Sport

2015.12.22. 16:54

Itt bizony robbanni kell! Két verseny után lett korosztályos válogatott a veszprémi birkózó

Veszprém - Tegye fel a kezét, aki látott már veszprémi szumóst! Na ugye, pedig elég lenne hozzá lemenni a Kossuth iskola tornatermébe, mondjuk, péntek délután.

Horváth Gábor

Mi is ezt tettük. Az elsősorban a birkózó-szakosztályáról ismert Centrum Diák és Szabadidő Sport Egyesület néhány hónapja szumóval is foglalkozik, amire nagyon kíváncsiak voltunk.

Egy „eredeti” japán hústorony szumós talán be sem férne a Kossuth iskola kicsiny termébe, de az ott edző fiatalok erőtől duzzadó, robbanékonyan ügyes mozdulataikkal megidézik a sportág ázsiai szellemét, vagy akár mondhatjuk azt is, hogy ősi magyar rokonát.

- A szumó japán népi birkózás, és a magyar sporthagyományokban létezett egy hozzá hasonló tevékenység, az övbirkózás. A szumó népszerűsége hazánkban is felfutóban van, és budapesti barátom kérdezte: miért nem indultuk el egy versenyen? - mesélte Janku Ferenc, az egyesület elnöke, edzője.

A veszprémi birkózók elindultak és nem is akármilyen eredményeket produkáltak, de erről majd később.

- Őszintén szólva nem is gondoltuk, hogy ennyire élvezetes, pörgős a sportág. Nagyon örülünk, hogy belevágtunk. Harminc másodperc egy menet, robbanni kell. A fiatalok tudták hasznosítani a birkózásban tanult fogásokat. Többek között leleményesség, gyorsaság és bátorság is szükséges a sikerhez. A szumó jellemet is építi - fogalmazott a klubvezető, aki elmondta: idén februárban kezdtek el edzeni, majd tavasszal mérették meg magukat először a sportágban. Ez már a szezon vége volt, két verseny maradt, de négy centrumos fiatalnak így is sikerült összesen nyolc érmet hazahoznia, ráadásul kiderült: kiemelt viadalokról volt szó, ami azt jelentette, ketten a korosztályos válogatott tagjai lettek.



- Közülük a birkózásban magyar és diákolimpiai bajnok Laczkó Benedeknek sikerült kvalifikálnia magát az észtországi Európa-bajnokságra, ahol ötödik helyezést ért el. Tisztességesen helytállt, hiszen a 13 országot felvonultató népes mezőnyben csak orosz, ukrán, azeri és örmény versenyző előzte meg. Köszönjük az önkormányzatnak, hogy támogatta versenyzőnk utazását! - mondta Janku Ferenc, aki hangsúlyozta: az amatőr szumó természetesen alaposan eltér a profitól, de kultúrájában, szellemiségében igyekeznek követni a japán hagyományokat. A korábban a Ferencvárosban birkózó szakember saját sportágával kapcsolatban úgy fogalmazott: irtózat jó csinálni.

 

- Aki volt már bent a szőnyegen, jól tudja. Örülünk, hogy sok gyerek űzi és szereti a birkózást, amelynek kipróbálását a felnőtteknek is bátran ajánlom. Ahogyan természetesen az ehhez közel álló szumóét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!