Sport

2016.12.23. 16:45

Huszonnégy órában lovas - Az ország legjobbjai között van a fiatal tótvázsonyi hölgy

Nemesvámos - Aki a militaryra adja a fejét, annak három kőkemény szakágban is helyt kell állnia. Hiába, a lovaglás nem kisasszonysport, pedig az utánpótlásban több a lány, a felnőttek között pedig a nők férfiakat győznek le.

Horváth Gábor

Vámosi Lilla fantasztikus eredményt ért el idén, a military országos bajnokságon egyéniben ezüst-, csapatban pedig aranyérmet szerzett Casus Belli nevű lova nyergében. A nemesvámosi Pauer Lovasklub színeiben versenyző 28 éves lovast csak edzője tudta megelőzni az ob-n.

A military nem mellesleg kőkemény sportág, komoly felkészülést és sokoldalú tudást igényel, hiszen három számból áll: díjlovaglásból, tereplovaglásból és díjugratásból. Nem véletlenül nevezik a lovas sportok királyának; aki itt ügyes és eredményes, az elmondhatja magáról, hogy érti/érzi a lovaglás lényegét.

Az élmezőnyt azok alkotják, akiknek a lovaglás az életük. Természetesen nincs ez másként Vámosi Lillánál sem, a Veszprémből származó tótvázsonyi hölgy egyszerre tenyésztő, edző, versenyző, lovasklub-társtulajdonos, azaz minden szinten képviselteti magát.

Rutintalan, mégis eredményes páros. Vámosi Lilla Casus Belli nyergében ezüstérmes lett az ob-n
Fotó: Pauer Lovasklub

- Négyéves voltam, amikor először lóra ültem. A családban nem foglalkozott senki ezzel, én húztam bele őket. Pónikkal kezdtem, és a pónimániám a mai napig megmaradt, az első pónim is megvan még, 22 éves - emlékezett vissza Lilla, aki öt esztendeje foglalkozik militaryval, előtte díjugratott és díjlovagolt, ma is minden szakág érdekli.

Az idén elért military ob ezüst- és aranyérem pályafutása legjobb eredménye. A Bábolnán rendezett megmérettetés érdekesen alakult. Az első szám, a díjlovaglás - ahol egy meghatározott feladatsort kell végrehajtani, a pontozók azt nézik, mennyire van a ló kiképezve - után vezetett, de a rendkívül trükkös és dinamikus terepversenyen - amelyen sokszor a másodperc törtrésze alatt kell dönteni - egy akadályt elvétett. Összetettben visszacsúszott a negyedik helyre, következett az utolsó szakasz, a díjugratás. - Ez nagyon jól sikerült, ami furcsa, mert ez a leggyengébb számom, a lovam pedig elég figyelmetlen tud lenni, 2-3 verőhibát mindig összehozunk, most viszont csak egyet ütöttem. Ez volt az idei legjobb eredményem.

Lillát csak saját edzője, a balatonlellei Schaller Gábor előzte meg a 12 tagú elitmezőnyben. Érdekesség, hogy ebben a sportágban nincs külön női és férfikategória, mindenki egy mezőnyt alkot. Mint említettük, csapatban aranyérmes lett, itt összeadják az egyéni eredményeket, Veszprém megyének (Vámosi Lilla, Győr Gábor) lett a legtöbb pontja.

- Ha harmadik vagyok, az is nagyon jó, hiszen rutintalan a párosunk a lovammal. Szeretem, hogy a férfiak és a nők egy mezőnyben vannak, ez itt tényleg nem számít semmit.

A tótvázsonyi-nemesvámosi lovas távlati célja az Európa-bajnoki szereplés, ehhez először egy úgynevezett amatőr Eb-n kell részt venni. Az edzéseket és a versenyeket a mindennapi teendők mellett nem könnyű megoldani, azonban Lilla rendkívül elszánt, és, ami még fontosabb: szereti azt, amit csinál.

- Már általános iskolásként mondtam, hogy lovakkal szeretnék foglalkozni. Ez a lovasudvar a semmiből épült fel, néha kínkeserves erőfeszítések árán. Most 22 lovunk van, hárman látjuk el a teendőket, ami egész napos elfoglaltság. Nem könnyű, de összességében azért jó dolgom van, azt csinálom, amit szeretek. Ha újrakezdhetném, akkor sem foglalkoznék mással. Hétköznap itthon edzek, egyszer egy héten pedig Székesfehérváron gyakorolok az edzőmmel. Casus Belli a legfiatalabb ló a mezőnyben, nyolcéves. Sok munka van benne és folyamatosan fejlődik, egyre jobb, én pedig csak megtanulok majd lovagolni...

Pónikkal a nagy lovak mezőnyében

Mint említettük, Vámosi Lilla edző is. A bábolnai ob amatőr futamában (ugyanazok a feladatok, mint a fő versenyen, csak kicsiben) három tanítványa (Merényi Réka, Alasztics Nakagami Anna Noriko, Naményi Panna) pónikkal végzett a második helyen. A nemesvámosi lovasiskola csapatban és egyéniben is első helyet ért el a nagykanizsai military- tanintézetek bajnokságán, pónikkal a nagylovak mezőnyében. Az említett három hölgy díjugrató szakágban, a Póni Championátuson 2., 3. és 6. helyezést szerzett. Érdekesség, hogy a fiatal lovasok nagyobb része lány, a fiúkat valamiért kevésbé érdekli a lovaglás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!