Sport

2017.07.26. 17:45

Ismerkednek a vitorlázással - A Kereked Vitorlás Klub jelenleg mintegy kétszáz felnőtt taggal büszélkedik

CSOPAK - A Kereked Vitorlás Klub 1979 decemberében alakult néhány lelkes "külkeres" dolgozóval. Az induláskor mindössze egy konténer és egy famóló volt a telepen. Vásároltak néhány kalózt, megvették a Fergeteg nevű ötvenest, és megindult a szakosztályi élet.

Szendi Péter

- Abban az időben a külker-vállalatok nagyon erős cégek voltak, a Külker Sport Club a tehetős egyesületek közé tartozott. Széles bázissal rendelkezett, tizenhat szakosztályt működtetve. Az egyesület fenntartói áldoztak a sportra, amit mi örömmel vettünk igénybe.

A kezdeti hajóparkkal természetesen nem lehetett versenyképes szakosztályt működtetni, így 1980 őszén két solingot rendelt az egyesület a Balatonfüredi Hajógyártól. Később ezeket lecseréltük minőségi versenyhajókra. Rövidesen jöttek a sikerek is.

Az első "külkeres" bajnokságot a Fergeteg nevű 50-es nyerte. Ezt követően elsősorban Fináczy György és csapata nyerte a bajnokságokat, majd más hajóegységek is felzárkóztak. Az eltelt időszakban évente átlagosan két-három bajnoksággal büszkélkedhetünk és számos külföldi versenyen értünk el jó eredményeket. Az alapító tagok gyermekeiből egy ütőképes ifjúsági csapat alakult Weöres László vezetésével.

Egy családias szerveződés és légkör alakult ki már a kezdetektől, amit azóta is igyekszünk tartani - kezdi a klub történetének bemutatását Farkas Tamás, a Kereked Vitorlás Klub elnöke.

Farkas Tamás - Jelenleg mintegy kétszáz felnőtt tag élvezi az egyre szépülő klubot és annak bővülő szolgáltatásait. Ismét megindult a versenyző fiatalok nevelése energikus, motivált edzők vezetésével   Fotó: Szendi Péter

A kilencvenes évek elején az átalakulás következtében a külkervállalatok jelentős része átalakult, megszűnt. A Külker Sport Club is nehéz helyzetbe került, hiszen bázisát elvesztette. Elszakadtak a KSC klubtól és önálló vitorlás klubbá alakultak 1992-ben Külkereskedelmi Vitorlás és Szabadidő Klub néven.

A telepet bérelhették és ellentételezésként némi sportszolgáltatást adtak dolgozóiknak. Ez a konstrukció viszont hosszú távon nem biztosította volna a klub létezését, ezért a klub tagjai megalakították a Kereked Kft.-t, amely azután több lépcsőben megvásárolta a tulajdonosoktól a telep tulajdonjogát az 1999-2001 években. Így a külkeres gyökerek megszűnésével a klub nevet is váltott, a klubbal szomszédos Kerekedi-öbölre utalva, így lett Kereked Vitorlás Klub Csopak, és ezzel teljesen önfenntartóvá vált. A dicső múlt után térjünk viszont rá a jelenre és egyben a jövőre is, mely az utánpótlásnak köszönhetően biztosított.

- Jelenleg mintegy kétszáz felnőtt tag élvezi az egyre szépülő klubot és annak bővülő szolgáltatásait. Ismét megindult a versenyző fiatalok nevelése energikus, motivált edzők vezetésével. Büszkék vagyunk rá, hogy mintegy 100 gyermek is tagja az egyesületünknek, így a jövő, úgy érzem, biztosított - hangsúlyozta Farkas Tamás.

A fiatalok az elmúlt években egyre jobb eredményeket érnek el, nemcsak hazai, hanem nemzetközi vizeken is. Ebben a korban viszont nem az eredmény a legfontosabb, hanem az, hogy megszerettessék a gyerekekkel a vitorlássportágat. Az egyesület sok jó vitorlázót "termelt ki" az évek során. Az első ificsapatból nőtt ki Weöres Márta, aki az athéni olimpián képviselte hazánkat.

Jelenleg negyven kikötőhellyel rendelkeznek, egyre több klubtag vásárol saját hajót, de sajnos a helyek beteltek. Középtávú terveikben szerepel néhány új kikötőhely létesítése is. Évente hat-hét versenyt rendeznek, ebből kettő a gyerekeknek szól. A legutóbbi májusi háromnapos vetélkedőn mintegy 200 nebuló vett részt.

Farkas Tamás megemlítette még azt is, hogy a felnőttek számára is nívós versenyeket tartanak, úgymint OD Trophy, Klasszikus Kupa, Négykezes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!