Sport

2016.07.13. 19:35

Irány a riói olimpia! - Rasovszky Kristóf 1500 méter gyorson áll majd rajtkőre

Veszprém - Rasovszky Kristóf nagy utat tett meg idén 1500 méter gyorson, amikor csak vízbe ugrott, javított az eredményén. A Balaton Úszó Klub fiatal versenyzője addig-addig javult, hogy augusztusban már Rióban bizonyíthat.

Heffler Péter

„Leírhatatlan, mit jelentene egy olimpiai indulás...” - nyilatkozta lapunknak Rasovszky Kristóf még áprilisban, miután Győrben a felnőtt országos bajnokságon 1500 méteren 15:12.86-os időeredményével megúszta az olimpiai kvalifikációt jelentő A szintet. Kristóf akkor azt is hozzátette, hogy még nem gondol Rióra, nem akarja ugyanis elkiabálni. Különben is volt feladata bőven, hiszen világkupafutamon, Európa-bajnokságon ugrott vízbe - nem mellékesen még egy nyílt vízi világbajnokság is vár rá júliusban, melyre Almádiban készül. A nagy álomból, miszerint az ötkarikás játékokon rajtkőre szeretne állni, azóta valóság lett, ugyanis a Balaton Úszó Klub tizenkilenc esztendős klasszisa időközben még tovább gyorsult, és ezzel be is biztosította helyét a magyar válogatott utazókeretében.

Rasovszky Kristóf edzőjével, Szokolai Lászlóval már többször bizonyított idén, melynek köszönhetően előbb a nyílt vízi világbajnokságon, majd a riói olimpián is szerepelhet (Fotó: Penovác Károly)

- Mi jár a fejedben most, hogy már gondolhatsz a riói olimpiára?

- Egészen biztos, hogy nagy élmény lesz! Azonban első olimpia ide, rangos mezőny oda, szeretném megmutatni, hogy mire vagyok képes, és jól teljesíteni.

- Mozgalmas éved volt már eddig is, ráadásul végig csak gyorsultál és gyorsultál...

- Valóban sikerült végig javítani az 1500 méteres gyorsúszás-időeredményemet, amit idén első alkalommal Milánóban úsztam még márciusban, azután következett az áprilisi országos bajnokság Győrben, majd pedig a londoni Európa-bajnokság. A három hónap alatt közel tíz másodpercet faragtam le a legjobb időmből.

- Hogy jött annak idején a hosszútávúszás?

- Kicsiként még hátúszónak indultam, de ahogy telt az idő, a gyorsúszásban látványosabb fejlődést mutattam, így pedig könnyű volt váltani, és meg is szeretni ezt az úszásnemet. A hosszútáv-úszás aztán pedig csak jött magától.

- Mi a recepted a hosszú, monotonnak tűnő számok alatt?

- Még a rajtok előtt sok zenét hallgatok, ami kellőképpen rá is hangol az előttem álló feladatra. Úszás közben aztán ez rendre végig is kísér, míg a hosszok számolásával szintén jól megy az idő . Bár a medence széléről mindig mutatják, hogy pontosan mennyi van hátra, de azért én jobban bízom magamban.

- Mivel lennél elégedett Rióban?

- Természetesen szeretnék még tovább javulni! Tehát inkább egy időeredményt tűztem ki magam elé célul, semmint egy adott helyezést. Egy 15:06.00-n belüli idővel már igazán elégedett lennék az olimpián.

 

Heti 11 úszó- és három szárazföldi kondicionáló edzése van Rasovszky Kristófnak - árulta el edzője, Szokolai László. - Ez napi 18 kilométer úszást jelent, ráadásul a program két nyílt vízi edzést is tartalmaz, mivel az olimpiáig még vár ránk egy tíz kilométeres világbajnoki futam Hollandiában - tette hozzá a BÚK vezetőedzője, aki fontosnak tartja, hogy fiatal versenyzője egyéni rekorddal zárjon Rióban, valamint ott kellő rutint szerezzen a jövőre nézve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!