Sport

2017.07.01. 12:30

Hazajött a nagy "Gulyi"

Harmadszor is negyedik helyen végzett a magyar férfi strandkézilabda-válogatott Gulyás István szövetségi kapitány vezetésével világversenyen.

Donát Tamás

A Telekom Veszprém korábbi ikonja már úgy értékelte a zágrábi kontinensviadalon történteket, hogy hosszas barangolás, vándorlás után visszatért a királynék városába. Mostantól már az U20-as csapat szakmai munkáját irányítja a legsikeresebb magyar férfi klubnál.

- Hatból hat meccset nyertünk a horvátországi Európa-bajnokság csoportküzdelmeiben, de a végére elfogytunk és a negyedikek lettünk - mondta Gulyás István, aki a bajnoki és hazai kupaaranyakból két tucatra valót is nyert, KEK-sikerrel megspékelve és világbajnoki negyedik helyet is begyűjtve. - Jó lett volna legalább itt is egy érmet nyerni a ciklus zárásaként, de így sem lehetünk szomorúak, hiszen mindenhol ott voltunk, ahol kell. És a jövő évi oroszországi világbajnokságra is kvalifikáltuk magunkat. A hónap végén pedig a wroclaw-i világjátékokon is bizonyíthatjuk, hogy jó úton járunk. Ha az MKSZ is úgy gondolja, tovább folytatható a közös munka.

Abban bízunk, hogy az új vezetőedző, Ljubomir Vranjes, ha lehet, megadja a lehetőséget a fiataljainknak a játékra
Fotó: Zwicker Tamás

Gulyás István nagy utat járt be, amíg hazatért. Veszprém után a Barnbach-Köflach csapatában kézilabdázott, majd a szintén osztrák Krems következett. Ezt követően öt évet dolgozott Kuvaitban. Az egykori kiváló irányító átlövő időközben európai mesteredző diplomát szerzett. Kiválóan beszél németül, angolul és arabul is megtanult, ahogy a két fia is. Akik közül Márk az élvonalban futsalozik, Gergő a Veszprém NB III-as csapatának játékosa. A legkisebb, István Papirovnyik Mónikánál taekwondózik.

A nagy "Gulyi" edzői pályafutásának egy rövidebb szakaszát itthon töltötte.

- Egy kicsit belekóstolhattam a magyar viszonyokba is, amikor először hazatértem Ausztriából - utalt a közelmúlt történéseire az asszisztkirály. - Előbb Dunaújvárosban, majd Vácott dolgozhattam a női élvonalban. Majd a gyöngyösi férfi együttes következett két évig. Az teljesen rendben volt. Utána visszamentem a szomszédos országba korábbi csapatomhoz.

Gulyás István sokszor játszott jobbkezesként a balkezes lövő poszton, de így is zseniálisan megoldotta cseppet sem könnyű feladatát. A beállós Zsigmond Györgyöt is tömte gólpasszokkal. Kettejük játékkapcsolata egészen kivételes volt. Nem véletlenül nyert több kiló aranyérmet az a csapat is. Most már viszont ő is tagja annak a veszprémi szakmai stábnak, amelynek eltökélt szándéka, hogy minél több saját nevelésű játékost adjanak a felnőtt csapatnak.

- Nem lesz könnyű dolgunk a fiatalokkal a másodosztályban, de igyekszünk majd helytállni - utalt új feladataira, kihívásaira a legmagasabb edzői végzettséggel rendelkező szakember. - Mi, az utánpótlás-nevelésben dolgozó szakemberek abban bízunk, hogy az új vezetőedző, Ljubomir Vranjes figyel majd a munkánkra. És ha lehet, megadja a lehetőséget a fiataljainknak a játékra. Aki meg odakerül tőlünk, az élni tud majd a bizalommal. Álmokat nem kergetünk, hiszen egy ilyen klubnál, ahol világ-klasszisok hemzsegnek az öltözőben, bizony nagyon nehéz odaférni. De törekedni kell rá! Ezt vállaltuk közösen.

Egy újabb, korábbi veszprémi ikon is hazajött dolgozni a negyvenéves klub további sikereiért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!