Sport

2015.05.21. 18:17

Születésnap és jubileumiközgyűlés - Huszonöt évvel ezelőtt alapították a VEDAC-ot

Veszprém – Éppen huszonöt évvel ezelőtt, 1990-ben alapították meg hazánk egyik legsikeresebb atlétikai egyesületét, a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Clubot (VEDAC). Ebből az alkalomból ünnepi közgyűlést tartott az egylet.

B. Virág Rita

A jubileumi küldöttközgyűlésen Porga Gyula, Veszprém polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, majd Németh Attila, a VEDAC ügyvezető igazgatója mondott beszédet. A közgyűlésen az egyik legfontosabb napirendi pont a Szabó Ernő-díj alapításáról szólt. Szabó Ernő mesteredző 1980-tól edzősködött Veszprémben, legsikeresebb tanítványa az 1996-os atlantai olimpián aranyérmet nyert kalapácsvető, Kiss Balázs volt. A kiváló tréner 2005-ben hunyt el tragikus hirtelenséggel. A VEDAC megalapította a Szabó Ernő-díjat, amelyet ezentúl minden évben kiosztanak. Azok részesülhetnek az elismerésben, akik az elnökség megítélése alapján sokat tesznek a klubért.

Az eseményen az elmúlt huszonöt esztendő kiemelkedő eredményeit is díjazták. Elismerést vehetett át Göttlinger László, a VEDAC korábbi elnöke, aki jóban-rosszban kitartott a klub mellett, és több cikluson át vezette az egyesületet. Megjutalmazták még Földesi Tibort, aki Kun László alapító ügyvezető után vette át az egylet vezetését. Pénzügyileg rendezett és sikeres klubot adott át utódjának.Színpadra szólították a 25 éve tagsági viszonnyal rendelkező sportolókat, edző- ket, valamint az elmúlt két és fél évtizedben sikeres atlétákat is. Díjat kaptak az olimpikonok: Kiss Balázs, Kovács Balázs, Kovács Ida, Minczér Albert, Rakonczai Beáta, Tudja Julianna és Orbán Éva is.


A VEDAC ünnepi közgyűlésén megemlékeztek azokról a sportemberekről is, akik a megalakulás óta egyesületi tagsággal rendelkeznek
Fotó: Penovác Károly

A közgyűlésen hagyomány, hogy a magunk mögött hagyott esztendő legsikeresebb sportolóit is elismerik. A VEDAC sikerét mutatja, hogy a gyermek korcsoporttól kezdve egészen a felnőttekig, közel száz atlétát szólítottak a színpadra.

A korosztályos, illetve a felnőttvilágversenyek résztvevőiről külön is megemlékeztek. Hatalmas tapsot kapott az ifjúsági olimpián diszkoszvetésben tizedik Kálmán Alexandra, a junior-világbajnokságon 800 méteren induló Kiss Gergő Xavér, a junior-világbajnoki ezüstérmes kalapácsvető, Pásztor Bence, valamint a juniorvébé 5000 méteres számában tizenkettedik helyen célba érkező Szögi István is. A felnőttek között az Európa-bajnokságon tizenötödik, kalapácsvető Fertig Fruzsinát, a szintén Eb-résztvevő Minczér Alber-tet, valamint az Eb-n tizenkettedik helyen végzett magyar csúcstartó kalapácsvetőt, Orbán Évát emelték ki.

Különdíjat kapott Benes Magdolna és Gosztolai Mária szenior dobóatléta is, akik az előző évben több nemzetközi viadalon is nagyszerűen szerepeltek.Természetesen az edzők sem maradhattak ki a sorból, akik nagyon sokat tettek azért, hogy a klub atlétái az ország legjobbjai közé tartozzanak.Rajtuk kívül az elmúlt 25 év legsikeresebb sportolóit, az országos erőpróbákon és nemzetközi, illetve világversenyeken szerepelt atlétákat is megjutalmazták.

Az esemény Józsa Tamás elnök szavaival zárult.

A város legpatinásabb egyesülete

Porga Gyula, Veszprém polgármestere köszöntőjében arról beszélt, a VEDAC a város egyik legpatinásabb egyesülete lett a huszonöt esztendő alatt. – Úgy gondolom, ez a klub a város egyik büszkesége, amely hozzátartozik a veszprémi identitáshoz. A VEDAC-ban sportolni komoly rangot jelent – hangsúlyozta a város első embere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!