Sport

2016.04.28. 14:36

Jó, hogy nem focista lett - Beszélgetés Aron Palmarssonnal, az MVM Veszprém irányítójával

Veszprém - Hiába akart profi futballista lenni, a tehetsége rendületlenül egy irányba, a kézilabdapálya felé vitte. A kétszeres BL-győztes játékmester, Aron Palmarsson májusban már az MVM Veszprémmel emelné magasba a csodás trófeát.

B. Virág Rita

- Nagyon jól érzem magam itt Veszprémben - huppan a székbe Aron Palmarsson, az MVM Veszprém izlandi irányítója, akit azonnal kávéval kínál a csapat gyúrója, Nemanja Vucic. - Sokat videózunk, ezért sokat kávézom. Szükségem van a kávéra - magyarázza a mindig jól fésült játékmester, aki az elmúlt időszakban kimagasló formában kézilabdázott és oroszlánrészt vállalt a Magyar Kupa, a SEHA-Liga sikerből és a Vardar Szkopje ellen aratott idegenbeli BL-diadalból.

- Németországban teljesen más szisztéma szerint játszottunk, azonban nem volt nehéz beleszoknom a veszprémi, a spanyol rendszerbe. Az Európa-bajnokság után nagyon sokat edzettem, készültem erre az időszakra, hogy készen álljak. Most jönnek a legfontosabb meccsek, a legnagyobb csapatok ellen kell pályára lépnünk, mindig fantasztikus légkörben, nem tagadom, ez különösképp motivál engem - hangsúlyozza Palmarsson.

Vidám és rendkívül laza fickó, viszont ezzel ellentétben túlontúl jólfésült. Mikor ezt firtatom, azonnal hárít: - Nem, egyáltalán nem vagyok ilyen alapos. A külsőségek egyáltalán nem érdekelnek, azt veszem fel és meg, ami tetszik, szeretem a könnyed, sportos dolgokat - árulja el.

Aztán megtudom, ötévesen focizni kezdett, úgy fogalmaz, egész életében profi futballista akart lenni. Kilencévesen a labdarúgás mellett a kézilabdával is megismerkedett, majd 15 évesen válaszút elé került. Egyre több európai topcsapat kezdett érdeklődni iránta, a foci háttérbe szorult, 19 évesen pedig leigazolta a világ egyik legkiválóbb klubja, a THW Kiel.

Ettől még a foci örök szerelem maradt számára, például hétről hétre követi az angol Premier League eseményeit, a Chelsea-ért és a Real Madridért rajong. Természetesen azt is jól tudja, hogy a nyári, franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon Izland és Magyarország egy csoportba kapott besorolást.

- Biztos vagyok benne, hogy megverjük Magyarországot, 3:0-s eredményre tippelek. Szerintem Portugáliával ikszelünk, s Ausztriát vélem a legerősebb riválisnak. Ha tőlük kikapunk, még úgy is továbbjuthatunk - szögezi le.

Elmondja még, nem egyedül érkezett Veszprémbe, "a világ legnagyobb labradorjával" osztja meg mindennapjait Balatonfüreden.

Faggatom, milyen a viszonya a magyar nyelvvel.

- Kielben a szerződésemben benne volt, hogy három hónap alatt el kell sajátítanom a német nyelvet. Veszprémben viszont az angolt használjuk. Ugyan az idény elején azt nyilatkoztam, szeretnék megtanulni magyarul, de egyelőre nem haladok vele. Nem vagyok rákényszerítve a használatára, pedig szerintem igazán menő dolog izlandiként magyarul beszélni - fogalmaz.

Rátérünk a kézilabdára. Néhány mondat erejéig visszatérünk a Szeged elleni Magyar Kupa-döntőre, amelyről kerek perec kijelenti, nem a Tisza-partiak játéka, inkább az okozott neki meglepetést, hogy nem tudták több góllal legyőzni az ezüstérmest.

- Ha Veszprémben játszol, akkor a Szeged elleni vereség elképzelhetetlen - mondja, majd a Vardar elleni visszavágó kerül szóba.

- Szkopjéban kifütyültek minket, igen nagy volt a nyomás a szurkolók részéről, azonban engem ez hozott lázba, ez doppingolt fel. Az ilyen atmoszférában tudom kihozni magamból a maximumot - húzza alá.

A nemzetközi sajtó csak Icemanként, vagyis Jégemberként emlegeti, erről is persze megvan a véleménye.

- Mi izlandiak és skandinávok hatvan percen át koncentrálunk a mérkőzésen. Ilyenkor valóban nem látszik semmilyen érzelem az arcunkon. Ami utána következik, az persze más, akkor már lehet érzelmeskedni, és én is szoktam. Viszont azt gondolom, így tudunk megfelelően odafigyelni a feladatainkra. A skandináv életstílus egyébként is sokkal nyugodtabb, könnyedebb.

És hogy mit vár a szombati visszavágótól? Természetesen sima továbbjutást Kölnbe. Azt azért óvatosan megjegyzi, ha tudása legjavát adja a Vardar, akkor hazai pályán is nehéz lesz két vállra fektetni, de azt Veszprémben mindenki tudja, hogy Kölnért harcolni kell.

Palmarsson egykori csapata, a THW Kiel óriási meglepetésre öt góllal, 29:24-re legyőzte a címvédő Barcelonát a BL-negyeddöntő első mérkőzésén. Az izlandi szerint azonban Barcelonában, telt ház előtt nagyon nehéz csatára számíthatnak a németek, s a BL-győztes akár öt perc alatt is képes lehet ledolgozni az ötgólos hátrányát. Palmarsson szerint jelenleg 51 százalék esélye van a Barcelonának, még így is, a továbbjutásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!