Sport

2017.02.04. 15:35

Szecska hatvan fölött is focizik

Még javában tart a Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapat negyvenéves születésnapjának ünneplése, amelynek megkoronázása két rangos nyári nemzetközi tornával is színesedhet, már előkészületben van egy jövőre esedékes neves, veretes dátum is.

Donát Tamás

Akkor lesz harminc éve annak, hogy a veszprémi futballcsapat történelmet írva kiharcolta az NB I-be jutást. Nagy ünnepet rendeztek a megyeszékhelyen, hiszen 1988 júniusáig ilyen még nem volt.

Huszonkilenc éve a tavaszi rajt előtt a politikai és gazdasági élet prominensei rábólintottak, hogy az élvonal küszöbén álló futballcsapat zöld utat kap a legjobbak közé. Egészen pontosan úgy szólt az egyezség a város és a megye vezetői között, amennyiben sikerül a sporttörténeti bravúr, igyekeznek megteremteni a feltételeit a magasabb osztályban való szereplésnek. Glázer Róbert vezetőedző együttese már az utolsó forduló előtt biztosította NB I-es tagságát, de bajnokként akartak osztályt váltani.

Továbbra is jön-megy a pályán, legfeljebb a sebesség változott kicsit
Fotó: Zwicker Tamás

- Elképesztő volt a várakozás, fantasztikus hangulat fogadott bennünket a stadionban a záró kilencven perc előtt, a Nyíregyháza ellen - tűrte feje búbjára rómás hajpántját Szécsi János, a csapat csupaszív balhátvédje. - De nemcsak nyernünk kellett a bajnoki aranyéremért, hanem a Dunaújvárosnak pontot is veszíteni a másik összecsapáson. Minden összejött. Amikor Horváth Bika befejelte a vezető gólunkat, akkor volt egy szögletrúgása a Nyíregyházának az utolsó pillanatban. Szlobodával korábban egy csapatban játszottam. Ő tudott bólintani a védők gyűrűjéből, de én jókor voltam jó helyen és kistukkoltam a labdát. Utána a szurkolók betódultak a pályára, a vállukra vettek bennünket és örökre kitörölhetetlen emlékké varázsolták azt a napot nekünk. Igaz, csak öt évig tartott, de beleégett a lelkünkbe.

A közönségkedvenc Szecska beszélt kedvenc meccséről, a Videoton elleni 4-4-ről, ahol a fehérváriak már három góllal vezettek. Szécsi Jani 4-2 után lőtt gólt, majd ismét megleckéztette a Vidi kapusát, Mitringet, aki csak kiütni tudta a labdát, amit Süle Jani befejelt. Azt mondja, ha még tíz percig tart a meccs, nyernek 5-4-re.

- Kis csapatként sokszor lebecsültek bennünket, mégis nagy bravúrt értünk el, amikor a harmadik évünkben az ötödikek lettünk. Ha Glázer Robi nem hagy ott bennünket félévkor, biztosan dobogón végzünk. Így is csak három pontra voltunk a bronz-éremtől. Ez nem az őt a kispadon váltó Dunai Anti hibája volt. Egyszerűen, amit addig 1-0-ra megnyertünk, azt tavasszal egy góllal elveszítettük.

Szécsi János mesélt arról is, hogy a Róma és Totti imádatát voltaképpen a lányától vette át.

- Amikor beléptem a kislányom, Angi szobájába, minden falról Totti képe nézett vissza rám. Ezek után amikor csak tehettem, utat szerveztünk a Róma meccseire. Főleg amikor Udinében szerepeltek, akkor autóba ültünk és mentünk együtt a közös kedvenceket nézni. Ez a szenvedély azóta is megmaradt nálam. Időnként még mindig útra kelek miattuk. És szerencsére Francesco még mindig nyomja !

Az idő persze múlik. Angéla férjhez ment és Szécsi Jánosból májusban nagypapa lesz. Ami egyáltalán nem látszik rajta, hiszen hatvan fölött is focizik. Igaz, a haverok szülinapi ajándéka egy olyan görbe bot, amelyen csengő és italtartó is van a nehezebb időkre. Erre ő fittyet hányva jön-megy a pályán, ahogy régen. Legfeljebb a sebesség változott egy kicsit. Mondjuk, amolyan Tottisra.

Az egykori NB I-es Veszprém hagyományainak, ereklyéinek őrzésével a szintén csapattag, a száznegyvenegy találkozón tizennégy gólos, a válogatottban is pályára lépő Csik Ferenc foglalkozik leginkább. Már többször összerántotta a régi játszótársakat és erre készül most is.

- Természetesen jövő júniusban, a harmincadik születésnapon is jó lenne ismét összejönni, nosztalgiázni az akkor történteken. A tervek szerint a várossal közösen szerveznénk meg a jeles nap programját, amiből majd a futball sem hiányozhat. Van még idő, hogy egy jó hangulatú, emlékezetes születésnapi futball-ünnepet hozzunk össze.

Visszazökkenve a mai valóságba. Az utódok éppen arra készülnek, hogy elkerüljék a kiesést az NB III-ból. Óriási a kontraszt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!