Sport

2017.05.23. 11:37

Huszonhárom ország teniszezői Balatonalmádiban

BALATONALMÁDI Büszkén és örömmel számoltak be a szervezők a térségünkben nagyon rég nem látott színvonalú versenyről, amelynek legjobbjai néhány év múlva minden bizonnyal a Roland Garroson is szerepelnek majd.

Horváth Gábor

Múlt szombaton a selejtezőkkel kezdődött el a Xixo Open Balatonalmádi ITF Hungary F1 Futures 15 ezer dollár összdíjazású teniszverseny. A férfi megmérettetés kedden lépett fő szakaszába, pénteken rendezik a páros döntőt, vasárnap pedig az egyéni finálét. A helyszín az erre az alkalomra kicsinosított és megújított Szent Erzsébet-ligeti teniszcentrum.

Ami nagyon fontos: a küzdelem a pénzdíjazás mellett ATP pontokért is megy.

- Nagy öröm, hogy városunkban rendezik ezt a versenyt, hiszen Balatonalmádinak komoly teniszmúltja van, már a múlt század 30-as éveiben is tartottak itt nemzetközi viadalt - mondta az esemény Hunguest Hotel Bál Resortban tartott sajtótájékoztatóján Keszey János polgármester, aki kiemelte: pozitív, hogy a megmérettetés résztvevői, valamint a kísérők és a szurkolók megismerik Balatonalmádit, s esetleg később is ellátogatnak településükre.

Balról, az országos szövetséget képviselő Kuhárszky Zoltán, Dudás Zsolt főszervező, Keszey János polgármester, valamint Árvay Sándor főbíró a sajtótájékoztatón
Fotó: Penovác Károly

A versenyigazgató Kuhárszky Zoltán elárulta, ez a sorozat amolyan belépő viadal a fiatal tehetségek számára. - Fontos lépcsőfok a hazai utánpótlásnak. A világ minden tájáról érkeztek játékosok, közülük többen komoly szintet képviselnek, akiket bizonyosan látunk majd a Roland Garroson, csak az a kérdés melyik évben - fogalmazott a Magyar Tenisz Szövetséget képviselő egykori kitűnő játékos, aki elmondta, a cél az volt, hogy minél több helyre (az első két állomás Zalaegerszeg és Zamárdi voltak) eljusson a sorozat. Hangsúlyozta: a helyi teniszklub remek partnernek bizonyult és helyszín is kitűnő, a világ számos pontján rendeznek (elsősorban elő- és utószezonban) turisztikai célpontokban teniszversenyt.

A viadalt hónapok óta szervező Balatonalmádi Teniszklub 1925 SE elnöke, Dudás Zsolt kiemelte az összefogást és a város támogatását, amelyek nélkül nem jöhetett volna létre a rendezvény. Megtudtuk, 23 ország 71 játékosa lép salakra Almádiban. Érkeztek teniszezők Argentínából, Ausztráliából, Japánból és az Egyesült Államokból is.

A magyarok közül Piros Zsombor a legnagyobb név, az ifjú tehetség idén a juniorok között megnyerte az Ausztrál Opent.

Ott van a mezőnyben a spanyol Nicola Kuhn, aki Kuhárszky Zoltán szerint pillanatnyilag a világ legjobb 17 éves játékosa.

A mérkőzések minden nap délelőtt 10 órakor kezdődnek. Ha az időjárás miatt nincs csúszás, a páros döntőt pénteken 15 órakor, az egyes finálét vasárnap 11 órakor rendezik. A rendezvényre ingyenes a belépés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!