a tópartiaktól a bajnokhoz tartó Győri Mátyás is félig még idesorolható.

A magyar férfi junior válogatott kerete. Kapusok: Rózsavölgyi Gergő (Balatonfüredi KSE), Pásztor Imre (Balmazújvárosi KK). Jobbszélsők: Szakály Benedek (Telekom Veszprém), Varju Martin (Csurgói KK). Jobbátlövők: Tóth Attila (Csurgó), Török Ádám (NEKA). Irányítók: Schmid Péter (Telekom), Ubornyák Dávid (Telekom). Beállók: Füzi Dániel (Eger SBS Eszterházy), Kovács Márk (Sport36-Komló). Balátlövők: Gábor Marcell (NEKA), Győri Mátyás (Telekom), Ligetvári Patrik (Telekom), Szita Zoltán (Telekom). Balszélsők: Fekete Dávid (Budakalász), Molnár Balázs (Telekom).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!